Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 16:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8018 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 530, 531, 532, 533, 534, 535  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 18 maja 2017, 22:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
"Flip" znaczy tyle, co "upside down". Mam identyczne ustawienie, ale bez obudowy, więc nie pamiętam jak dokładnie ustawiony :)
Po pierwsze skalibruj kompas według wytycznych (BARDZO ważne) - https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... alibration
Następnie obracaj copterem i porównuj wskazania - np. korzystając z telefonu jak ktoś podpowiada.
Na koniec zweryfikuj kalibrację: ustaw w jakiejś pozycji i przechylaj przód-tył i na boki. Wskazanie kierunku powinno się nie zmieniać. To samo powtórz w innych ustawieniach względem stron świata.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 07:42 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 95
Lokalizacja: Kraków
Nie dziwne że ucieka, bo jeśli patrzy na lewy tylny silnik, to nie jest to ani 180' ani 270', tylko 225' Takiej opcji w iNav nie da się ustawić z tego co pamiętam. Jeśli w KFC działało to po prostu miałeś szczęście ale był to błąd. Popraw ustawienie kompasu i dobierz ustawienie w iNav tak, żeby w zakładce Setup (tam gdzie pokazuje model copterka) kierunek wskazywany przez model pokrywał się z kierunkiem z telefonu/komapsu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 lip 2011, 18:28
Posty: 362
Lokalizacja: warszawa
dzięki panowie :-)
sugerowałem się KFC32 Tool i działało
cyt
włączyć COMPASS_UPSIDE_DOWN
obrócić całość w tej plastikowej okrągłej obudowie tak aby wygrawerowana strzałka nad napisem "GPS" była skierowana w lewo w stosunku do przodu modelu
http://kfc32.direk.info/index.php?title=Magsettings


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 13:50 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
Przeszłem na INAV i ja.

Tylko teraz mam jakiś dziwny problem z pid'ami.

O ile w oryginalnym sofcie KFC quad (450ka, 10" 3S 920KV) latał bardzo fajnie nawet na defaultowych pidach,
to teraz nie mogę się pozbyć bujania quada w pitch i roll - z częstotliwością 2-3/sekundę.
Niezależnie czy wartości P są niskie czy wysokie - może przy zbyt wysokich jest to tylko wyraźniejsze.

A myślałem, że co nieco wiem o pid'ach :-P
Dodam, że piduję w trybie ANGLE, bo acro nie latam za dobrze ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 18:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 lis 2014, 20:06
Posty: 59
Lokalizacja: Katowice
Sprawa się komplikuje, bo... do ustawiania jest więcej niż pidy. Miałem niedawno podobny objaw do tego jaki opisujesz (choć nie na KFC) i pomogło odpowiednie ustawienie notch-filtrów na gyro i d-term.
Żeby to zrobić:
- wyłączamy wszystkie LPF filtry na gyro i d-term
- włączamy logowanie (blackbox) - tu podstawowe pytanie - czy KFC to ma???
- robimy krótki lot
- zgrywamy log i otwieramy go w inav-owym "blackbox explorerze"
- patrzymy na wykresy z żyroskopów, włączamy wykres widma i patrzymy na jakich częstotliwościach mamy największe szumy
- powinny być dwa piki - u mnie jeden był w okolicy 90Hz, drugi w okolicy 180Hz (to zależy od maszyny, silników, itp)
- drugi pik jest na częstotliwości x2 dla śmigieł dwułopatowych, lub x3 dla 3-łopatowych
- następnie ustawiamy notch-filtry na gyro na tych właśnie częstotliwościach
- i ponawiamy lot - powinno być ZNACZNIE lepiej, ale nagrywamy kolejny log
- znów go zgrywamy i patrzymy czy nie ma falowania na D na pitch i roll
- jak jest to sprawdzamy częstotliwość i ustawiamy notch-filtr na D
- dodatkowo przydadzą się LPF filtry na gyro (u mnie 50Hz) i D
- no i jeszcze klasycznie poprawiamy tunowanie pidów na koniec :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 10:21
Posty: 68
Lokalizacja: Słupca
Mam Kfc32 i przeszedłem na inav z FRsky v8fr-II. Nie reaguje mi na kontroler. Każdy kanał podłączony oddzielnie. Również nie wykrywa GPS U-blox. Na oryginalnym sofcie v72 wszystko działało. Proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 18:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1042
Lokalizacja: Gliwice
A ustawiłeś tryb odbiornika w configuratorze? Musisz wybrać czy używasz PPM czy każdy kanał osobno.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 10:21
Posty: 68
Lokalizacja: Słupca
Ustawiałem różne odbiorniki i brak reakcji, mam każdy kanał osobno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 18:21 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 658
Lokalizacja: Kraków
KM, ech, po tym jak przyfasoliłem plecami koptera w glebę - bo tak się bujnął, to niestety wróciłem do starego softu :-( .
Spróbuję może jeszcze kiedyś ;).

