Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 21:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1893 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 31 gru 2015, 10:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 sty 2015, 21:39
Posty: 37
Lokalizacja: Londyn / Łódź
kopter nie upadł, ani nic takiego. Nie robiłem też żadnych lutowań. Jedyne co robiłem to kilkukrotne przełączanie płytek GPS. Z tym, że tak jak mówie, wieczorem odstawiłem sprzęt sprawny...
Co do softu to próbowałem najróżniejszych wersji razem z różnymi wsadami. Nawet czyściłem eeprom.
Zresztą nie robiłem tego pierwszy raz.
Silniki po uzbrojeniu normalnie reagują na wychylenia drążków radia.

Zastanawiam się czy to w jakiś sposób może być wina windowsa. Na pewno tego ranka przy włączeniu kompa, długo się instalowały jakieś uaktualnienia. W każdym razie połączenie z GUI mam, ale nie widze wykresów z sensorów. Również sam kopter, po uzbrojeniu - nie słychać aby próbował kontrować wychylenia.

_________________
Pozdrawiam,
Bartek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 22:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
Witajcie.

Mam kilka pytań/ prośbe.

Zbudowałem sobie takie quadro X

Obrazek

płytka sterująca to CRIUS IO ALL IN ONE Mega2560 + GPS CRIUS + BLUETOOTH CRIUS

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam problem z konfiguracją.

1.Chodziłoby mi tylko o to żeby pokazywał na jednym z pasków led o złapaniu sygnału przez gpsa swiatlem ciągłym a jak szuka to miga.
2.drugi pasek to uzbrojenie (jak nie uzbrojony to miga, a jak uzbrojony to świeci na stałe)
3.jedno osobne wyjscie na diode migającą coś jak w inspire 1
4.żeby była komunikacja poprzez bluetooth jeśli to możliwe
5.ostrzeżenie o słabej baterii buzer sygnał przerywany i migający pasek led
6.zależałoby mi na tym aby był stabilny podczas lotu, i gdy wisi w powietrzu w jednym miejscu.
7.dobrze byłoby aby miał auto powrót w razie gdybym stracił go z oczu lub sygnał radiowy. Żeby sam wrócił skąd wzniósł sie w powietrze.
8.coś takiego , tylko nie wiem jeszcze co to za apka.



Używam aparatury i odbiornika FlySky

Pomógłby mi ktoś jak to ustawić i gdzie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
po pierwsze to trochę więcej szczegółów... jaki soft w multiwii, jaki link, jaki hardware itp.

po drugie jeśli używasz softu multiwii to:
1 oraz 2 to ledflasher który siedzi w kodzie multiwii, z tym że ustalasz świecenie dla: rozbrojony silnik, znaleziony sygnał gps, uzbrojony silnik, fail safe
3. generalnie jeśli chcesz żeby jakieś wyjście "migało" to zobacz jak w arduino można to prosto zrobić a potem wklej kawałek kodu;)
4. komunikacja po przez bluetooth jest możliwa, wystarczy podpiąć moduł bluetooth i już.
5. funkcja vbat_scale w której określasz nawet poziomy alarmów
6. jeśli zależy Ci żeby był stabilny to musisz go dokładnie poskładać i wypidować - to jedyna opcja, bo widzę że tam niezły mętlik kabli masz i brak gąbki na barometrze.
7. jeśli masz gps to co za problem? jeśli quad jest dobrze wytrymowany i wypidowany to funkcja "RTH" i już. w kodzie określasz w jaki sposób ma wracać, aczkolwiek przy linku z flysky to nie wiem czy failsafe osiągniesz, zrób test


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 23:05 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
Teraz to już są upiete przewody wygląda tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Wgrany mam Multiwii 2.4
aparature Flysky 6ch i odbiornik do niej.

Własnie nie wiem gdzie dokladnie mam pozmieniac te ustawienia.
Wlutowałem dzielnik napiecia i odznaczyłem ten vbat i w gui nie pokazuje stanu baterii jest 0V
Bluetooth mam podłączony do AIO , komputer i telefon wykrywa mi jako quad ale nic nie moge wprowadzic zadnych zmian. Z tym ze tel si moze połączyć a komp juz nie mimo tego ze go widzi.

Po co gąbka na BAro?

