Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 sie 2018, 18:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1893 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 22 mar 2015, 18:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 gru 2014, 19:59
Posty: 104
Lokalizacja: Zambrów
Latales I jednoczesnie miales podglad w GUI? Zazbroj silniki po podlaczeniu do kompa, oczywiscie bez pakietu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 mar 2015, 18:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1019
Lokalizacja: Łódź
Ale po Co?
Ok, już się chyba wyjaśniło... pikanie buzera było przez źle ustawione VBATSCALE w nowym sofcie, tzn nie dobrane do mojego dzielnika...
Dalej pozostaje sprawa odnośnie GPS, odpowie mi ktoś na pytania z poprzedniego postu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 mar 2015, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 07 sie 2013, 20:31
Posty: 661
Lokalizacja: Bestwinka
Musisz mieć przynajmniej 5 satelit aby złapać fixa.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2015, 13:05 
Offline

Rejestracja: sobota 21 lut 2015, 17:55
Posty: 6
Panowie mam taki problem startuje normalnie quadem na płytce multiwii pro lot poziomy i jak albo zawieje albo przy opadaniu wpada w taką oscylacje jakby chciał się wypoziomować. Wygląda to tak jakby jeden silnik szedł przez chwile na maxa po chwili drugi i takim zygzakiem spada na ziemie. Podejrzewam że trzeba to poustawiać w pid ale za bardzo się nie orientuje co i w którą stronę, czytałem już kilka poradników co do tych pid, ale moje próby okazały się bezskuteczne. Może macie jakiś pomysł bo troche strach lecieć kawałek dalej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 mar 2015, 15:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1019
Lokalizacja: Łódź
Cytuj:
Musisz mieć przynajmniej 5 satelit aby złapać fixa.

Ok, ale jak już będę miał te 5 satelitów to jak włączę funkcje np GPS HOLD to w multiwii powinno się zapalić na zielono to pole(nawet jak nie zazbroiłem silników)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 kwie 2015, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 gru 2013, 17:39
Posty: 26
Lokalizacja: Léim an Bhradáin
Witam, chcialbym w ponizszym gimbalu uaktywnic opcje zmiany polozenia kamerki w pionie

http://www.aliexpress.com/item/2-Axis-Aluminum-Brushless-Gimbal-PTZ-w-BGC-3-1-Brushless-Gimbal-Controller-and-MUP6050-Sensor/1865002085.html

Na necie znalazem kilka filmow jak to podlaczyc, ale wszytkie filmy sa pod naze. Tam wiem, ze dwa kabelki powinienem podlaczyc pod naz
e, nie wiem natomiast czy w przypadku AIOP 2 powinieniem do odbiornika X8R czy bezposrednio do przypisanego kanalu w AIPO 2?

Moglby ktos z kolegow naprowadzic na odpowiednie tory?

_________________
pozdrawiam
crystal


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2015, 12:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1019
Lokalizacja: Łódź
witam,
mógłby mi ktoś powiedziec jak zmienic szybkosc lądowania przy Ianteligentnym FailSafe?
szukalem ale nic nie znalazlem:/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2015, 07:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
Czy MW z softem Misia i RFM22b wysyła po tym swoim protokole RSSI do minimOSD?
Mam zaznaczone MW rssi i cały czas 100%.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2015, 07:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 879
Lokalizacja: Ruda Śląska
Cebulator, żeby MW z softem Misia i RFM22b dawało RSSI na minimOSD - obojętnie czy KVteamOSD czy multiwiiOSD,
w głównym pliku znajdź void calculateRssi(void) i podmień na:

Kod:
void calculateRssi(void)
{
  rssi = ((MwRssi-4114)*100)/106;
}


wtedy bez kalibracji będzie Ci podawał zakres 0-100%,
oczywiście w minimie musisz zaznaczyć że RSSI z MW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 cze 2015, 09:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
O widzisz, to by było pewnie to. Sprawdzę wieczorem.
Dzięki wielkie.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 cze 2015, 10:29 
Offline

