Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 sty 2017, 15:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 21:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 kwie 2015, 13:18
Posty: 6
Próbuję zbudować (w zasadzie mam gotową konstrukcję którą chętnie się pochwalę i podzielę jak tylko uda się ustrojstwo ulotnić)singlecopter kontrolowany przez Mini MWC.
Wszystko byłoby super gdyby nie fakt, że program wykorzystuje pin D12 którego w moim kontrolerze nie ma.
Naczytałem się trochę o zamianie pinów dla silników (choćby tutaj http://www.multiwii.com/forum/viewtopic ... 138#p66138), ale jak dotąd nie udało mi się osiągnąć zamierzonego rezultatu (przypisanie servo 3 do D5/D6 zamiast D12).
Albo nie trafiłem na właściwy post, albo nigdzie nie jest to wprost wytłumaczone, a mój poziom zrozumienia kodu jest zbyt marny aby wpaść na to samodzielnie.
Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów zna prosty sposób na rozwiązanie tego problemu - proszę o pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 00:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4508
Lokalizacja: Polska
Łasicowaty pisze:
Wszystko byłoby super gdyby nie fakt, że program wykorzystuje pin D12 którego w moim kontrolerze nie ma.

Na moje oko to MiniMWC ma D12 (wyprowadzone na okraglym padzie na spodzie plytki zaraz obok V z napisu VCC).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 11:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 kwie 2015, 13:18
Posty: 6
No właśnie kiedy u mnie i na foto znalezionych w sieci żaden z tych pinow nie jest jasno opisany. Przy którym VCC ? Tym z portu A0 czy A1?
To by rozwiązało mój problem:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4508
Lokalizacja: Polska
Łasicowaty pisze:
Przy którym VCC ? Tym z portu A0 czy A1?

A1.

Zanim sie pod niego podlaczysz sprawdz miernikiem czy to rzeczywiscie wlasciwy pin. Powinien isc do nozki oznaczonej na obrazku jako MISO/PCINT4/PB4/16.
atmega382mlf.png
atmega382mlf.png [ 250.82 KiB | Przeglądany 159 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 14:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 kwie 2015, 13:18
Posty: 6
Wielkie dzięki za pomoc - spawdzę i dam znać jak wyszło.
Czyli teoretycznie mógłbym się wlutować bezpośrednio w wyjście z procka? Już raz się udało (wgrywanie bootloadera) wiec do zrobienia...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4508
Lokalizacja: Polska
Łasicowaty pisze:
Czyli teoretycznie mógłbym się wlutować bezpośrednio w wyjście z procka?

Tak, tylko po co sie meczyc skoro jest pad.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 17:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 kwie 2015, 13:18
Posty: 6
Zmierzyłem i faktycznie to ten pad - podlutuje się pod niego i sprawdzę czy zadziała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 18:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 05 kwie 2015, 13:18
Posty: 6
Działa!! Wielkie dzięki! Jak to ustrojstwo okabluje to się podzielę fotką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.