Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 16:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 05 lut 2017, 11:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Cześć wszystkim,

forum czytam już jakiś czas starając się przyswajać wiedzę nie zawracając wam przy tym głowy pytaniami, na które odpowiedzi już tu są. Składam koptera na bazie poniższych komponentów:
Rama: Reptile 500 V3
Silniki: EMAX MT2213 935KV
ESC: LittleBee 30A OPTO
FC: Naze32 rev6 10DOF
PDB dla Naze32, 5V+12V
Śmigła: HQProp 10x4,5
Aparatura: Radiolink AT9 + odb. R9DS

W zasadzie kopter już złożony, FC skonfigurowane w Cleanflight. Regle skalibrowane z aparatury.
Zachciało mi się oświetlenia, gdyż póki co maszyna bez FPV i trzeba jakoś rozróżnić gdzie przód a gdzie tył.
Kupiłem pasek 6LED z buzzerem (z abc-rc).
Pierwszy problem z paskiem - przy zasilaniu FC tylko z USB pasek działa - ale wyświetla to, co mu się podoba. Przy próbie zasilania z pakietu (3s Tattu 1800mAh, przez PDB do FC 5V) pasek nie żyje, działa tylko buzzer. Szybki pomiar napięcia na wyjsciu 5V i móżdżenie. Po kilku godzinach walki (niestety z elektroniką dopiero raczkuję) problem rozwiązany - wylutowałem z jakiegoś szrotowego zasilacza diodę prostowniczą i wlutowałem ją w plusowy przewód do paska led. Pasek daje się bez problemu konfigurować, działa poprawnie zarówno na USB jak na LiPo.
Pozostał mi z nim jeden kosmetyczny problem - jedna dioda (ostatnia licząc od podłączonego zasilania i sygnału paska) mruga sobie nierytmicznie, podczas gdy powinna świecić lub nie, zależnie od ustawień. Szukałem ale nie znalazłem informacji skąd te anomalie. Macie może koledzy pomysł, jak to wyeliminować?

Pozdrawiam
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
A po co była ta dioda ?
Obniżyłeś dzięki niej zasilanie czy miałeś AC zamiast DC ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Obniżyłem napięcie, gdzieś na zagranicznym forum (nie-rc) doczytałem, że WS2812B choć pracują na 5V, to sterowanie odbywa się napięciem wyższym chyba o 1V. O ile mój angielski nic nie przekłamał, to było napisane że warto trzymać się napięcia zasilania w zakresie około 4V, wtedy sygnał sterujący nie będzie przekraczał 5V. Spróbowałem, bo już mi ręce na to opadały - zadziałało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Tą diodę wlutowałeś w zasilanie czy linię sygnałową ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
W dodatni zasilania. Dodam, że taki sam efekt pomrugiwania tego ostatniego leda był przed wlutowaniem diody (gdy pasek działał jedynie na USB).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Hmmm... nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.

Spróbowałbym usunąć tą diodę i dać kondensator 1000 µF, 6.3V lub większy równolegle do przewodów zasilających - w ten sposób odfiltrujesz trochę zakłóceń na linii zasilającej.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Gdy usunę diodę, to napięcie wróci do poprzedniej wartości, a kondensator pomoże jak rozumiem w utrzymaniu stałej wartości tegoż napięcia? A propos napięć: przy zasilaniu z USB na lini 5V z FC miałem 4,4V a przy zasilaniu z pakietu 4,88V. Stąd zacząłem drążyć temat obniżenia napięcia. Przy wyższym diody po prostu nie wstawały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Nie wiem jakiego miernika użyłeś do mierzenia napięcia, ale to może być większy piziom zakłóceń a nie tylko większe napięcie.
Gdyby kondensator nie wytrzymał, to znaczy, że masz piki powyżej 6.3V - daj wtedy kondensator na wyższe napięcie.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Mierzyłem multimetrem UNI-T UT700A. Kondensator mam na tą chwilę jedynie 1000uF 24V, mogę spróbować go wlutować w przewód. Rozumiem, że proponujesz wlutowanie kondensatora pod kątem problemu z pomrugiwaniem ostatniej diody?

edit: model mam już złożony całkowicie (wiem, lepiej było by najpierw wszystko sprawdzić w stanie rozłożonym) i grzebanie w środku jest mocno utrudnione. Żeby zdjąć górny centerplate trzeba odlutować silniki od ESC i dopiero regle wysunąć przez otwory w ramie - wszystko mam na lutach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
the-k pisze:
Kondensator mam na tą chwilę jedynie 1000uF 24V


Może być.

Możesz wpiąć się gdzieś na "pająka" i zrobić próbę.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 19:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Wlutowałem. Brak reakcji ze strony felernej diody. Pomiguje sobie delikatnie. Albo walnięta, albo temat do głębszego rozgryzienia. Na szczęście nie jest to tak uciążliwe, jak całkowity brak świecenia wszystkich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lut 2017, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
A wiesz o tym, że te paski mają przeważnie wejście i wyjście sygnałowe ?
Nie zamieniłeś przypadkiem ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lut 2017, 07:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 02 lut 2017, 21:21
Posty: 15
Lokalizacja: Warszawa
Wiem, wiem. Jest podłączone zgodnie z instrukcją, z odpowiedniej strony. Masa, plus i sygnał. Nie wiem tylko po co jest druga masa, ale podlaczylem tak jak każe instrukcja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lut 2017, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Sprawdź, czy obie masy są w pasku połączone razem ( miernikiem )
Jeżeli nie - to połącz.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lut 2017, 09:33 
Offline

Rejestracja: piątek 16 wrz 2016, 21:31
Posty: 79
Lokalizacja: Bełchatów/Łódź
Większość pasków 'z metra' nie ma drugiej masy po stronie wejścia. Czy Twój pasek to płytka tego typu?
http://www.banggood.com/5Pcs-CJMCU-8-Bi ... mds=search

W takim przypadku zaleca się połączyć obie masy po stronie wejścia. Wyjściowych nie podłączaj. Kondensator na zasilaniu jak napisali wyżej (masz go równolegle z zasilanie-masa paska?) i dodatkowo rezystor 300Ω-1kΩ na linii sygnałowej przed pierwszą diodą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.