Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 10:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 01 lis 2015, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4000
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Witam lataczy...

Co pewien czas różne osoby mnie naciskały aby skopiować a to jedną a to drugą funkcję z softu cleaflight. Niestety tak się czasami nie da, coś co wydaje się malutką funkcja używa funkcji i algorytmów które sa zakopane w całym sofcie. Ale jak to mówią "nie chce Mahomet przyjśc do góry..."

Przejrzałem ostatnie kody cleanflight i jego nową odnogę Betaflight prowadzonej przez Borisa B. i zacząłem analizować jak trudne będzie dopięcie ficzerów KFC32 do tego softu. I tak krok po kroczku i mamy status:

- to lata i to bardzo przyjemnie!
- czujniki ACC/BYRO/BARO działają - baro radzę nie używać, występuje problem jak zawsze - załączenie i kopter leci w górę.... więc najlepiej dać od razu
Kod:
set baro_hardware=0

- kość pamięci - dzięki temu działa Blackbox
- wbudowany eLeReS oczywiście
- wbudowane OSD
- ledy, pomiar napięcia, buzer itp.

Łatwiej chyba wymienić co nie działa:
- GPS - dorobię jeszcze ale on działa na uart4 którego inne płytki nie posiadają - dopiszę
- w/w BARO - czujnik ok ale coś znów jest raczej nie tak z fuzja ACC/BARO
- wyjścia IO
- muszę jeszcze ledy WS... przetestować, powinny działać tylko jakiś pin trzeba do tego wydelegować
..... i to chyba tyle

Firmware
Najnowszy:

betaflight_KFC32FR-3.0.1

betaflight_KFC32-2.8.1-beta-01

Starsze:
betaflight_KFC32-2.8.0-beta-01
betaflight_KFC32-2.3.0-beta-01
betaflight_KFC32-2.1.5-beta-01
- dodano obsługę płytek z MPU-6000 - kolejny prototyp
betaflight_KFC32-2.1.4-beta-01
betaflight_KFC32-2.1.3-beta-01
- poprawiono blackbox'a
- poprawki Borisa z filtrowaniem YAW
- Proszę ustawić dterm_cut_off = 80 - lepiej całość działa, dla 40 jest za duży lag.

betaflight_KFC32-2.1.2-beta-01
- poprawiłem działanie S.BUS+eleres mini dla NAZE32 - hex w środku
- działa już programowanie 1wire

betaflight_KFC32-2.1.1-beta-01
betaflight_KFC32-1.11.0-beta-01

Jak używać:
- wgrywamy firmware do płytki za pomocą KFC32-tool lub każdej innej metody ze zworką itp.
- lączymy się narzędziami od cleanfligh i tyle

Ładowanie firmware z poziomu aplikacji Cleanflight w Chrome
Aby CF konfigurator umiał ładować firmware do naszej płytki zmieniamy poniższe linie w pliku stm32.js - u mnie w lokalizacji
C:\Users\Marcin\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\enacoimjcgeinfnnnpajinjgmkahmfgb\0.66.0_0\js\protocols\

Około linii 261 w pliku stm32.js poprawiamy case 0x414:

Kod:
        case 0x414: // not tested
            this.available_flash_size =  0x40000;
            this.page_size = 2048;
            console.log('Chip recognized as F1 High-density');
            break;

Eleres
W konsoli wydajemy następujące zaklęcia (częstotliwośc bazowa dla przykładu):

Kod:
feature rx_eleres
set eleres_freq=43500
save
//wracamy znów do konsoli i bindujemy poleceniem
eleres_bind


OSD
W konsoli dajemy:
Kod:
feature osd
save

A konfigurujemy za pomocą aparatury:
Gaz na połowę i pitch w dół na 1s i mamy menu, poruszamy się pitch i roll i mamy konfigurację PID i inne funkcje w polu. poniżej 2 filmiki, ten z latania d... nie urywa bo to trzeci pakiet na tym sofcie i muszę się jeszcze przestawić.




Ostatnio zmieniony sobota 01 paź 2016, 18:38 przez marbalon, łącznie zmieniany 11 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2015, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3002
Lokalizacja: Olsztyn
Wiele osób tym uszczęśliwiłeś :-D

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2015, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2191
Lokalizacja: Opole
Ło matko, to żeś teraz zrobił nam prezent na święta. A nie czekaj... ;D
Czy to działa z każdą wersją płytki KFC32?

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2015, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
Jak obsługuje zarówno OSD jak i ELERES, to musi działać z każdą, od najstarszej do FTB czy tam innych nowych wynalazków.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lis 2015, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4000
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
tak jest, powinno działać z każdą...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lis 2015, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 lut 2013, 23:12
Posty: 806
Lokalizacja: Warszawa
Przepraszam ja z tych mniej obeznanych w temacie i dlatego może dziwne pytania:
Czy z CF można się wycofać wgrywając standardowy soft KFC przez KFC TOOL?
Co daje CF wgrany do KFC , czy jest to np. większa różnorodność trybów lotu?
Pytam bo złożyłem miniquada na KFC i uczę się latać w manualu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lis 2015, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4000
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
czak45 pisze:
Czy z CF można się wycofać wgrywając standardowy soft KFC przez KFC TOOL?

