Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 26 cze 2017, 13:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 lip 2013, 14:07 
Offline

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 12:51
Posty: 491
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Teraz to mam zagwozdkę, kontroler był podpięty cały czas przy kopterze, aż tu nagle przy podpięciu głównego pakietu (z którego zasilany jest też gimbal) przy pierwszym nerwowym ruchu gimbala (po tym ruchu (takie szarpnięcie) padł mi bezpiecznik (płytka kukiego)). Wymieniłem, jednak płytka grzeje się teraz przy zasilaniu z lipo w okolicy bezpiecznika, a przy zasilaniu z usb nie łaczy się z PC (cały czas reading values), USBASP też nie widzi procka... podejrzewam właśnie uwaloną atmegę, nie mam pojęcia tylko jak to mogło się stać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 lip 2013, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 mar 2012, 23:14
Posty: 141
Lokalizacja: Lublin
Madfly pisze:
A powie mi ktoś, czy gimbal musi być w pozycji zerowej przy podłączaniu zasilania? I czy ma ktoś problem z uciekaniem rolla przy yawowaniu coptera?


Jezeli sporo ucieka Ci roll przy Yaw`owaniu to moze byc wina odwrotnie zamontowanego sensora. Kiedys niechcacy tak zrobilem, gimbal dzialal normalnie w domu w rekach wszystko ok, natomiast w locie przy obrotach roll gubil nawet 40 stopni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 lip 2013, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2245
Lokalizacja: Warszawa
Madfly, ja już ubiłem ze 3 atmegi w tych kontrolerach, też nie wiem czemu.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 13 lip 2013, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 13:56
Posty: 1057
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pisałem już w temacie brushless gimbal ale tu jest odpowiednie miejsce. Chodzi o brak komunikacji płytki z GUI i Arduino. Miałem zieloną płytkę z Rc Timera próbowałem różnych sterowników ftdi oraz różnych komputerów i nawet kabli. Porty com ustawiane zmieniane itp. Consola arduino nie odpowiadała. GUI cały czas w trakcie zczytywania ustawień z płytki ale nigdy nie zakończone powodzeniem. Próbowałem na różne sposoby z zasilaniem i bez, gimbal wyważony płytka dobrze umiejscowiona pod go pro. Zielona płytka rctimer przynajmniej coś tam działała czyli poziomowała się i prawie że dobrze działała gdyby nie drżenie silnika na jednej z osi. Ostatecznie przeczytawszy temat min. o tym problemie na rcgroups ten nie znalazłem rozwiązania.

Natknąłem się na taki wpis na 3 stronie tematu.

cytuję "After trying all the available drivers, I gave up on the on-board FTDI and used a USB TTL Serial adapter (like this one: http://store.3drobotics.com/products/ftdi-cable-3-3v) connected to the serial port on the RCTimer board. Had to add a wire and capacitor, but it it was a simple mod and well worth it because it worked. I reprogrammed with 049B_r69, using "Arduino Pro... (5V, 16MHZ) w/Atmega328" and fired up the 049 GUI and it worked like a champ.

I don't know if the FTDI circuitry on the RCTimer is bad, or what. It should have worked with one of the drivers. Since so many people have had the same problem, I suspect it's the boards.

If anyone is interested in this mod, let me know and I will post instructions.

-Don"

Po przeczytaniu całego tematu brak rozwiązania.

Płytka została odesłana do sklepu i wymieniona na Martineza.

Płytka Martineza po podłączeniu czujnika zgodnie z opisem w temacie Rurka o drazu startuje nie ważne czy się rusza gimbalem czy nie od razu niebieska lampka poziomowanie i na tym koniec nie działa. Po podłączeniu do dwóch różnych komputerów nie odpowiada - ten sam problem co z zieloną płytką.

Teraz się zastanawiam czy:

1. Mam pecha i obie płytki są trefne
2. Coś nie tak po mojej stronie


Pomocy!