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 14:44
Posty: 180
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,

Wczoraj wykonywałem moj pierwszy lot quadcopterem na ramie Q450 i kontrolerze Multiwii AIO z wgranym softem MegapirateNg 3.0.1. Jako, że nie otrzymałem jeszcze power module do baterii ustawiony miałem timer na apce 10 min przy baterii 5000 mAh (3s). Wszystko było pięknie ładnie (no może oprócz altHold które nie dokonca działało prawidłowo), natomiast problem zaczął się po 8 min lotu. Quad wzniósł się w powietrze na bardzo dużą wysokość i w ogole nie reagował na gaz. Próbowałem trybu aytomatycznego lądowania żeby się zniżyć i też nic nie pomagało. Dopiero rozładowana bateria sprowadziła quada na ziemie. Czy takie zachowanie mogło być spowodowane tym, że juz po 8 min bateria była na rozładowaniu ? Z kalkulatora wyszło mi ok 13 min lotu dlatego dałem margines 10 min. Quad się nie rozbił bo upadek zamortyzowały galezie drzewa, ale chciałbym uniknąć na przyszłośc podobnych sytuacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 sie 2015, 19:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 01:20
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Witam

Ostatnimi dniami męczę płytkę AIO w powietrzu i przy komputerze i natrafiłem na pewien niespodziewany problem.

Wszystko zaczęło się gdy uruchomiłem failsafe, ale on sam w sobie działał prawidłowo GPSem i bez. Niestety nie posiadam jeszcze moda do pomiaru napięcia pakietu, więc "zakomentowałem" #VBAT i rozpoczęła się gehenna. Regle się teoretycznie rozjechały, bo po uzbrojeniu, bez ładu i składu silniki zaczęły strzelać i doprowadziły do wywrotki. Skalibrowałem je ponownie i maszyna uniosła się bez problemów, niestety nie trzymała wysokości. Silniki strzelały, tym razem synchronicznie, tak jakbym uderzał w drążek co skutkowało czasami nawet dwumetrowym wzniosem. Latanie było możliwe, ale przyjemnie nie było. Próbowałem kalibrować ESC na kilka sposobów niestety nie dawało efektu, więc uznałem, że powrotni "odkomentuję" #VBAT i eureka. Co prawda znowu regulatory się niby "rozjechały", ale po drugiej kalibracji (pierwsza zakończyła się niepowodzeniem z nieznanych mi przyczyn) wszystko wróciło do stanu pierwotnego. Po powrocie do "normy" zauważyłem, że model też czasem się unosi sam z siebie, ale dużo mniej agresywnie, więc może jednak regulator PID dla wysokości jest do regulacji?

Będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu tej zagadki, która pewnie drzemie w kodzie Multiwii.

pozdrawiam L.

_________________
pozdrawiam Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 sie 2015, 07:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
Mam nadzieję, że Miś jeszcze przegląda ten wątek.
Wiem, że zakończyła się pewnie już definitywnie epoka MW by Miś ale zapytam. Czy była by możliwość dopisania do MW obsługi One Shot?
Nie wiem czy nasza poczciwa Atmega to pociągnie. Szkoda mi się rozstawać z MW i kanapką bo pomimo większego rozmiaru samej płytki to jednak porządek panuje.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 sie 2015, 19:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 01:20
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Niestety tu juz pytania i problemy wpadają w czarną dziurę...

Dla potomnych napiszę, że rozwiązałem mój problem. Silniki 2836 na 1120 kv i smigla sf 10x4.5 w upalne dni powyżej 30 stopni to juz jest za wiele jak na mój zestaw. Zmiana smigla na apc mr 9x45 załatwiła sprawę.


Oczywiście pojawił się nowy problem. Kontroler zainstalowałem do góry nogami i 45 stopni od osi na przód i z kierunkami nie ma problemów, magnetometr gra jak trzeba, ale bardzo fiksuje, a działało bez żadnych problemów nawet jak silniki szalały. Oczywiście gąbka jest jak wcześniej, ombinuje zmieniam ją i bez zmian. Włączenie barko kończy się zawsze tak samo leci w górę jak kontruje to prziomuje i zaczyna opadać w kierunku ziemi wtedy wyłączam baro i 10m/s w górę przed samą ziemią. Wygląda to tak jakby regulator wysokości miał pomylone kierunki.

