Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 19:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 20:15 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 355
Lokalizacja: Wrocław
Czyli jak rozumiem podłączyłeś radio pod AUX4 i spaliło Ci konwerter który był na UART4, tak? W takim wypadku mogłeś uszkodzić płytkę, bo na środkowym pinie w EvvGC jest 3.3v a jak piszesz mogłeś podać tam 5V. W takiej sytuacji to aż dziwne że płytka jeszcze Ci działa.

A jak podłączasz przejściówkę do UART1 ? Proponuję byś płytkę zasilił z zewnątrz 3.3v (ale NIE przez główne złącze tak jak LiPo, tylko podając napięcie na piny od któregoś AUXa), a z przejściówki podłączył do UART1 tylko GND, TX, RX. Oczywiście zakładam że też nie podłączyłeś na odwrót RX i TX :)

Tutaj masz opis jak wgrać bootloader USB do płytki, tyle że jeśli nie możesz w ogóle wgrać bootloadera, to reszta Ci się i tak nie przyda póki co - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=232627#232627

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 14:04
Posty: 66
Lokalizacja: Jaworzno
Wpiąłem się w Naze M v2 w port F2 i stamtąd trzema przewodami do AUX4 w Evvgc, konwerter był wpięty w UART4 zgodnie z kolejnością 3.3v, Tx, RX, Gnd. Mówimy o środkowym pinie AUX4 itd. - to pin napięciowy tak? Więc mam się go pozbyć w przyszłości? Wszystko działa ładnie włącznie z kontrolą osi Pitch z aparatury (uwalił się tylko konwerter). Zostawmy już spalony konwerter, bo to najmniejszy pikuś za 7zł ;) Wyjaśnij mi tylko którego przewodu mam się pozbyć z AUX4 i to mam z głowy ;)

Przejściówke podpinałem pod UART1 zgodnie ze sztuką (tak jak opisałem wyżej), kontroler był zasilany bezpośrednio z gniazda USB (oczywiście na pinie 3.3v), Rx i TX próbowałem podpinać na oba możliwe sposoby czyli Rx-Tx, Tx-Rx i Rx-Rx, Tx-Tx - oba sposoby dawały ten sam komunikat o nierozpoznanym urządzeniu we Flash Loaderze (BOOT0 zwarte, RST zwierany przed próbą flash).
Robię jakiś czeski błąd lub po prostu ten chiński konwerter pl2303hx nie daje rady w jakiś magiczny dla mnie sposób. Już nawet przekopałem menadżera urządzeń i przekonfigurowałem port COM na kilka możliwych sposobów (różne baudy, parity itd.) zawsze zgodnych z tym co ustawiałem we Flash Loaderze... i nic. Będę wdzięczny za jakieś sugestie, bo inaczej Evvgc idzie na sprzedaż i włożę tam po prostu alexmosa z którym miałem już kilkukrotnie do czynienia i takich jaj sobie ze mnie nie robił ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 lip 2014, 08:13 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 355
Lokalizacja: Wrocław
Możesz spróbować - 3.3v to środkowy pin dla AUX, zgadza się. A próbowałeś wywalić te 2 rezystorki z dołu i zrobić tam mosty (lub rezystory 0R) ? One często powodowały problemy z UART1.

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 14:04
Posty: 66
Lokalizacja: Jaworzno
Napięcie z AUX'a usunięte, nowy konwerter kupiony - łączy z GUI (czyta i zapisuje). Niestety znowu na pl2303...

rezystory to te? http://www.goodluckbuy.com/images/detai ... 7957-3.JPG
Magikiem elektronikiem nie jestem, raczej hobbystą ;) rozumiem, że mam je wylutowac z płytki i w zamian zmostkować lub założyć zworki? Mam nadzieje, że nic tym razem nie upale :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 09:16 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 355
Lokalizacja: Wrocław
tak, to te

