Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 kwie 2017, 20:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 811
Lokalizacja: Sulechów/Wrocław
Kurcze no niby nie :/ mam te popularne fcpower 4008 i duzy silnik 200t do yaw. Konfiguracja niby idealna do nexa. Te silniki maja to do siebie ze te magnesy strasznie mocno trzymaja. Rctimerowskie niby tej samej mocy chodza duzo lzej.

_________________
FPV Forever!! :)
Panie i Panowie, Wesołych Świąt i Szczęśliwego nowego Roku! Jak najmniej kraks i jak najwięcej coraz to dalszych lotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 11:38 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
uszy19922 pisze:
Btw. Jaki macie sposob na wywazenie gimbala z silnikami o bardzo mocnych magnesach. Nawet jak jest wylaczony, to przeskakuje na magnesach i nie ma dokladnosci w wywazaniu go.


Nie wiem jak masz skonstruowany gimbal, ale patrząc na te silniki odpiął bym zawleczkę i zdjął rotor. I zamiast rotora dał samą oś o tej samej średnicy.

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 lip 2012, 08:31
Posty: 811
Lokalizacja: Sulechów/Wrocław
Nie pomoze bo silnik duzo wazy i jak sciagne rotor to znowu inna os nie bedzie wywazona. Taki sposob to walka z wiatrakami ;D Ciezka sprawa...

_________________
FPV Forever!! :)
Panie i Panowie, Wesołych Świąt i Szczęśliwego nowego Roku! Jak najmniej kraks i jak najwięcej coraz to dalszych lotów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 maja 2014, 11:21 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Mam pytanie czy ta płytka
http://www.goodluckbuy.com/evvgc-3-axis ... oller.html
jest coś warta czy może ktoś mi doradzić bo na pewno sam tego nie dam rady polutować czy wgrać soft. (nie chodzi o brak chęci ale problem z czasem)
Ewentualnie czy ktoś by się podjął i jaki to koszt. konstrukcję gimbala pod kompakt mam prawie gotową.
Czy http://abc-rc.pl/Brushless-Gimbal-GBM2212 na yaw wystarczy czy coś mocniejszego dać. (Yaw mam na łozysku silnik tylko będzie kręcił - nie przenosi obciążenia)
Te chciałem dać na pich i roll (całkowita waga aparatu 240g) http://abc-rc.pl/Gimbal-Brushless-FCPower-GBM2208-70T do tego dojdzie parę gram konstrukcji samego gimbala i nie wiem czy nie za słabe.

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 maja 2014, 06:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lut 2012, 19:04
Posty: 149
Lokalizacja: Ropczyce
Kontroler jest dobry, ale musisz zrobić parę przeróbek: dodać rezystory 1k do tranzystorów i dorobić zasilanie z USB.
Silniki trochę za słabe do takiej wagi aparatu. Z tanich mogę polecić 5010 z RC-TIMER.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 maja 2014, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:41
Posty: 124
Lokalizacja: kielce
mam dokładnie te silniki (FCPower-GBM2208-70T) w Panther by JR65, są słabiutkie, ledwo ciągną Gopro. Miałem też duuuuże problemy z ustawieniem PIDów w szczególności w osi pitch. Ale to raczej wina mało sztywnej konstrukcji samego gimbala.

A kontroler to już lepszy chyba ten: http://www.goodluckbuy.com/alexmos-3-ax ... river.html przynajmniej ma działąjące USB.

Pozdrowienia od pilota Panther-a z Kielc!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 maja 2014, 14:03 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Dzieki za info. Chyba jednak się skusze na te rctimery będzie zapas. Ski2000, no i mam nadzieję do zobaczenia na obwodnicy :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 29 maja 2014, 13:28 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
z powodów kłopotów z rctimerem zastanawiam się nad http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html na oś yaw
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html na pitch i roll

czy u nas lokalnie kupić http://abc-rc.pl/Brushless-Gimbal-GBM5010 cena niewiele wyższa a w razie czego to na miejscu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 maja 2014, 09:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:41
Posty: 124
Lokalizacja: kielce
Ja zamówiłem takie mają przelotową ośkę, to się fajnie sprawdza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 maja 2014, 10:01 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
Fajne ale droższe i docelowo ciut za słabe. Chyba jednak zamawiam z hk. Kontroler już idzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 24 lip 2014, 22:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 maja 2013, 11:22
Posty: 4
Lokalizacja: Trójmiasto
Panowie, miał może ktoś z Was przypadek, że nie mógł uruchomić GUI? Robię raczej wszystko prawidłowo, bo jeszcze wczoraj się uruchamiało, a dzisiaj nic, przy kolejnych próbach uruchomienia dochodzą jedynie kolejne procesy w menedżerze zadań...

Płytka 1.3, podłączona do kompa przez cp2102...

edit: na innym komputerze działa od kopa. Wydaje mi się, że u mnie jest jakiś problem z javą, tylko nie wiem jaki... :-?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 25 lip 2014, 05:43 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 355
Lokalizacja: Wrocław
A czemu nie podłączasz przez usb skoro masz płytkę 1.3 ? Próbowałeś magiczny restart windowsa? :)

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 14:04
Posty: 66
Lokalizacja: Jaworzno
Witam, mam płytkę evvcg 1.2 z wgranym softem 4.1.2. Chcę wgrać coś innego, bo mam problem z autopanem yaw. I tu zaczęły się schody... Mam adapter pl2303hx, sterowniki zainstalowane (Profilica - bo te windowsowe owszem instalowały urządzenie ale nie tworzyły portu com), port com4 widoczny. Jednak program Flash Loader Demonstrator wyrzuca błąd "unrecognized device" (ustawienia uart te same co w menadżerze urządzeń na porcie com4 od pl2303). Zworka na BOOT0, BOOT1 czyste, zworka na RST wyciągana po włączeniu Flash Loadera - czyli wszystko w miarę z instrukcjami.

1. czy dongle pl2303 ma sygnalizować połączenie tylko diodą Tx? Bo u mnie Rx jest nieaktywna - szukam powodu braku komunikacji w konwerterze
2. czy istnieje jakiś alternatywny program do flashowania, który możecie polecić? może to wina samego programu chociaż sprawdziłem już kilka wersji


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 19:24 
Offline

Rejestracja: środa 12 cze 2013, 18:07
Posty: 355
Lokalizacja: Wrocław
A GUI działa Ci normalnie? Z opisu wynika że nie jesteś pewien czy przejściówka działa - w obec tego pytanie czy PIDy w ogóle ustawiałeś? Jak GUI nie zadziała to i nowszego softu też nie wgrasz.

_________________
Pozdrawiam,
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lip 2014, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 14:04
Posty: 66
Lokalizacja: Jaworzno
GUI działa, pl2303hx działa, stery zainstalowane i widoczny COM, można pidować. Poległem przy wgraniu bootloadera. Niestety przy podpinaniu AUX4 spaliłem konwerter pl2303 - pytanie czemu? Błędem było wpięcie 3 przewodów, mam rozumieć z opisów w internetach, że mam wyciąć przewód zasilający i zostawić tylko sygnałowe z przedłużacza serwa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: tompi i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.