Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 17:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 09 sie 2016, 07:10 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Witam wszystkich ,

zakupiłem używane minimOSD dla mojego naze32 10dof , podłączyłem i czar prysnął , nie mam danych o horyzoncie , wysokosci etc .
Mam tylko informacje o poziomie naładowania baterii i statusie zezbrojenia , wydaje się że te info pokazuje prawidłowe.

Ustawiałem w menu co ma się wyświetlać ale niestety nic to nie daje cały czas mam tylko takie informacje .

Czy powinienem coś włączyć dodatkowo w naze32 aby wysłało te informacje ? może to wina firmware ? jaki macie działający z naze32 firmware ? osd mam podłączone po uart1.

z góry dziękuję za odpowiedz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sie 2016, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
Przez piny łączysz się z kompem via USB dongle i odpalasz program MWOSD. Tam ustawiasz edytując z prawej Layout editor co ma być aktywne a co nie. Same przełączniki w menu dają możliwość wł/wył opcji, które są aktywne. Widocznie poprzedni user powyłączał wszystko edytorem.

Obrazek

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sie 2016, 20:12 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
wlasnie zamowiem ftdi , zobaczymy , dzięki za podpowiedz , dam znac jak poszło .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 sie 2016, 20:15 
Offline

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 10:31
Posty: 357
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
To mam pytanie bo się zastanawiam jak się podłączyć ftdi przez UART w Cytrynie PDB? UART ma 4 piny i się zastanawiam gdzie podłączyć pin dtr z FTDI. Wcześniej nie było problemu bo Minim nie był wlutowany w PDB.
Sam muszę zmienić ustawienia elementów i siedzę od jakiegoś czasu i rozkminiam ale bez pomysłu bo nie chcę czegoś upalic przypadkiem. :/
Odlutowywanie mija się z celem i jedyne co mi przyszło do głowy to do lutowanie przedluzki do pinow Minima...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sie 2016, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
Nie wiem co to ta cała cytryna?
Na rc groups był kiedyś wątek o pierwszych wersjach naze, gdzie nie było wyjścia na osd i kombinowali z podawaniem sygnału prosto z płytki kontrolera.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sie 2016, 19:50 
Offline

Rejestracja: środa 16 mar 2016, 21:54
Posty: 24
Lokalizacja: Białystok
Pewnie chodzi o PDB od lemona https://flyinglemon.eu/pdb/36-x-core-pdb.html

Wysłane z mojego Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sie 2016, 20:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 wrz 2013, 23:22
Posty: 270
Lokalizacja: Warszawa
Xeo pisze:
To mam pytanie bo się zastanawiam jak się podłączyć ftdi przez UART w Cytrynie PDB? UART ma 4 piny i się zastanawiam gdzie podłączyć pin dtr z FTDI. Wcześniej nie było problemu bo Minim nie był wlutowany w PDB.
Sam muszę zmienić ustawienia elementów i siedzę od jakiegoś czasu i rozkminiam ale bez pomysłu bo nie chcę czegoś upalic przypadkiem. :/
Odlutowywanie mija się z celem i jedyne co mi przyszło do głowy to do lutowanie przedluzki do pinow Minima...

Obrazek
szukamy na zdjęciu osd dtr ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sie 2016, 22:47 
Offline

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 10:31
Posty: 357
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Co ślepu po oczach...dzięki wielkie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 21:51 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
Witam ponownie , otóż po małych kłopotach udało mi się zflashować osd .

moj ekran konfiguracyjny wyglada tak
Obrazek
niestety po podłączeniu osd i ekran na goglach wygląda tak
Obrazek

wszystko zapisane pomyślnie na OSD , odczyt konfiguracji pokazuje dobrze , co jest grane że nie widzę tego co konfiguruje ?? coś jeszcze powinienem zrobić ? na naze32 nic nie ustawiam, może coś powinienem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 22:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1019
Lokalizacja: Łódź
na pewno dobrze wgrałeś czcionki?
ewentualnie spróbował bym na innej kamerze (inny rozstaw? zmienić PAL/NTSC?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sie 2016, 22:20 
Offline

Rejestracja: piątek 25 mar 2016, 10:02
Posty: 103
Lokalizacja: Kraków
wszystko pięknie widać i wszystko pięknie działa , niestety OSD mam do góry nogami , pytanie gdzie to mogę obrócić nie obracając kamery ? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.