Dodam że to dopiero 1 mój quad własnorecznie skladany wiec prosze o wyrozumiałość i pomoc w zmianie w pliku config bo tego juz nie rozumiem za bardzo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 652
Lokalizacja: Kraków
Kpieczyrak pisze:
Po co gąbka na BAro

gąbka tłumi nagłe podmuchy, więc baro ma bardziej ustabilizowane ciśnienie, które mierzy - quad nie będzie wtedy dryfował góra-dół.

A - skoro używasz multiwii, to polecam Ci wersję od Misia :) - viewtopic.php?t=10002


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 sty 2016, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
ale czy dzielnik masz odpowiednio zrobiony i podłączony pod odpowiedni pin do aio?
również jak Volender polecam soft Misia - bardziej dopracowany. vbat musi być odkomentowany.
z kompa powinieneś móc się łączyć do multiwii GUI, działa tak samo jak po kablu, z telefonem to nie wiem jaka apka może to ogarnać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 sty 2016, 10:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
Dzielnik mam tak masa 33k a0 100k plus ogniwa.

Gdy chce wgrac soft 2.27 od misia to blad w sekcji gps wyskakuje.

MultiWii_2_2.ino:66:21: error: variable or field 'SerialGpsPrint' declared void
MultiWii_2_2.ino:66:21: error: 'prog_char' was not declared in this scope
MultiWii_2_2.ino:66:32: error: 'str' was not declared in this scope
GPS.ino:214:23: error: variable or field 'SerialGpsPrint' declared void
GPS.ino:214:23: error: 'prog_char' was not declared in this scope
GPS.ino:214:34: error: 'str' was not declared in this scope
Błąd kompilacji.

Co trzeba ustawic w sofcie aby byla komunikacja zbluetooth?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 paź 2014, 07:33
Posty: 22
Lokalizacja: Wrocław
Użyj do wgrywania starszej wersji Arduino np 1.0.6 - jest do pobrania ze strony głównej projektu

_________________
Pioneer 1400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 20:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
Udało sie wgrałem przez arduino 1.05.

Jak teraz ustawić sobie 4 wyjscia na 4 paski ledów.
1.żeby pokazywał na jednym z pasków led o złapaniu sygnału przez gpsa swiatlem ciągłym a jak szuka to miga.
2.drugi pasek to uzbrojenie (jak nie uzbrojony to miga, a jak uzbrojony to miga jak w inspire 1)

Działa juz pokazywanie napiecia

Dałoby sie użyć w tym sofcie 2.27 od P.Miś gimbala na serwach? jak tak to co trzeba zmienić w sofcie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
żeby użyć gimbala to trzeba odkomentować dodatkowo opcję gimbal i już, w GUI masz wtedy zakładkę gdzie możesz go skonfigurować i przypisać do kanałów na apce, na mw to wyjścia 44 i 45.

w kwesti ledów to jest jedno wyjście a konkretnie to pad 33 który działa w taki sposób:
Kod:
#define LED_FLASHER_SEQUENCE        0b10000000    // while disarmed
#define LED_FLASHER_SEQUENCE_FIX    0b10001000    // while GPS_FIX OK
#define LED_FLASHER_SEQUENCE_ARMED  0b11111100    // while armed
#define LED_FLASHER_SEQUENCE_MAX    0b11111111    // full illumination
#define LED_FLASHER_SEQUENCE_LOW    0b00000000    // no illumination

i zmieniasz sobie ciąg zer i jedynek na taki jaki chcesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 06:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
To nie da sie zrobic 2óch osobnych wyjsc na paski led? jeden sygnalizacyjny o uzbrojeniu a drugi od gpsu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
open source wiec zapewne sie da, takze arduino i siadaj do roboty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 12:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
Właśnie tutaj jest problem bo nie znam się na pisaniu oprogramowania.
Chciałbym żeby mi ktoś pomógł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 sty 2016, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 862
Lokalizacja: Ruda Śląska
bardziej trzeba analizowac kod niz byc programista;)
jest jeszcze jeden prostrzy sposob, mianowicie Twoj gps na wyjsciu pps sygnalizuje czy ma fixa czy nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 23:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 11:08
Posty: 18
Lokalizacja: Bełchatów
Dziękuje zainteresowanym za pomoc.
Udało mi się mniej więcej uzyskać oczekiwane zamiary.
Nie mogę tylko połączyć się przez moduł bluetooth z AIO. komp , telefon widzi bluetooth o nazwie quad ale nic nie moge zrobić. Ani odczytać danych ani wprowadzić zmian.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1893 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.