Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 lis 2018, 08:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 27 wrz 2013, 02:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Jakiś czas temu trafiłem na ciekawy projekt mini kontrolera do gimbala opublikowanego przez kol. OlliW
na jego stronie: http://www.olliw.eu/2013/mbgc/
A ponieważ polak nie byłby polakiem gdyby czegoś nie pokombinował po swojemu,
zmobilizowany dyskusją z wątku gimbal dla kiczajnów/mobiusów postanowiłem wykonać ten kontrolerek ale trochę inaczej.
Odpowiednik v1.04 kol. OlliW ale nie jako kanapka z Arduino tylko całość na jednej płytce.
Funkcjonalnie jest to odpowiednik Brushlles Gimbal Controler by Martinez

Nie było łatwo, ale na niewiele większej płytce, udało się nawet zmieścić otwory montażowe.
Wymiary płytki: 35mm x 22mm.
Otwory montażowe fi-2mm, w rozstawie 21mm
Prąd: 500mA na silnik

Tak to wygląda:

Obrazek . Obrazek

Płytka poszła do prototypowni, jak wróci będzie ciąg dalszy.
Teraz rozglądam się za małymi i w miarę tanimi silniczkami do przewinięcia.
Nie ukrywam - będzie to moje pierwsze starcie z gimbalem - przede mną przewijanie silniczków i wykonanie jakiejś prostej, lekkiej mechaniki - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Poniżej link do dokumentacji - jeśli ktoś byłby zainteresowany.
Dokumentacja

Edit:
Nowa poprawiona wersja:
Płytka 35x22mm
Wyprowadziłem piny A0, A1, A2 ,A3 na płytce opisane odpowiednio jako:A0 - RCP, A1 - RCR, A2 - FCP, A3 - FCR.
Dzielnik 47k/10k podpięty pod A3 pozostał jako opcja - doczytałem, że w nowej wersji firmware Brugi jest on wykorzystywany do kompensacji gimbala przy spadku napięcia pakietu.

Obrazek . Obrazek

Dokumentacja


Z rozpędu powstała też wersja pomniejszona o wymiarach 32mm x 19mm w której zrezygnowałem ze złączy PicoBlade, zastępując je polami lutowniczymi w rastrze 2,54mm, czyli pasującymi pod standardowe złącza GoldPin.
Zastosowałem też kwarc w wersji SMD (rozmiar 3,2x2,5)
I ta wersja wydaje mi się najbardziej optymalną.

Obrazek . Obrazek

Dokumentacja




Edit:

Płytki można zamówić tu: OSH Park


Ostatnio zmieniony sobota 10 sty 2015, 15:20 przez brodziek, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 06:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Fajnie :-)
Dwie uwagi - sygnał INT nie jest już wymagany dla IMU.
Noga 23 procesora to wejście sterowania RC osią pitch w projekcie AlexMos'a ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 08:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Dzięki Rurek.
Bazowałem na schemacie wersji Martineza, ale jak pisałem - w tym temacie jestem zielony totalnie.
Nie znalazłem żadnego schematu AlexMos'a (może ktoś ma i podrzuci?)
W wolnej chwili poprawię i zaktualizuję dokumentację.
U Alexa na schemacie podłączenia widzę
RC_PITCH, RC_ROLL, FC_PITCH, FC_ROLL, wnioskuję że podpięte pod nogi 23, 24, 25, 26 procesora - tylko które do którego?
Jeszcze dwa pytania:
1. OlliW na nodze 26 procesora przykleił dzielnik napięcia do pomiaru napięcia pakietu zasilającego, oryginalnie jest to też wejście sterujące - zostawić ten dzielnik czy wywalić i wyprowadzić pin do podłączenia?
2. U Alexa jest wejście "Menu Button" - potrzebne toto?

No bo jak już robić to niech będzie to możliwie najbardziej uniwersalne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Wyprowadź wszystko a co do dzielnika to nie wiem do końca o co kamon.... a button to gdzie wisi , jakoś też nie mam schematu Alex'a ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 08:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 kwie 2013, 14:34
Posty: 303
Lokalizacja: daleka północ
brodziek pisze:
Nie było łatwo, ale na niewiele większej płytce, udało się nawet zmieścić otwory montażowe.
Wymiary płytki: 35mm x 22mm.
A ja mam pytanie.
Starałeś się zaprojektować jak najmniejszą/najlżejszą płytkę.
Dlaczego wrzuciłeś tego wielkiego kwarca?
Nie lepiej by było dać taki mały rezonator, jak używane są choćby w arduino nano czy mini pro?

