Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 sty 2017, 17:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 13 sie 2014, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
A po do używasz takich cudów? Przecież konfigurator potrafi wgrać i hex'a i fonty normalnie przez UART z FTDI

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 wrz 2014, 08:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sie 2014, 16:53
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Wielkie dzięki pma_(Piotrze) za podzielenie się swoją przeróbką!
Mam takie coś: Cuav MAVLink-OSD MinimOSD ( http://www.thanksbuyer.com/cuav-mavlink ... -osd-27491 )
i zupełnie nie chciało współpracować z kvteam (raz się coś pokazywało potem znikało i lipa była).
Namęczyłem się strasznie, zmarnowałem 3 dni :-/
Po czym znalazłem ten post, załadowałem twojego hex'a i dziaaaa! :-D
Używam Flip32+ z Cleanflight-em i śmiga elegancko. Także jeszcze raz wyrażam wdzięczność, bo strasznie mnie to uradowało!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 wrz 2014, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Spoko, właśnie powinie być za parę dni nowy hex :)
To co mnie najbardziej denerwuje w KVTeam to konfigurator, jest kompletnie beznadziejny, a toto już parę razy przerabiałem na różne okoliczności :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 22 wrz 2014, 22:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
poprawiłem chyba już wszystko, nowy hex dostępny tam gdzie zwykle

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 30 wrz 2014, 11:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sie 2014, 16:53
Posty: 2
Lokalizacja: Warszawa
Hej,
niestety odłączyłem mój MinimOSD i nie mogłem przetestować nowej wersji hex-a :-/
Odłączyłem, bo mnie wkurzał. Ustawiałem mu swoją konfigurację na ekranie, szczególnie chciałem mieć napięcie baterii, ale ciągle się coś samoczynnie przestawiało: najczęściej znikała informacja o napięciu, albo się ustawiała w innym miejscu, albo przestawała się aktualizować - była stała wartość. A najczęściej to moja konfiguracja się kasowała (samoczynnie, np. po trzecim podłączeniu baterii) i ustawiała się domyślna - ze wszystkimi elementami na ekranie.
Nie wiem, czy to moja płytka jest uszkodzona, czy niekompatybilna, ale nie chciało to działać jak należy.
Miałeś może podobne problemy, czy u Ciebie działa to stabilnie? Czy myślisz, że nowy hex ma szanse coś u mnie poprawić? Bo jak tak to dam jej kolejną szansę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 30 wrz 2014, 12:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Nigdy nie miałem takich problemów, czasem tylko znika obraz ale to zalezy od jakości zasilania.
Sprawdź czy na pewno masz dobre i stabilne 5V

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 26 lis 2014, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Pma - skoro tak biegle władasz minimem to mam zadanie dla Cię ;-)
Goal: mieć ciastko i zjeść ciastko :-) czyli : mieć minimOSd-extra z jego fajnym config toolem oraz mieć zajumane z kodu KVteam obsługe ADC czyli pomiar baterii, RSSI i temperatury na czujniku LM... oraz pomiar prądu na Pitlabowych czujkach...
Dasz radę?
:-)
A żeby skomplikować to czy byłbyś to w stanie przeportować do wersji "extry" zrobionej pod openpilota :-) czyli to: https://code.google.com/p/minoposd/sour ... 253Dclosed

Trochę ambitne zadanie no ale dla biegłego nic trudnego ;-)

W sumie to trzeba by "dorobić" do tego kodu minOP-OSD (ponieważ kod minop-osd bazuje na "extrze" ) podpatrzone w kodzie KVteam obsługę ADC...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 26 lis 2014, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Rurek pisze:
Pma - skoro tak biegle władasz minimem to mam zadanie dla Cię ;-)
Goal: mieć ciastko i zjeść ciastko :-) czyli : mieć minimOSd-extra z jego fajnym config toolem oraz mieć zajumane z kodu KVteam obsługe ADC czyli pomiar baterii, RSSI i temperatury na czujniku LM... oraz pomiar prądu na Pitlabowych czujkach...
Dasz radę?
:-)

A teraz mi powiedz co ty chcesz mieć? MW obsługuje pomiar U, I oraz RSSI.
Obsługę ADC U1,U2,I zrobiłem pod MatrixPilota więc to jest gotowe.

