Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 27 kwie 2017, 00:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7966 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530 ... 532  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 24 lis 2016, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 951
Lokalizacja: Gliwice
Czyli musisz zrobić FTB v3 z MPU :D Myślałeś nad tym?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Spokojnie spokojnie już się maluje... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
Hej, moge sie przyczepić, bo zeflashowalem i bluetooth nadal nie działa, coś powinienem pozmieniać dodatkowo w iNav ?

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
A czepiaj się ;-) Uarty wszystkie sprawdzone i działają, jeżeli uzywasz innego uarta niż 1 to musisz zaznaczyć aby obsługiwał MSP. bluetooth dzisiaj uzywałem na polu więc - " u mnie działa" ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
ja mam podpięte do tx/rx tam gdzie obok jest zworka i motory to jest wg fotki http://kfc32.direk.info/index.php?title ... uzy_v2.jpg uart5, ale w iNAV nie ma takiego uarta...?

Mógłbyś pomóc odnośnie tego jakie zmiany wprowadzić w iNav aby blt działał? Pod kfctool wszystko smiga, wgrywam desctopowym kfc-toolem oprogramowanie konfiguruję receiwer na ppm i mape na js/spektrum, w portach jeszcze wlaczam UART4 dla GPS na 38400 i wtedy gps mi dziala,
bluetootha zostawiam jak byl podpięty, ale ani ez ani kfc tool nie odbirerają zadnych danych
Coś jeszcze trzeba włączyc?

Mam to podłączone tak jak na obrazku pod tym linkiem (duzy obrazek)
https://lh3.googleusercontent.com/jo_rVZPCahyvax51S4xSSwAk3hI5jTRjBSXlNRpUuzBTRv7sRJWCoc4jue_2-sKQlZfHX9ilbyYC12RJGFYcFe4tgp3qSxIE8c6KI7eb2MJfYlu_IEDq0H8-bybnKOXVGLvTt17TvH-cfi5VvcA2RJjz1-0p2y7SCnThNdX9Vi8yXVVHg8_4drhy3bR2_litvhAPP00Kv8zy2AZ-WdNBu5yiJ8sIRfBedfqzDt9CLLXZ8hXwwxPEf8HH8DL-f9vFbHNAp8etW7UkHJKAbTXxtvBMSx2Q8Gz7A6KQYWBN3eGptGlT06HvOLTtbgY8HeWIdA4YRgIfnAVjVkNqqnXO9rYh9kJLnI2nEVaob61ipsAIhQDIabh0fdRvwk1Hnh0jGSH_tGDOI9eCxfvwL3ueYGz_HHuUJGfW1cFKCRMa7R83HDScPLpTyrrT8y-FX5WjX7tWLWAG7-JPXDqZJ2dt5w4V6_jB7dtUqcNluL4FNIz9S4aRZo8RAfJDCli71X0S5EweaJBumylKZ3oi12V4lmv2BON0cf6xozfFg4JO9HV3F7VOH1V3R9CIbTpKG9b2khC_37HG2fwO4h8rgvkOYnLDJerTD96GmMtZFNiWLZRSZefb=w1654-h930-no

Dla tak podlączonego bluetootha działa mi ez-gui z orginalnym oprogramowaniem dla KFC32, dla iNav nie :(

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 lis 2016, 23:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Masz rację... uart5 brakuje w konfiguracji... muszę dorobić.. możesz jeszcze urzyć uart2 który jest na pinach RC3 i RC4... tak tymczasowo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 lis 2016, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
Hej, Marcin czy w miejscach oznaczonych na czerwono masz coś podłączone?
U mnie nie ma tam zadnych danych (użyłem monitoora port szeregowego). Na RC3 rc4 (tam gdzie jest zielona zworka, także nie udało mi się skomunikować). Jedynie działające połączenie mam z GPS'em (zaznaczone na zielono) i tam z GPS jest też kompas.

Obrazek

Tam gdzie zaznaczyłem na niebiesko (lewy górny róg) lecą jakieś śmieci, przy różnych ustawieniach prędkości połączenia nic sensownego nie byłem w stanie odczytać, podobnie ez-gui.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2016, 22:37 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 12 maja 2012, 23:28
Posty: 1129
Lokalizacja: z krainy wiatrow
marbalon pisze:
Domyślny czujnik KFC32 niestety nie lubi się z altholdem zatem warto poszukać gdzieś w szufladzie MPU6050 od jakiegoś gimbala czy coś i wlutować do portu i2c

...czy to znaczy ze mozna go podlaczyc (MPU6050) rownolegle z magnetometrem (kompasem) ? bo na KFC32 jest tylko chyba jeden port iC2 ?

_________________
Niskie loty FPV: http://www.youtube.com/watch?v=gCJiod3A ... be&t=8m59s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 lis 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
i2c łączymy równolegle więc - tak podłcząmy równolegle i powinien go wykryć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 00:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ok, sofcik poprawiony i podmieniony na serwerku. Uwaga skasuje poprzednia konfigurację:

- dodano obsługę uart5 dla starej dużej płytki - przetestowane na module BT ;-)
- poprawiono wyjście kanałów PWM5-8 - nie działały
- można ustawić looptime 1000khz - ma sens tylko dla czujnika i2c MPU-6000 oraz płytek KFC32FR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 23:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Kolejny dzień kolejny update:

- uaktualniono do finalnej 1.4
- poprawiłem działanie RSSI i czujnika prądu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 00:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
Może jakiś tip jak to masz wszystko podpięte i co w iNAV ustawione?
SIedzę cały wieczór i ni hu, na uart5 - który się w konfiguratorze pokazał, włączam nie ma danych, ten dla OSD coś wystawia ale ez-gui tego nie czyta, prędkość 115200, włączam uart5, przy komunikacji z bluetoothem esc zaczynają piszczeć :/

nie wiem o co biega

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 08:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Nic totalnie nie robiłem poza zaznaczeniem BT. Zobacz może w Ez-gui wersję protokołu bo tam bywały różne, moze stare KFC miało inny a iNav używa nowego jakiegoś i stąd problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
Zaraz po sflashowaniu aktywna jest opcja np BLACKBOX, ja konfiguruję odbiornik ppm, i dodatkowo włączam opcję gps w PORTS włączam dla GPS'a opcje przy UART 4 (3 od góry),
co do UART1 to nic nie zmieniam bo on chyba jest dla usb aby mieć podpięcie?
Co to znaczy włączas tylko BT?
Dodatkowo jak czasami rozłączam z PC to muszę BT odpiąć zasilanie (+) bo inaczej się nie połączy z iNAV configuratorem.
No nic wieczorem będę męczył ponownie.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3817
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
UART1 ma mieć zostawione MSP i dla UART5 też zaznacz. Co zauważyłem to czasami jak zapodałem mu coś na UART5 jak był podłączony UART1/USB to faktycznie się coś zwiesza. Włącz BT miałem na myśli MSP dla UART5. Sprawdź ustawienia aplikacji Ez-Gui... może coś tam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7966 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530 ... 532  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.