_________________
Ukończył Szkołę Latania San Andreas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 13 lip 2013, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16176
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zajrzyj tym razem do wypasionego wątku ;-) Mirek rzucił nowe światło na komunikację z PC...poza tym - może brakuje rezystorów w liniach RX/TX ?
Dziwna sprawa bo mamy tyle zabawek opartych o ATmegę i FTDI i wszystko działa...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 lip 2013, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 13:56
Posty: 1057
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Rozwiązanie problemu z brakiem komunikacji oraz możliwości wgrania softu rctimer i mrtinez brushless controller.

Windows XP


Nie ma innej możliwości żeby to zagrało na Win7 - niektóre partie chodzą inne nie.
Jeśli wyrywasz sobie włosy a twój żołądek mocno się skurczył odpal starego dobrego Win XP
a uśmiech zagości na twoje twarzy.

Pozdro

_________________
Ukończył Szkołę Latania San Andreas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 lip 2013, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 801
Lokalizacja: UK - West Sussex
Myszon, główny problem z Win7 to system automatycznej aktualizacji sterów. Jeżeli zablokujesz net i wrzucisz na siłę ster zalecany za pierwszym razem gdy instalujesz to zadziała. Mam tak w Win7 64. Tylko nie można dopuścić aby system ściągnął nowy ster bo ten tak namiesza że nawet jego odinstalowanie nie pomoże. Próbowałem już nawet odświeżanie wszystkich ustawień netowych ale i tak dupa. Siada komunikacja na maksa.

BTW. mam Marineza v3 czerwonego i to też przeżyłem ale po restore systemu z kopii ruszyło :-P
Więc warto robić czasem obraz systemu :lol:

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 16 lip 2013, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 13:56
Posty: 1057
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Teraz to trudno stwierdzić - nie pamiętam czy aby wszystkie komputery na których instalowałem miały neta. Na 100% pod Vistą na laptopie nie miałem netu gdyż wifi jest odłączone a i tak nie działała płytka. Stery instalowałem ręcznie stare i nowe wcześniej usuwając teoretycznie z systemu stare sterowniki bo taka opcja się pojawiała. Chcąc to sprawdzić trzeba by mieć płytkę która nie chciała działać np. u mnie, wziąść czysty komputer z win7 odłączyć net, zainstalować ręcznie ftdi i zobaczyć czy pójdzie. Jak pójdzie to odinstalować ftdi wyczyścić podłączyć net i sprawdzić co się dzieje. Trudno będzie zdiagnozować na 100%. Nie wiem też czy jest sens. Można tylko doradzić nowym nabywcom płytek a posiadaczom Win7 żeby podczas instalacji sterów koniecznie wyłączyli net. Może wtedy temat ucichnie.

Dla mnie już temat zamknięty.

Pozdrawiam.


Jeszcze zaktualizuje posta.
Po tym jak dostałem z powrotem ze sklepu moją niby niedziałającą płytkę zieloną rctimer - podłączyłem oczywiście do kompa z zainstalowanym systemem XP, tym razem od razu zadziałało :). Wgrałem nowy soft przez arduino bez problemu i gimbal śmiga aż miło.

Dla potomnych napiszę najważniejsze zdanie:

Jeśli twój brushless gimbal nie działa tj. brak komunikacji płytka - komputer, nie możesz się dostać poprzez GUI mimo instalacji różnych sterowników, Arduino także nie może wgrać softu zrób tak.

- zainstaluj Windows XP
- zainstaluj sterowniki FTDI
- odpal GUI
- podłącz Gimbal przez USB oraz zasilanie zewnętrzne
- wybierz COM
- Connect

Musi działać.

Pozdro.

_________________
Ukończył Szkołę Latania San Andreas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 sie 2013, 12:26 
Offline

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 12:51
Posty: 491
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Ostatnie 30min życia zleciało mi na wymianie procka, dlatego wolę zapytać, zanim miałbym znowu go wymieniać po zablokowaniu...