Rurek pisze:
A żeby skomplikować to czy byłbyś to w stanie przeportować do wersji "extry" zrobionej pod openpilota :-) czyli to: https://code.google.com/p/minoposd/sour ... 253Dclosed

Trochę ambitne zadanie no ale dla biegłego nic trudnego ;-)

W sumie to trzeba by "dorobić" do tego kodu minOP-OSD (ponieważ kod minop-osd bazuje na "extrze" ) podpatrzone w kodzie KVteam obsługę ADC...


Musiałbym popatrzyć na tego kota, zobaczę co tam narobili ale jestem leniwy i robię tylko modyfikacje do minimOSD extra :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 26 lis 2014, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No to jak masz to ogarnięte to tylko trzeba to odpalić w wersji minOP-OSD czyli mój ostatni link i tam przeportować Twoje pomysły na ADC. Zajrzyj do tego repo co zalinkowałem i wsjo będziesz miał jasne. To jest po prostu minimOSD-extra zaadoptowane pod protokół openpilota i ogołocone z ADC o które właśnie postuluję :-)
(Znaczy RSSI i baterię jak widać jakoś tam dorobili, brakuje jeszcze temperatury)... a i dobrze jakby się to dało zrobić na tych pinach na których to jest oryginalnie w KVteam... bo tak kenarki polutowałem do procka :-) a poważnie - niektóre sprzętowe wersje minimOSD mają wyprowadzone te piny na płytkę, np:
http://www.goodluckbuy.com/crius-mavlin ... ation.html
Zobacz są piny ADC :
Obrazek
Edicao: w sumie to powinien być w tym zakresie nowy temat na forum :-) czyli minimOSD-extra dla OpenPilot :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 26 lis 2014, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Zrób nowy temat, do końca tygodnia popatrzę co tam jest i jak jest z pamięcią (to jest zawsze największy problem)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lut 2015, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 lut 2011, 13:55
Posty: 26
Lokalizacja: Warszawa
Panowie czy jest możliwość podłączenia do tego cuda czujki Pitlaba? Mam odczyty około 5 v więc zakładam że na te chwilę odczytuje BEC-a :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 mar 2015, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
Panowie w czym może być problem, gdy:
1 wyczyściłem przez arduino eeprom clear
przez najnowszy OSD config wgrałem hex by pmma (minimOSD_extra_MW-20140922)
następnie wgrałem (FontUpload)
a następnie (MinimOSD_2.4.0.6_MW.mcm) - Był komunikat charset done
później poustawiałem sobie ikonki

A po podpięciu osd do kamery i nadajnika wyskakuje mi komunikat:
Waiting for character update

Czy jest możliwe że nie wgrały się fonty mimo komunikatu komunikatu że są wgrane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 mar 2015, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jeżeli w tym czasie nie było podpięte zasilanie MAXa to taki jest zazwyczaj efekt. W minimie nie ma informacji zwrotnej podczas update'u fontów (to błąd w tym systemie). Atmega mieli dane i wysyła do MAXa ale nie sprawdza czy on przyjmuje :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 mar 2015, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 28 wrz 2011, 09:20
Posty: 202
Lokalizacja: Kraków
Dziękuję, w takim razie spróbuję z zewnętrznym zasilaniem. Nie podejrzewałem tego bo kvteam zainstalował czcionki bazujac na zasilaniu bezpośrednio z ftdi bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 mar 2015, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
chessus pisze:
kvteam zainstalował czcionki bazujac na zasilaniu bezpośrednio z ftdi bez problemu.

Nie ma takiej możliwości. Czcionki są ZAWSZE ładowane do układu MAX7456. Jak sobie wyobrażasz załadowanie czcionek do układu który jest wyłączony (nie ma zasilania) :-)
Gdy zasilasz minimOSD z FTDI i jednocześnie nie są zalutowane zworki służące zasileniu MAXa z części cyfrowej to nie ma cudu aby załadować czcionki. Tyle że tak jak napisałem w poprzednim poście - system tego nie komunikuje że coś jest nie halo i użyszkodnik jest przekonany że wszystko poszło okej :mrgreen:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.