Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 21:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8018 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 531, 532, 533, 534, 535  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 27 maja 2017, 15:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 08:29
Posty: 16
Lokalizacja: Kraków
Na INAV 1.6.0 i 1.6.1 oraz 1.4.1 nie mogę załączyć PWM. Kolega wcześniej miał podobny problem, lecz zmiana wersji nie poskutkowała. Czy ktoś jeszcze miał podobny problem?

_________________
Jeszcze latają:
Pioneer 1400 + Frsky + Turnigy 9x + 5.8 GHz
Phantom 3 adv
Quad kfc32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 maja 2017, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 10:21
Posty: 68
Lokalizacja: Słupca
marbalon pisze:
Tutaj jest wersja 1.7.0 w której poprawiłem odbiorniki PWM. Jeszcze mocno nie przetestowana ta 1.7 ale powinno być ok


W wersji 1.7.0 wreszcie zaczął odbierać sygnały z nadajnika. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 15:40 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 95
Lokalizacja: Kraków
Czy logi będą działały w iNAV? W KFC32 wszystko się logowało, a tutaj nie wykrywa mi pamięci. Poza tym wszystko działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 17:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 385
Lokalizacja: Kraków
Logi działają, ale na razie nie nadpisują się na stare. Więc jeżeli zależy Ci na logu z danego lotu należy pamiętać aby przed lotem wykasować stare logi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 18:14 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 95
Lokalizacja: Kraków
A jak je zgrać jeśli iNav configurator nie widzi pamięci logów? (może coś robię źle).

logs.png
logs.png [ 118.55 KiB | Przeglądany 1126 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 18:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 385
Lokalizacja: Kraków
W konfiguratorze musisz zaznaczyć żeby logował :) i będzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 18:34 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 95
Lokalizacja: Kraków
Mam zaznaczone, ale w zakładce Blackbox nie pozwala zgrać.

logs2.png
logs2.png [ 33.28 KiB | Przeglądany 1099 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 18:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 385
Lokalizacja: Kraków
Jak w BB configuratorze ustawiłeś mnożnik 1/2 to klikłeś save&reboot?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 18:43 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 95
Lokalizacja: Kraków
Tak. Zresztą to co jest w zrzucie ekranu to już dawno ustawiłem i to jest odczytane. Płytkę KFC32 mam w wersji v2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 18:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 385
Lokalizacja: Kraków
A ja mam KFC32FTB i KFC32F3 i tam jest wbudowana kość SPI, w KFC 32 jest? pytam bo nie wiem:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 maja 2017, 20:53 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 95
Lokalizacja: Kraków
25DF321, od spodu płytki OSD (kanapki do KFC32)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 maja 2017, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
marbalon pisze:
Można by spróbować autotune... ale wolne bujanie to sugeruje coś na parametr I... dawałeś predefiniowane pidy dla 450-tki ?


Tak, w sumie używałem wszystkich możliwych presetów - defaultowego, dla 10", dla 12", ale zmiany były niewielkie :-(.

A autotune w INAV jest dostępne dla multirotorów? Jak patrzyłem to było chyba tylko dla skrzydełek, za to w cleanflight jest zdaje się dla MR.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 cze 2017, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 lip 2011, 18:28
Posty: 362
Lokalizacja: warszawa
legwan INAV --- PH + Alt Hold KFC32v1
Teraz trzyma wysokosc Super :-)


INAV -- RTH/Landing KFC32v1
wylądował 0.5m od miejsca startu 8-)


GZ Marcin za INAV :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 cze 2017, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
A już miałem Ci pidy z legwana wklejać. ;-)

Tak czy siak w pierwszym poście wersja 1.7.1 gotowa do zabawy. A tym czasem ja zakładam nowy wątek o KFC32 + INAV a tam trochę więcej informacji o nowej płytce ;-) Bo w tym wątku zostawimy dywagację i rozmowy o starym sofcie a tam skupimy się na radach tylko dla iNav.

http://4drones.pl/?38,pl_kfc32f3_inav-promocja!

Edit. Nowy watek o iNav tutaj:
viewtopic.php?f=38&t=41144


KFC32F3_inav_top.jpg
KFC32F3_inav_top.jpg [ 69.92 KiB | Przeglądany 709 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 lip 2017, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 22:30
Posty: 25
Lokalizacja: Warszawa
Cześć, mam firmware w wersji 71 i mam pytanie dot. procedury failsafe, a dokładnie do znaczenia dźwięków buzzera.
Przeglądałem wątek i wiki i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Nie wiem czy wiki (http://kfc32.direk.info/index.php?title=Failsafe_na_p%C5%82ytkach_z_barometrem_%2B_GPS_%2B_kompas) jest aktualne bo opis jest tam ten sam co w instrukcji z 2013 roku, a wersji powstało wiele od tego czasu.
Chcę zrozumieć co znaczą dźwięki buzzera by zrozumieć czemu mój quad nie wrócił do mnie trzymając wysokość tylko opadł w zboże ;-)

Mam v71, GPS, barometr, kompas i w momencie zdarzenia miałem parametry:
failsafe_delay=10
failsafe_off_delay=200
failsafe_throttle=1450
failsafe_detect_treshold=990
failsafe_keep_ph_below_5m=1
failsafe_rth_altitude=20
failsafe_max_rth_time=300
Odbiornik podaje 975 gdy straci sygnał więc FAILSAFE się ładnie włącza.

Było tak:
Leciałem nisko nad zbożem, wysokość ok. 10m, na włączonym BARO i HEAD LOCK. Gdy doleciałem do celu włączyłem GPS HOME, quad zawrócił i zaczął wracać. Ja "odprężony" opuściłem aparaturę poniżej zboża co spowodowało utratę sygnału, straciłem obraz FPV i quad zaliczył "miękkie lądowanie". Analizując film z kamery po odnalezieniu modelu widzę takie zachowanie:
1. Quad leci na włączonym GPS HOME
2. Buzzer robi "pik" i quad zaczyna opadać (pewnie włączył się FAILSAFE ale czemu opada?)
3. Po ok. 4,5 sekundy buzzer robi "pik" i chyba lekko zwiększa obroty ale quad i tak za chwilę wpada w zboże, śmigła stają ale wciąż robią "tyk tyk tyk" czyli powinny pracować.
4. Po kolejnych 5 sekundach buzzer robi "pik pik"
5. Po kolejnych 20 sekundach buzzer robi "pik pik pik" i chyba chciałby zmniejszyć obroty silników bo "tyk tyk tyk" zwalnia.

Po fakcie sprawdziłem jakie powinno być "failsafe_throttle" dla zawisu w moim quadzie i wyszło 1565 czyli w trakcie zdarzenia było ustawione za niskie ale przecież mam barometr, który dobrze działa bo latając na włączonym BARO model bardzo sprawnie trzyma wysokość.

Jak to jest z tymi "pikami" buzzera?
Jak dokładnie wygląda algorytm failsafe z barometrem + GPS + kompas i jakie jest wtedy znaczenie parametru failsafe_throttle?

Jeśli to wszystko jest gdzieś opisane to przepraszam za zaśmiecanie forum i proszę tylko o link to sobie przeczytam :-)
Z góry dzięki za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8018 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 531, 532, 533, 534, 535  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.