Jak wrzucić bootloader? Mam usbasp. Przez arduino ide jest jakaś opcja, czy może przez avrdude?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 wrz 2013, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 13:56
Posty: 1057
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Jak wgrać BruGi_049B_r161 bo wyskakują mi jakieś błędy zaraz po naciśnięciu ładowania w Arduino. Mam problem z wcześniejszym softem (049 r77) chodzi o drżenie silnika roll i nie mogę poradzić sobie ani z PWM ani z PID'a w tej kwestii i to na dwóch różnych gimbalach. Może ten nowszy soft coś by poprawił ale mam problem z załadowaniem tego. Pomocy!

_________________
Ukończył Szkołę Latania San Andreas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 paź 2013, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
O, kurczę - to żyje...



Podłączyłem, wgrałem, wszystko na ustawieniach domyślnych. I działa... :shock:
Fakt, widać że wymaga dopieszczenia bo tu coś drży, tam coś nie trzyma poziomu ale biorąc pod uwagę że to jest efekt osiągnięty na sprzęcie "z pudełka" niejako to jestem pozytywnie zaskoczony. :mrgreen:

Kontroler - Martinez (od Chińczyka)
Soft - BruGi_049B_r161
Silniki - iPower GBM2208 80turn
Konstrukcja - JR65 (lekko przerobiona pod silniki z czteropunktowym mocowaniem)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 paź 2013, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16176
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Witamy kolejnego kameruna ;-) Tylko jeszcze fantom poczebny i możesz filmować rynek w najbliższej wiosce 8-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 paź 2013, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10047
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie no, rynku to się jeszcze nie dorobiliśmy.....ale jest zabytkowa dzwonnica :mrgreen:
Na fantoma mnie nie stać (chyba że mówimy o skrzydełku z HK :mrgreen: ) a poza tym nie mam zaufania do czegoś co jest białe a nie jest z EPP więc będzie samoróbka (in progress). Coś na podobę modnych ostatnio H-quadów, z prezentowanym bimbalcem na nosie i baterią z zadniej strony.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 paź 2013, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 lut 2011, 13:55
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Witajcie,

Mam pytanie czy mógłby ktoś poprowadzić za rączkę jak podłączyć sterowanie cam pitch tak aby można było potencjometrem zmieniać pozycje kamery. Nie bardzo wiem jaką funkcję mam włączyć w Multii. Z tego co wiem camstab odpowiedzialny jest za stabilizacje a ja chciałbym nim jedynie sterować pochyleniem gimbala.

Mam AIOP v2 oraz sterownik gimbala by kuki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 gru 2013, 21:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 lut 2013, 10:11
Posty: 40
Lokalizacja: Leszno
Witam, mam na imię Daniel i nalezę do grupy kamerunów z fantomami. ;-)

Od trzech lat latam śmigłowcami ale brakowało mi kamery na pokładzie wiec zakupiłem Phantoma oraz gimbala Tarot z kontrolerem Martinez.
Platformę udało mi się okiełznać i ustawić pod siebie na Hitec Aurorze 9 z Gopro 3 na pokładzie. Jak dotąd nie miałem pytań bo wszystkie odpowiedzi na temat kontrolera są w tym wątku i nie miałem z tym problemów.
Niestety ostatnio zaliczyłem twarde lądowanie, a że mam gimbal tarota pod phantomem bez przedłużonego podwozia, to energię uderzenia przyjął na siebie sensor...
Tak to wyglądało przed upadkiem:



Kolejny przelot po oględzinach, które nie wykazały uszkodzeń mechanicznych wyglądał niestety już tak:



Czy Waszym zdaniem uszkodziłem sensor, który był przyklejony do kamery od spodu i jako pierwszy w momencie przyziemienia miał kontakt z ziemią (zmarzniętą trawą) czy może jedynie się "rozstroił" i powinienem mu coś zmienić w ustawieniach?

Wciąż szukam tego sesnora jako części zamiennej i coś mi nie wychodzi, wie ktoś gdzie mogę go kupić? Szybciej było by podmienić niż zawracać Wam głowę i rozciągać wątek o przypuszczenia...

p.s. Ujęcie pierwsze - duża wilgotność powietrza i temperatura 0 stopni (na śmigłach po lądowaniu lód)
ujęcia kolejne już bez mgły i około + 4 stopnie

Pozdrawiam Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.