Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 19:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 19 mar 2017, 11:47 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
Jakby komuś chciało się próbować uruchomić kolorowe ledy (ws2811/ws2812) podłączone do kontrolera Omnibus F4 / Flip32 F4 / Airbot F4 (wszystko to to samo) - zapewne również wersje "OSD" - to jest pułapka...
Obrazek
Niby w lewym górnym rogu ładnie oznaczony pin LED STRIP... ale on nie tylko że nie działa, to nie ma prawa działać - na tym pinie F4 nie ma jak wypluwać danych, brak DMA.
Domyślnie w Betaflight/Cleanflight dla tych platform - sygnał dla ledów wychodzi... pinem PWM5 (wyjściem na 5ty silnik/servo). Co oczywiście koliduje z użyciem >4 silników, lub dodatkowych servo do gimbali.
(Wbrew pozorom - ledy oraz servo działają bez problemów po włączeniu oneshot/multishot/dshot600 dla wyjść silników)

Tak samo - softserial - jest do uruchomienia wyłącznie na pinach PWM5, PWM6, oraz wejściu PPM (jak się go nie używa, a np. sbus/ibus). Oraz na paru solder-padach, do których trochę trudniej się przylutowac.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 kwie 2017, 23:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 23 sty 2017, 07:55
Posty: 26
Lokalizacja: ESP
właśnie mam ten problem na podobnej płytce F4 (sp racing f4), nie mogę skonfigurować ledstripa w cf,
próbowałem na pinie led strip i na 5 od silników, z tym, że nie mam włączonego oneshot dla tych wyjść ( moje esc raczej tego nie obsługują)
czy da się bez tego konfigurować ledstripa spod CF?

_________________
P3 pro, zmr250 fpv w budowie + różne PRC ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 09 kwie 2017, 09:06 
Offline

Rejestracja: środa 14 wrz 2016, 22:17
Posty: 91
Lokalizacja: Opole
kontroler_lotów pisze:
właśnie mam ten problem na podobnej płytce F4 (sp racing f4), nie mogę skonfigurować ledstripa w cf,
próbowałem na pinie led strip i na 5 od silników, z tym, że nie mam włączonego oneshot dla tych wyjść ( moje esc raczej tego nie obsługują)
czy da się bez tego konfigurować ledstripa spod CF?


Wystarczyło zerknąć do kodów źródłowych cleanflight, do definicji dla target=SPracingF4evo target=SPracingF4evo
Kod:
    DEF_TIM(TIM2,  CH2, PA1,  TIM_USE_LED,                 1, 0), // LED Strip
    // Additional 2 PWM channels available on UART3 RX/TX pins
    // However, when using led strip the timer cannot be used, but no code appears to prevent that right now
    DEF_TIM(TIM2,  CH3, PB10, TIM_USE_MOTOR,               1, 0), // Shared with UART3 TX PIN and SPI3 TX (OSD)
    DEF_TIM(TIM2,  CH4, PB11, TIM_USE_MOTOR,               1, 1), // Shared with UART3 RX PIN


pin PA1 jest 2gim od prawej, i wyprowadzony na pad do lutowania opisany jako LED. I powinno działać.
http://seriouslypro.com/img/spracingf4e ... cb-top.jpg
Ale sterowanie led chodzi z Timer2 sprzętowego, co koliduje z użyciem pwm na wyjściach usart3 - tak więc jak włączysz jakąś obsługę servo czy coś dodatkowego - to z ledem się pogryzie (choć nigdzie o tym nie będzie krzyczało)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.