nigard pisze:
GPS U-blox

GPS ustaw na UART-4, i trzeba aktywować gps na którejś tam kolejnej zakładce. To akurat mi śmignęło od razu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 10:21
Posty: 68
Lokalizacja: Słupca
Miałem soft 1.6.1 i nie działał gps, wgrałem 1.4.0 i od razu zadziałało


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 19:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 385
Lokalizacja: Kraków
W Inav żeby działał gps trzeba po pierwsze zaznaczyc go w zakladce Port, save i restart a pozniej jeszcze w zakladce Configurator i wybrac odpowiedni typ gps'a


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 maja 2017, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 73
Lokalizacja: Poznań
Poległem, składałem SW1900 na kfc32ftb z softem v72 (przekładałem z pioneer 1400) mam tam wsadzone serwa TowerPro MG90D po uzbrojeniu wszystkiego wszystkie serwa zaczynają mi świrować o dziwo w pioneerze na analogowych nie było z tym problemów. Wystarczy, że lekko dotknę jakiegokolwiek drążka aparatury to najbardziej widać, że lotki kierunków dostają świra.
Miał ktoś może coś takiego ? Pierścienie ferrytowe nie pomagają. Odłączyłem prawie wszystko i dalej to samo się dzieje, nawet jak zostawiłem same lotki kierunku. Serwa zasilane są oddzielnym BECem, KFC zasilane z BEC z regla - zgodnie z instrukcją.


_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 maja 2017, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
volender pisze:
Przeszłem na INAV i ja.

Tylko teraz mam jakiś dziwny problem z pid'ami.

O ile w oryginalnym sofcie KFC quad (450ka, 10" 3S 920KV) latał bardzo fajnie nawet na defaultowych pidach,
to teraz nie mogę się pozbyć bujania quada w pitch i roll - z częstotliwością 2-3/sekundę.
Niezależnie czy wartości P są niskie czy wysokie - może przy zbyt wysokich jest to tylko wyraźniejsze.

A myślałem, że co nieco wiem o pid'ach :-P
Dodam, że piduję w trybie ANGLE, bo acro nie latam za dobrze ;).


Można by spróbować autotune... ale wolne bujanie to sugeruje coś na parametr I... dawałeś predefiniowane pidy dla 450-tki ?

nigard pisze:
Mam Kfc32 i przeszedłem na inav z FRsky v8fr-II. Nie reaguje mi na kontroler. Każdy kanał podłączony oddzielnie. Również nie wykrywa GPS U-blox. Na oryginalnym sofcie v72 wszystko działało. Proszę o pomoc.


Tutaj jest wersja 1.7.0 w której poprawiłem odbiorniki PWM. Jeszcze mocno nie przetestowana ta 1.7 ale powinno być ok

http://baliniak.2box.pl/qq/inav_1.7.0_KFC32.zip

StaryDzolero pisze:
Poległem, składałem SW1900 na kfc32ftb z softem v72 (przekładałem z pioneer 1400) mam tam wsadzone serwa TowerPro MG90D po uzbrojeniu wszystkiego wszystkie serwa zaczynają mi świrować o dziwo w pioneerze na analogowych nie było z tym problemów. Wystarczy, że lekko dotknę jakiegokolwiek drążka aparatury to najbardziej widać, że lotki kierunków dostają świra.
Miał ktoś może coś takiego ? Pierścienie ferrytowe nie pomagają. Odłączyłem prawie wszystko i dalej to samo się dzieje, nawet jak zostawiłem same lotki kierunku. Serwa zasilane są oddzielnym BECem, KFC zasilane z BEC z regla - zgodnie z instrukcją.


Pierwszy raz widzę aż takie wahnięcia, nie wygląda to na zakłócenia od eleresa itp. Bardziej jak by BEC nie wyrabiał i się resetowały co niektóre czasami...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 maja 2017, 12:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 73
Lokalizacja: Poznań
marbalon pisze:
Pierwszy raz widzę aż takie wahnięcia, nie wygląda to na zakłócenia od eleresa itp. Bardziej jak by BEC nie wyrabiał i się resetowały co niektóre czasami...

Dobrze mówią, by czasami porozmawiać z kimś mądrzejszym :) Zasilanie KFC z BEC od regla - to była przyczyna, wywaliłem połączenie i podłączyłem osobny BEC 5A do zasilania KFC i wszystko śmiga jak trzeba. Dzięki marbalon za nakierowanie na problem :)

_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 maja 2017, 15:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 04 lip 2011, 18:28
Posty: 362
Lokalizacja: warszawa
Marbalon mam prośbę czy możesz pokazać printscrena swoich PID w Inav mamy taki sam stetap w legwanie
mój w inavi lata dobrze ale dziś troszkę wiało i stal w miejscu ale szarpie jak szalony



druga sprawa czy możecie pokazać jak przyczepiliście czujnik MPU 6050 w Kfc32
U mnie wygląda to tak i mi się nie podoba myślę zęby przykleić go od spodu na supr taśmę

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8018 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 530, 531, 532, 533, 534, 535  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.