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 sie 2014, 07:07 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Mam parę pytań. Może ktoś bardziej obyty z tym kontrolerem mi pomoże.
Wątek przeczesałem od poczatku ale mimo wszystko mam pewne obawy. Mianowicie:
1. odpaliłem na razie dwie osie - co prawda źle ustawiłem czujnik i musiałem zamienić ze sobą silniki ale działa :-) Po pół godzinie udało się ogarnąć mniej więcej pidy (co prawda w GUI mam tylko P oraz D i power. W GUI kukiego widziałem że jest jeszcze regulacja I, ale do tego musiał bym zmienić soft. Tego I nie ma celowo w standardowym sofcie?
2. Po podłączeniu zasilania dioda miga najpierw szybko pare sekund, potem wolniej ale gimbal nie startuje. Musze odczekać ze 30 sekund i wtedy jest już ok. Czy to norma?
3. Czy jeśli mam płytke w wersji 1.3 taką Obrazek (usb działa po zabawie z zadig-iem) soft mam ten 0.4 to czy moge zmienić przez usb soft np. na ten kukiego bo jest chyba bardziej dopracowany. Jeśli tak to Jak bo jestem totalnie zielony w takich sprawach. W wątku widziałem że w konsoli wpisuję się jakieś polecenie i już?

A ogólnie to jestem pod mega wrażeniem jakości stabilizacji. (machałem gimbalem jak dziki, biegałem po domu, a wideo to miód z boczkiem).

Czy ktoś bawił się tym softem - http://evvgc.com/en/ - 3-stab - i nową płytka ustab. z tego co widze na stronie to jest płatny ale moze warto?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 sie 2014, 09:04 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1476
Lokalizacja: Katowice
1. TAK
2. Powiedzmy że tak, u mnie kilkanaście sekund trwa zanim gimbal się wystartuje i zacznie działać.
3. Płytkę mam inną, od kolegi ACC, ale soft Kukiego wszedł bez problemu.
Z tego co pamiętam to sam się wgrywa tylko trzeba plik odpalić.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 sie 2014, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Artgraf1981 pisze:
na stronie to jest płatny ale moze warto?
Hmmm chcą 87zł za aktywację softu dla trzech osi... :roll:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 18 sie 2014, 14:12 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Jeszcze jedno do pytanie do użytkowników systemu:
żeby mieć sterowanie z aparatury - lepiej na aux podać sygnał z nazy (wyjscia do sterowania gimbalem) czy podłączyć do portów w taranisowym X8R. Już doczytałem że należy podac tylko mase i sygnał. ale nie wiem czy na sygnałowym nie ma za dużego napięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 20 sie 2014, 07:31 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 355
Lokalizacja: Wrocław
Z ciekawostek jest jeszcze inny firmware, eksperymentalny EvvGC PLUS: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2123222

Czy ktoś to może próbował ?


@Artgraf1981 - najlepiej zmierz na odbiorniku czy sygnał masz 5v czy 3.3v. Płytka EvvGC chodzi na 3.3v i tylko AUX3 i AUX4 tolerują sygnał 5v

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 24 sie 2014, 14:26 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Mam problem. Zainstalowalem soft kukiego. Plytka widzi sie z gui, ale jakiekolwiek pidowanie jest niemozliwe.
Robie tak ze najpierw podlaczna lipola 3s i dopiero jak kontroler wstanie to podpinam pod kompa. Orientacje imu sprawdzilem i jest ok. Ale przy prawidlowo ustawionej plytce imu mam i tak zamienione silniki. Pitch i roll. Aha u mnie silnik pitch jest po prawej stronie aparatu patrzac od gory.
Przy probach pidowania calosc zachowuje sie dziwacznie. Roll daje stabilizacje ale wytrącona ręką nie wraca do poziomu. Pitch za to bez przerwy szaleje na dowolnych pidach. Mechanicznie wszystko wywazone. Yaw tez dziwnie bo trzyma tak jak roll. Silniki mam turnigy 3506 na pitch i roll i 3508 na yaw. Na sofcie 0.4 evv trzymalo w miare ok ale calosc drgala. I brakowalo mi folow pitch.