Złącze ISP. Masz normalne do lutowania przewlekanego. Gdyby użyć wersji SMD (pady tylko) wtedy sporo miejsca oszczędzasz z drugiej strony płytki.

To takie moje 0.02PLN do tego tematu. Ale to TWOJA płytka i zrobisz z nią co zechcesz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 11:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Poważnie myślałem o zastosowaniu kwarca SMD, ale rozważając wszystkie za i przeciw - zadecydował jeden aspekt : dostępność elementu.
A skoro udostępniam dokumentację, i być może ktoś będzie chciał sobie wykonać układ, to to po co mu utrudniać życie? Może dodam pola pod kwarc SMD jako opcję, tylko sprawdzę co można kupić w Polsce.
Jeśli chodzi o ISP, to konsekwencja mojego patentu na programowanie bez lutowania złącza.
(biorę dwa rzędy po 3 piny długich goldpinów, wtykam w złącze IDC na taśmie programatora, potem tak wykonany wtyk męski wkładam w otwory na płytce. Przechylam lekko na bok, i tak trzymając lekko dociśnięte uruchamiam programowanie. Idealne do jednorazowego programowania.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2245
Lokalizacja: Warszawa
W maritexie są fajne kwarce SMD i w przystępnej cenie ;-) Szkoda że płytka nie jest nieco węższa, np. 19mm - weszła by w rurę od gimbala.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 paź 2010, 15:29
Posty: 810
Lokalizacja: IRL
brodziek pisze:
Idealne do jednorazowego programowania.

Do jednorazowego może ok, ale jak będziesz dostrajał gimbala to się trochę na wpinasz tego kabelka.

_________________
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 11:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
qlf pisze:
brodziek pisze:
Idealne do jednorazowego programowania.

Do jednorazowego może ok, ale jak będziesz dostrajał gimbala to się trochę na wpinasz tego kabelka.
Ale przecież stroisz po RSie a nie po ISP :-) po którym tylko raz na ruski rok wgrywasz bootloader...
BTW spytam jeszcze raz - gdzie się wpina "button" w Alexmosie?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 11:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 paź 2010, 15:29
Posty: 810
Lokalizacja: IRL
Rurek pisze:
gdzie się wpina "button" w Alexmosie?

Kod:
RC_ROLL ---------- 24
FC_PITCH --------- 25
FC_ROLL ---------- 26
push botton --------- 16

http://www.multicopters.es/foro/vbullet ... ias/page72

Kod:
przycisk jest podłączony do GND i miso. MISO PIN, który jest w przeciwnym koła wierzchołków. Martinez płyta nie ma wyjścia z tego pin, trzeba lutować kabel bezpośrednio do układu. Jak wcześniej powiedziałem jest pin16.

http://www.multicopters.es/foro/vbullet ... as/page106

_________________
Grzegorz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 12:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
O właśnie o to chodziło, dzięki.
meteor - weź pod uwagę ograniczenia driverów (prąd max. 500mA) to nie pociągnie pełnowymiarowego gimbala.
Płytka powstała z myślą o gimbalku pod mobiusa/keychaina.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2245
Lokalizacja: Warszawa
brodziek pisze:
meteor - weź pod uwagę ograniczenia driverów (prąd max. 500mA) to nie pociągnie pełnowymiarowego gimbala.

Oczywiście że pociągnie, gimbal pod nexa bierze połowę tego (całość) :lol: Można założyć małe radiatorki na tranzystory :) Chińskie kontrolery Martineza mają bezpieczniki 0,5A.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 12:39 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
No patrz... Jaki to człowiek niedouczony :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 27 wrz 2013, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2245
Lokalizacja: Warszawa
Pisałeś że nie masz doświadczenia, a je się zdobywa :)

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 30 wrz 2013, 03:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Ok. Trochę poprawiłem płytkę.
Aktualizacja w pierwszym poście.
Koszt wykonania razem z MPU6050 coś koło 100zł (pomijam tu fakt, że Microchip wysyła sample TC4452 :mrgreen: )
meteor - chciałeś to masz... wrzuciłem też wersję o szerokości 19mm - mniejszej nie potrafię już zrobić :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.