Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 20 wrz 2018, 10:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 06 cze 2014, 07:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Projekt kontrolera został ukończony.
Jest to projekt do samodzielnego wykonania, nie kupisz gotowego urządzenia.
Pełną dokumentację masz w pierwszym poście.
W przezwajanie silniczków nie warto się bawić - lepiej zastosować gotowe dostępne na rynku dedykowane do Gimbala silniki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 cze 2014, 07:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 07:49
Posty: 126
Lokalizacja: Wisła
jaki tani model silnika (lekkiego) można zastosować?
Płytki już zamówiłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 cze 2014, 08:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Może zerknij tu: Mini gimbal dla Mobius & Kiczain


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 cze 2014, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 gru 2010, 15:18
Posty: 1548
Lokalizacja: Częstochowa
A może ma ktos wolne płytki?? ;) Gdyby komuś się pałętała taka płyteczka to z chęcią bym przytulił jedną bo i atmega sie gdzieś wala a i drobnica by się znalazła ;)

_________________
http://fpvworld.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 07 cze 2014, 17:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 918
Lokalizacja: Manchester
Mam takie jak wprojekcie ollego, wymagają arduino


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 07 sty 2015, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
Właśnie zamówiłem sobie płytkę w OSH Park, więc będę miał 2 do oddania chętnym, gdy już dotrą do PL. Jestem pod wrażeniem takich niskich cen detalicznych ilości pcb, i to z darmową wysyłką :-D.

Swoją drogą, gdzie najtaniej kupić atmegę i drobnicę smd do kontrolera - TME?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sty 2015, 15:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Jeśli chodzi o zakup w PL to chyba jedynym źródłem TC4452 jest TME.

W związku ze zmianą hostingu edytowałem posty aktualizując niedziałające linki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 sty 2015, 08:55 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Też się przymierzam do uruchomienia kontrolera by Brodziek, obecnie jestem na etapie kompletowania części;)
Jak programowaliście Atmege? Potrzebny jest jakiś programator czy można podłączyć ISP prosto do COM'a? Poproszę o jakieś wskazówki albo linka do sprawdzonego opisu na którym się opieraliście.

edit:
Najprostszy jaki znalazłem do jednorazowego użytku to taki:
http://mirley.firlej.org/jak_zaprogramowac_pierwszy_avr
Pytanie czy zadziała też z Atmega328?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 sty 2015, 19:00 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Czy ktoś byłby zainteresowany płytkami "Controler by Brodziek" z OSH Park bo będę zamawiał? Kolega volender nic mi nie odpisuje od wczoraj mimo, że jest obecny na forum więc pewnie już płytek nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 sty 2015, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 kwie 2012, 20:31
Posty: 95
Lokalizacja: częstochowa
to ja 2 płytki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 sty 2015, 20:46 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
Ok, resztę ustalimy na PW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 09:39 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
sliver001 pisze:
Też się przymierzam do uruchomienia kontrolera by Brodziek, obecnie jestem na etapie kompletowania części;)
Jak programowaliście Atmege? Potrzebny jest jakiś programator czy można podłączyć ISP prosto do COM'a? Poproszę o jakieś wskazówki albo linka do sprawdzonego opisu na którym się opieraliście.

edit:
Najprostszy jaki znalazłem do jednorazowego użytku to taki:
http://mirley.firlej.org/jak_zaprogramowac_pierwszy_avr
Pytanie czy zadziała też z Atmega328?


Aby można było aktualizować soft przez FTDI - Atmega musi mieć zaprogramowany bootloader.
Potrzebny jest do tego programator ISP, może być wg. shematu który zalinkowałeś, ale nie polecam takiego rozwiązania (łatwo uszkodzić LPT w komputerze).
Warto zainwestować kilkilka zł w sprawdzony programator np. USB ASP.
Bootloader i fusebity są standardowe jak dla Arduino Pro Mini.
Bootloader wypalisz w środowisku Arduino.
Wybierasz rodzaj płytki typ programatora i klikasz opcję "wypal bootloader"
Możesz też kupić gotową płytkę Arduino Pro MINI 16MHz /5V która ma już wygrany bootloader
i z niej przelutować Atmegę na płytkę kontrolera.
Soft GIMBALA i pidowanie robisz przez FTDI.
Ja korzystałem z Brugi firmware.
Polecam przejrzeć oryginalny temat Olliw - link w pierwszym poście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 11:54 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 184
Lokalizacja: Kutno
A nie można zrobić softu i pidowania podłączając kontroler prosto do RS232 w PC'ie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1408
Lokalizacja: Mielec
Możesz o ile masz konwerter poziomów RS323 na RS232TTL.
Np. na MAX232.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 21 sty 2015, 12:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 918
Lokalizacja: Manchester
To ja mam z osh wolne 2-3 płytki z oryginalnego prolektu olle-go.
czyli trzeba arduino ale w zaman jest łatwiej ;-O)

Wysyłka z UK listem zwykłym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.