Moze zle piduje. W jakiej kolejnosci sie powinno ustawiac te parametry?

EDYCJA
Po przerobieniu gimbala i przeniesieniu silnika pitch na lewa strone i oczywiscie zmianie orientacji imu wszystko zagralo. Nie mam pojecia co bylo nie tak. Wiem jedno jak sie komus wydaje ze ustawi pidy na nie idealnie sztywnym gimbalu to mowie ze to nie dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 17 wrz 2014, 19:27 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Mam pytanie czy jeśli chcę wysterować wejścia aux w evv ale odbiornik mam zasilany z pmu nazy która daje 5v to czy wystarczy zrobić dzielnik napięcia na przewodzie sygnałowym czy takie rozwiazanie odpada?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 17 paź 2014, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 653
Lokalizacja: Łódź
Panowie, pytanko :)

Mam EvvGC (z softem Plus) na silnikach 2804 RCtimera. Gdy zbliżam się ustawieniem osi pitch do kąta 45 stopni do osi roll (znaczy się podstawa kamery jest prawie równoległa z ramieniem silnika osi roll) oś pitch zaczyna wpadać w oscylacje niskiej częstotliwości ale zaraz wzbudza też roll i nie muszę mówić ze całość zaczyna się trząść i szaleć. Wystarczy zmniejszyć kąt pitch by wróciło wszystko do normy.

Czym to może być spowodowane?
Poza tym w pozostałym zakresie ruchu bimbal pracuje prawidłowo :) stanowi to o tyle problem ze nie mogę spojrzeć pionowo w dół kamerą....

a do Artgraf - wyciągnij środkową żyłę z wtyczki żeby nie podać 5V do kontrolera i będzie ok, wystarczy masa i sygnałowy. (to post z przed miecha... pewnie sprawa dawno załatwiona)

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 lut 2013, 15:40
Posty: 116
Lokalizacja: Bielsko Biala/Dalian
Jackuzy pisze:
Panowie, pytanko :)

Mam EvvGC (z softem Plus) na silnikach 2804 RCtimera. Gdy zbliżam się ustawieniem osi pitch do kąta 45 stopni do osi roll (znaczy się podstawa kamery jest prawie równoległa z ramieniem silnika osi roll) oś pitch zaczyna wpadać w oscylacje niskiej częstotliwości ale zaraz wzbudza też roll i nie muszę mówić ze całość zaczyna się trząść i szaleć. Wystarczy zmniejszyć kąt pitch by wróciło wszystko do normy.

Czym to może być spowodowane?
Poza tym w pozostałym zakresie ruchu bimbal pracuje prawidłowo :) stanowi to o tyle problem ze nie mogę spojrzeć pionowo w dół kamerą....

a do Artgraf - wyciągnij środkową żyłę z wtyczki żeby nie podać 5V do kontrolera i będzie ok, wystarczy masa i sygnałowy. (to post z przed miecha... pewnie sprawa dawno załatwiona)


Evvgc plus ma ta przypadlosc o czym pisza na http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 22&page=10 SVentas pisze, ze byc moze zajmie sie tym w nastepnej wersji softu w listopadzie lub grudniu.

_________________
Pozdrawiam
Jacek

jacekwitalinski@gmail.com
www.photodrone.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 18 paź 2014, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 653
Lokalizacja: Łódź
Czyli mówisz ze taki evvgc w wersji kuki powinno nie mieć tego problemu? Szkoda ze jedynie wersja plus SVentasa ma opcję zmiany orientacji sensora co przy mojej konstrukcji jest niezbędne... no i ta kalibracja ACC w wersji oryginalnej co włączenie ... sic :/ ...

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.