Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 16:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 24 sie 2016, 12:14 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
JA dalej z tym OSD walczę , wydaje się że jest OK tzn zbiera dobrze parametry z mojego Naze32 do czasu kiedy nie uzbroję silników.
Niestety po uzbrojeniu parametry OSD zaczynają mrugać/migać , po dodaniu w palnik jest jeszcze gorzej , obraz z kamery posiada minimale zakłócenia ale jest do przyjęcia .

Osd(5V) zasilane jest z odrębnego bec`a poza szyną FPV.

Takie przypuszczenia mi się nasuwają :
- po dodaniu gazu spada napięcie na wszystkich bec`ach i objawia się to moim problemem .
- wideo ma za słaby sygnał i w tym czasie pojawiają się zaniki samego OSD .

czy moje przypuszczenia są/mogą być trafne ? jak temu zaradzić wykluczając odrębne zasilanie dla OSD ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sie 2016, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
Nie wykluczaj podstawowej przyczyny walenia osd. Większość osób ma problemy przez zasilanie.
Najlepszym rozwiązaniem zawsze jest puszczenie zasilania z PCB z dedykowanego wyjścia na kamerkę, bo ma tam dodatkowy filtr i stabilne napięcie.
I tu tez się kłania stosowanie kamerek na napięcie >5V

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sie 2016, 14:07 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Niestety nie posiadam PCB :(

czy zastosowanie takiego filtra http://abc-rc.pl/FPV-RTF-LC-Filter za bec przed OSD coś da ? jak z tego wybrnąć , jest jeszcze pomysł aby pobierać 5V z naze32 ale musiałbym odbiornik rc zasilać z bec`a , ma to sens ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sie 2016, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
Heh... Nie ma złotej porady. Ja na 100% stosuję PCB z filtrami i mam na 90% spokój. Bo 10% to zmiana pasma itd.
Jak dla mnie, to masz jakieś tąpnięcia albo zakłócenia od sieci.

Musisz zasilić kamerkę z pewnego źródła. Zasilanie z BEC-a ma pewne wady = impulsowe działanie = brak filtra = efekty na ekranie...

Pozostaje jedno - albo dodać jakieś step-down albo przekonstruować wszystko od początku.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 23:25 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
OSD śmiga aż miło, informacje dla potomnych ,

pomógł najprostszy filtr LC , należy go tak przylutować tak aby zasilał całą szynę video , łącznie z kamerką i nadajnikiem , w filtrze ze strony OUT wypuściłem dodatkowe kabelki do zasilania OSD VCC(12V) oraz GND i tak zasilam OSD.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 01:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
No i wszystko na ten temat...
Dajesz pewne zasilanie i... Po prostu latasz. A potem?
Jest cisza... Błoga cisza... :P
Albo jako premia orgazm kobiety... Bo w końcu dotarłeś do sedna sprawy... Hahaha

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.