Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 sty 2018, 11:48

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 536  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 20 maja 2012, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
marbalon, a pomyliłem się miało być PH position hold :-)


na filmie wiktora fakt ładnie się to zachowuje !

do programowania rozumie że trzeba programator ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 maja 2012, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4017
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Eee wystarczy zwykly RS ttl i zworka. Cortexy maja wbudowany bootloader po RS wiec nie ma problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 20 maja 2012, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
a no to ok myślałem że będzie trzema kombinować

sztukę i dla mnie zrób pełny wymiar czyli 45x45


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 19:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 lut 2012, 04:11
Posty: 76
Lokalizacja: Warszawa
To i ja się piszę na sztukę full ze standardowymi otworami 45x45


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 19:33 
chyba nie ma takiej opcji , te 45 to chyba gabaryt jak dobrze zrozumiałem, a szkoda.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4017
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
pit202 pisze:
chyba nie ma takiej opcji , te 45 to chyba gabaryt jak dobrze zrozumiałem, a szkoda.


Aby sprostować to tłumaczą. Duża płytka będzie miała otwory 45x45 czyli tak jak inne płytki z tego co kojarzę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 19:48 
Dokładnie, to 44,5 x 44,5 :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4017
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Płytka się projektuje więc się poprawi na 44,5 x 44,5 ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
nie lapie czemu niby procek za maly na obsluge gps'a ?
i ile to ma seriali (przydaly by sie co najmniej 2 wyprowadzone na plytce) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4017
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Co do GPS to będzie wyciągnięty UART specjalnie dla niego, ale z drugiej strony można za całe 8-10zł dołożyć jakiegoś najmiejszego cortexa po to aby już wszystko obrobił a przy okazji ładnie pokazał na ledach co i jak z satelitami itp. Ale ciśnienia nie ma Może napisze/przepisze się wszystko pod serial GPS i tyle.

Nic spadam testować i2c-gps bo coś tam zaczyna działac ale chyba mam troche za duże pidy pod mojego małego koptera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1025
Lokalizacja: Zamość i okolice
Licz i mnie na dużą - i spokojnie bo nie ma ciśnienia ( jak byś dał jakis scalak żeby obrabiał i było wyjście na gps taki jak do osd remzibiego ;-)żeby dwóch gps-ów nie trzeba było wozić i kompas na dużej to by był fajnie . A jak nie to na osobnej płytce masz w planach :?:

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 21:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 17 lis 2011, 17:28
Posty: 252
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
to i ja się wpiszę na mini.

_________________
x6f16m50d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
marbalon pisze:
Co do GPS to będzie wyciągnięty UART specjalnie dla niego, ale z drugiej strony można za całe 8-10zł dołożyć jakiegoś najmiejszego cortexa po to aby już wszystko obrobił a przy okazji ładnie pokazał na ledach co i jak z satelitami itp. Ale ciśnienia nie ma Może napisze/przepisze się wszystko pod serial GPS i tyle.

Nic spadam testować i2c-gps bo coś tam zaczyna działac ale chyba mam troche za duże pidy pod mojego małego koptera.


przydalo by sie wlasnie seriala pod szeregowego gps'a, seriala pod osd i moze seriala pod telemetrie wyprowadzic.
porta aeroquada by sie przydalo zrobic bo jednak lata znacznie przewidywalniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lis 2010, 10:28
Posty: 489
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
a ja na wszelki wypadek piszę się na dużą płytkę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 21 maja 2012, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4017
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ok, na pewno będzie

- serial do GUI wiec ten może być do telemetrii lub OSD
- serial do GPS


i to tyle. jest jeszcze port i2c który zgrywa się pinami z uartem (którymś tam z kolei) ale wtedy kompas zewnętrzny (na płytce nie ma sensu robić z uwagi na zakłócenia) nie ma gdzie podpiąć, chyba że się podepnie moduł GPS + kompas po RS. Ale z drugiej strony nie przesadzajmy, chyba mało kto używa na raz, OSD, telemetrię itp. itd. Jest jeszcze eLeReS który załatwia telemetrię. Poza tym jak pisałem przewiduję wstawić port SPI aby podłaczyć np. RFM22 i na nim zrobić albo RC albo telemetrię. Zobaczymy. Problem jest taki że ciężko to wszystko upchnąć w jedną płytkę która ma mieć "ochnaście" złącz.

Myślę że jak będzie IMU:
- 2 x uart
- i2c
- spi
- 8wejść
- 8wyjśc + 2 serwa
- 2 wyjscia sterowane 12V
- buzer i vbat

To będzie bardzo dobrze....

A co do portu Aeroquada to bardzo chętnie, o ile czas pozwoli. Sprzęt jest i uciągnie, oni fajnie obiektowo piszą więc powinno się dać to zrobić. Ale bez pośpiechu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 536  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.