Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 sty 2017, 05:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7912 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 524, 525, 526, 527, 528
Autor Wiadomość
Post: wtorek 29 lis 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 344
Lokalizacja: Kraków
Sflashowałem ponownie z opcją full erase.
Powłączałem uart 4 dla gps i potem UART5
Zmieniłem moduł bluetooth (dobrze ze się plątał, chociaż konfiguracja też mi trochę napsuła nerwów)
...
Rozładowała mi się bateria musiałem reanimować na trybie Pb

Użyłem innej,w której akurat mi się musiał - odlutować - wszystko przeciwko mnie :(
Zakupiłem unlokera do ez-gui
Podpiąłem ponownie,... zero danych....
Zmieniłem tx z rx ...
...
chwile pełne napięcia,
jakieś inne błędy niż zwykle "Błąd nie odebrano danych"
Tym razem błędy i2c ale....
Ale...
JEST! Ku....kuryku działa :)
lecą dane, w panelach widać że żyrokompas się pokazuje, dane z odbiornika, wykresy wszystko śmiga,
dziwne w ustawieniach mam liste uartów to jest UART1, uart 2, UART 4 UART 4m 2 razy jest 4. heheh :)

Marcin jesteś wielki! Działa mi to na 2 UARTach tych co na czerwono oznaczałem, nie testowałem pinów R3,R4 tam chyba nic nie leci.
ale tyle mi wystarczy, osd w razie w też będzie do czego podpiąć :)
Wystawiłem na balkon i GPS ładnie znalazł raz dwa 4 satelity, a po chwili miałem już 8.

Przepraszam za marudzenie taki jestem, czasami uparty i lubię sprawy doprowadzać do końca.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2016, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 159
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Witajcie. Ja też dałem się namówić na INAV z racji kamery NTSC :) Mam prośbę. Czy Ktoś może opisać dokładniej komendy do bidowania eleresa z konsoli. Ja używam częstotliwości 440,2MHz i niestety nadajnik nie chce się zbindować z odbiornikiem. Przydałoby się też opisać jak ustawiać moc telemetrii. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 gru 2016, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3762
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Kod:
set eleres_freq=44020
save

Wejść do CLI i dać eleres_bind - oczywiście aparatura w trybie bindowania.
Potem save i powinno być ok.... tylko nadajnik zrestartować do testu ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 13:30 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 21
Witam Wszystkich,

mam problem z ustawieniem kanałów w KFC32FTB dla latającego skrzydła - lecz przypuszczam iż jest to błąd w sofcie.
A więc do rzeczy.
Wszystko jest zbindowane - widoczna reakcja drążków w zakładce RC, Silniki, Serwa na wszystkich 12 kanałach.
Silnik i lotki prawa/lewa - ładnie się wychylają za ruchem drążków na aparaturze.
Wyjście nr 5 - zamapowany kanał AUX5 - na apce podpięte pod przełącznik 3 pozycyjny. Z KFC idzie do sterownika LED - kanał służy do zmiany trybu świecenia - działa jak należy
Problem jest z wyjściem nr 4 - zamapowany jest kanał AUX6, robiłem też próby z AUX5 - brak reakcji na zmianę pozycji przełącznika na kanale AUX6. Po lewej stronie widoczna zmiana pozycji przełącznika - więc nie jest to problem apka<->kfc.

Problem znika, jeśli wybiorę tryb dla samolotu - zmiana na kanale 4 - ster wysokości są widoczne zależnie od przełącznika.
Dodatkowo pozostawienie kanału 4 w jakiejkolwiek pozycji np. 2010 -> zmiana na skrzydło -> reset IMU zapisuje tą wartość jaka była przed zmianą trybu samolot/skrzydło.

Konfiguracja czy jak kto woli co ma być podpięte pod kanały:
- 1 - silnik/ESC - działa, silnik się zazbraja, reakcja na drążek
- 2 i 3 - sera do lotek na skrzydła - serw jeszcze nie ma, lecz patrząc na program działa
- 4 - ster wysokości wg płytki - tu ma być podłączony przełącznik video - nie działa w trybie skrzydła
- 5 - ster kierunku wg płytki - tutaj podpięty jest sterownik led, działa prawidłowo
- gimbal podpięty do złącza serwo 1 i 2, zamapowane kanały AUX 7 i 8 - działa prawidłowo

Aktualnie wgrane do KFC soft w wersji 0.72 - czyli ostatni dostępny

Teraz pytanie: czekać na poprawkę błędu czy wgrać iNAV - może tam wszystko gra.
Pozdrawiam, Łukasz.


blad kfc.jpg
blad kfc.jpg [ 181.16 KiB | Przeglądany 315 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 14:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 285
Lokalizacja: Kraków
A w ktorym miejscu Twoim zdaniem jest błąd w sofcie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 19:27 
Offline

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 21
wiesiek_kr pisze:
A w ktorym miejscu Twoim zdaniem jest błąd w sofcie?

W tym, że brakuje sterowanie wolnym, nieużywanym kanałem, tak jak to robię z kanałem nr 5 ster wysokości. Więc logika podpowiada kanał nie jest przypisany do konkretnego steru, to można go wykorzystać na własne sterowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 sty 2017, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 831
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Tak informacyjnie , potrzebowałem 10 ch na inav a moja apka fs-i6s podaje tylko 8 na eleresa więc podpiąłem odbiornik fs-ia6b poprzez sbus na uart 2 i działa pełne 10ch ;)

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7912 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 524, 525, 526, 527, 528

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.