Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 19:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 13:25 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Dzięki za naświetlenie tematu. Nie mam konwertera RS232-TTL ale mam MAX'a232 więc wystarczy pięć kondensatorów oraz wtyczka i będzie konwerter;) Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 19:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 425
Lokalizacja: Śląsk
A czy warto kombinować?
Konwerter na scalaku CP2102 na eBay'u kosztuje "grosze",
używam takiego od lat i sprawdza się znakomicie.
Kupując konwerter musisz tyko pamiętać aby miał wyprowadzoną linię DTR.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 22 sty 2015, 20:46 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Za konwerterem z ebay'a będę czekał kilka tygodni a układ na maxie zlutuję w mniej niż 5 min;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lut 2015, 19:52 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Mam jeszcze takie pytanie - czy do tego kontrolera można jakoś podpiąć sygnał z wolnego kanału aby można było sterować jedną z osi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 lut 2015, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 95
Lokalizacja: częstochowa
sliver001 masz możne już jakieś info w sprawie płytek?
w TME pojawiły się TC4452 i nie wiem czy zamawiać bo ostatnio bardzo szybko je wymiotło


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 lut 2015, 07:55 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Na OSH Park jest info, że wysłali 20 stycznia więc na dniach powinny dojść :)
Przy okazji mam jeszcze pytanie - od czego jest złącze FCR, FCP, RCP, RCR?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 lut 2015, 10:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 425
Lokalizacja: Śląsk
Tak jak w oryginale.
FC ROLL
FC PITCH
RC ROLL
RC PITCH
Czyli ustawianie osi z Flight Controller, lub odbiornika RC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 lut 2015, 08:08 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Jaki soft oprócz Brugi można jeszcze wrzucić do tego kontrolera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 07:49
Posty: 126
Lokalizacja: Wisła
Mam pytanie do tych, którzy już uruchomili kontroler. Na spodzie płytki obok stabilizatora znajduje się kondensator 100 nF a poniżej na obrazku montażowym wygląda to jak rezystor. Pytanie: Czy to jest rezystor (jeśli tak to jakiej wartości) czy jest to może kondensator bo takie polutowane płytki tego kontrolera znalazłem w internecie. Jeżeli kondensator ta jakiej wartości. Będę wdzięczny za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 21:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 425
Lokalizacja: Śląsk
To co wygląda jak rezystor, to faktycznie rezystor.
Przeoczyłem niestety opis tego elementu.
Jest to rezystor podciągający linię RESET procesora do +zasilania.
Jego wartość to 10k. (zobacz schemat)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 07:49
Posty: 126
Lokalizacja: Wisła
Dziękuję za odpowiedź. Wlutowalem tam właśnie rezystor 10k ale zmyliło mnie zdjęcia polutowanej płytki jaką w wyszukiwarce znalazłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lip 2015, 09:22 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
mialby ktos moze odsprzedac jedna plytke?
prosze o info na PM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 sie 2015, 16:17 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
ktos probowal nowszego FW (nowszego niz r166)?
Patrzac na opisy rewizji FW oraz HW, ostatnia zmiana HW v1.1 byla sty 2013, a r166 byl w cze 2013.
Nie jestem elektronikiem, wiec sie podpytam: moge uzyc kond 20p zamiast 16p (to pewnie do kwarcu, w opisie kwarcu jest 16p)?

EDIT:
Nie wiem czy ktos jeszcze ma taki problem ale: po wgraniu FW, plytka "zyje", ale w ogole nie komunikuje sie z GUI. Chcialem sprawdzic gdzei i co sie sypie wiec co jakis czas wstawilem komenty w kodzie aby zobaczyc co robi. Okazalo sie ze juz przy pierwszych liniach setup jakby gubil wysylane bity (odbieralem krzaczki zamiast literek) i zaraz sie resetowal i wszystko na nowo.... Myslalem ze moze kwarc, albo 20pF kondensatory nie pasuja mu, wiec wgralem ten sam soft do Arduino Nano. Ale... efekt jest dokladnie ten sam.
Ktos spotkal sie z takim problemem, albo ma pomysl jak go wyleczyc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4238
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Pytanko ;-) Czy kontroler z IMU łączę 1:1, czy "krzyżowo" :roll:
To znaczy SCL->SCL SDA->SDA czy SCL->SDA SDA->SCL :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 742
Lokalizacja: Kraków
I2C to magistrala, więc wszystkie urządzenia powinny być podpięte do niej jednakowo - nie crossujesz linii ;-)

SCL - serial clock line
SDA - serial data line - https://pl.wikipedia.org/wiki/I2C


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.