Oczywiście. Zworkę zakładasz i wio....

czak45 pisze:
Co daje CF wgrany do KFC , czy jest to np. większa różnorodność trybów lotu?


Powtóżę z sąsiedniego wątku..

- bardzo ładnie działa filtrowanie czujników, kopter spokojniejszy
- wszystkie implementacjie PID - można wybrać jaki najbardziej odpowiada naszym potrzebom
- no aby spróbować... nic nie kosztuje a można sobie wyrobić zdanie. Zrobić backup procka i bawić się do woli.

Wady to nie działający póki co u mnie tryb alt hold - ale to na 250-tce testowane, nie wiem jak tam legwan jak będzie czas. No i brak KFC32-tool, subiektywnie powiem że te ich GUI dalekie jest od ideału i znacznie wygodniej używa się naszego toola. Tam nadal trzeba wchodzić do konsoli, do tego wychodzenie z niej = restart + oczekiwanie aż gui się domyśli...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lis 2015, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 999
Lokalizacja: szczecin
marbalon pisze:
No i brak KFC32-tool, subiektywnie powiem że te ich GUI dalekie jest od ideału i znacznie wygodniej używa się naszego toola. Tam nadal trzeba wchodzić do konsoli, do tego wychodzenie z niej = restart + oczekiwanie

Marcinie rzekłeś "a", trzeba powiedzieć "b". Czekamy na KFC-CF-TOOL

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lis 2015, 21:29 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 99
marbalon czy mógłbyś dorzucać do nazwy pliku wersję softu borisa ?
czyli zamiast
betaflight_KFC32-1.11.0-beta-01.zip
taka postać:
betaflight_KFC32-2.1.1-beta-01.zip

zgodnie z https://github.com/borisbstyle/betaflight/releases

na oryginale borisa lata się świetnie! teraz tylko znalezc czas zeby sflashować kfc32ftb :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lis 2015, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4000
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
A widzisz ja podałem dobra wersję... tylko w weekend wyszła nowa. Właśnie pobrałem nowe kody, "zmergowałem" no i jest nowa wersja, nie testowana przeze mnie, ale widzę że nie ma jittera zwiaząnego z odczytem baro... czyli najnowsze poprawki są i wersja się ładna wyświetla BTFL 2.1.1.

Aktualizacja softu w pierwszym poście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 lis 2015, 22:06 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 99
bardzo dziekuje! (faktycznie - teraz sobie przypominam ze z tydzien temu jak sie bawilem to faktycznie wyswietlalo sie 1.11.0 w gui cf)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 lis 2015, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4000
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
W pierwszym poście update softu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 17:16 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1343
Lokalizacja: Breslau
Wstępnie się pobawiłem i oblatałem. Trzeba przyznać, że ładnie lata, ale jeszcze cała PIDologia przede mną.
I tu pytanie (nawet dwa):
- czy działa przełączanie profili z drążka? Czy ja tego nie umiem zrobić?

- Marcin jak dalej będzie wyglądać droga softowa? Będziesz wspierać dwie linie (betaflight i KFC32) czy KFC idzie na drugi plan?
Pytam, bo było parę postulatów do KFC i nie wiem czy jest szansa się doczekać :)


Dzięki za świetną robotę :)

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lis 2015, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4000
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
zybyzy pisze:
- czy działa przełączanie profili z drążka? Czy ja tego nie umiem zrobić?

- Pewnie działa ale ja tego nie używałem więc nie wiem jak tego się używa.

zybyzy pisze:
- Marcin jak dalej będzie wyglądać droga softowa? Będziesz wspierać dwie linie (betaflight i KFC32) czy KFC idzie na drugi plan?
Pytam, bo było parę postulatów do KFC i nie wiem czy jest szansa się doczekać :)


Ten soft to alternatywa ale zrobiona na zasadzie wsparcia płytki a nie próby wciśnięcia wszystkiego do cleanflight. Czyli OSD/eleres/logi to co CF obsługuje będzie, ale motortest,konsola przez aplikację itp. to już nie chyba że dogadam się jakoś z Borisem/ Mr. Cleanflight i będę mógł to przenieś cdo głównego kodu aby nie dodawać co wersję.

A do KFC parę requestów czeka to dorobię. KFC w wersji samolotowej jest całkiem ładnie działającym AP z funkcjami, których w CF nie ma więc warto aby osobne softy były niezależnie, a to że user może sobie wybrać wersję to jedynie plus dla sprzętu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 22:39 
Offline

Rejestracja: środa 02 lis 2011, 14:10
Posty: 193
Lokalizacja: Chorzów
Wgrałem betaflight do swojej zabawki i wszystko działa chyba poprawnie. Irytuje mnie tylko jedna rzecz. Da się jakoś wyłączyć buzzer na czas wgrywania nowego firmware/ programowania regulatorów? Drze się jak głupi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.