Wartości baro nie fiksują na ziemi skaczą o 30 cm tylko.

Jakby ktoś mi pomógł to byłbym wdzięczny.

EDIT:

Problem rozwiązany dużo myślenia, eksperymenty z orientacją czujników, która jest bardzo nie intuicyjna w kodzie. Ja zrobiłem tak:
/* enforce your individual sensor orientation - even overrides board specific defaults */
#define FORCE_ACC_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.accADC[ROLL] = X; imu.accADC[PITCH] = -Y; imu.accADC[YAW] = -Z;}
#define FORCE_GYRO_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.gyroADC[ROLL] = Y; imu.gyroADC[PITCH] = X; imu.gyroADC[YAW] = Z;}
#define FORCE_MAG_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.magADC[ROLL] = -X; imu.magADC[PITCH] = Y; imu.magADC[YAW] = Z;}
Niestety inaczej nie można tego zrobić, zwłaszcza dla ACC, bo bez baro można ignorować oś Z, ale gdy je włączamy to algorytm ma pomylone kierunki góra dół i leci albo w kosmos, albo w ziemię. Zaznaczam, że płytkę upside down umieściłem obracając 180 stopni ROLL czyli strzałka nadal pokazuje kierunek (oczywiście później obróciłem to o 45 stopni, ale to nie ma znaczenia). GYRO musi być właściwie zorientowane względem ACC, więc wskaźnik pochyłu i odchyłu w GUI musi pracować poprawnie, bez dryfów i opóźnień, bo wtedy znaczy, że są pomylone orientacje wzajemne czujników. MAG ma mniejsze znaczenie, bo zawsze ja kalibrujemy, chyba orientowanie decyduje tylko czy północ z południem nie jest pomylone i gdzie znajduje się przeskok wartości na obrocie, bo jak wartość kierunku rośnie przy obrocie w prawo to w końcu musi zmaleć o zadaną wartość, żeby wrócić do pozycji wyjściowej. Ja ustawiłem przeskok MAG tak, aby było na południu , bo staram się latać tyłem do słońca.

EDIT 2:

Nadal kłopoty teraz z GPS_HOLD (fixy są, pozycja prawidłowa, kompas działa i skalibrowany, trochę świruje z gazem) zachowuje się podobnie jak z trybem BARO, czyli jak włączę Hold w pozycji bez dryfu to jakoś się trzyma, aż do pierwszego dryfu i później sam go wzmacnia co kończy się ucieczką i mocny przechyłem od poziomu. Pytanie czy pozycjonowanie GPS jest wzmocnione przez ACC, bo wydaje się to dość logiczne i druga sprawa czy jest możliwe, że mimo poprawnej stabilizacji w trybie LEVEL (oczywiście pomijam nieszczęsną oś Z z którą sobie poradziłem) w GPS_HOLD akcelerometr ma pomylone kierunki??

_________________
pozdrawiam Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 paź 2015, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 lip 2015, 16:49
Posty: 12
Panowie, mam problem. Mianowicie przestał mi się kompilować misiowy soft.
Wyskakują takie błędy :
Cytuj:
MultiWii_2_2:66: error: variable or field 'SerialGpsPrint' declared void
MultiWii_2_2:66: error: 'prog_char' was not declared in this scope
MultiWii_2_2:66: error: 'str' was not declared in this scope
GPS:214: error: variable or field 'SerialGpsPrint' declared void
GPS:214: error: 'prog_char' was not declared in this scope
GPS:214: error: 'str' was not declared in this scope
variable or field 'SerialGpsPrint' declared void


Jakby ktoś mógł mi podpowiedzieć co mogę zrobić to będe wdzięczny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1893 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.