Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 27 mar 2017, 07:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 18 kwie 2014, 08:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Oglądam osd z KV team i coraz bardziej mnie irytuje brak GUI to poustawiania kontrolek.
Najlepsze w tej chwili OSD oparte o minima to minimOSD Extra, tyle że obsługuje MAVLink, ale ponieważ już kiedyś przerabiałem go pod Matrix Pilota to stwierdziłem, że spróbuję.

Generalnie się udało, działa to co mi się udało sprawdzić z użyciem g..... emulatora od kvteam (g... straszne).

Na dzisiaj nie działa (albo nie wiem czy działa), albo ograniczenie:
- skalowanie pomiarów (wysokość itp, niby zgodne z emulatorem ale ...)
- nie da się załadować fontów z GUI (to poprawię dziś w pierwszej kolejności)
- pojawia się warning od baterii (nie wiem dlaczego pomiar wygląda ok)
- napięcie baterii i rssi przychodzą z MW
- nie ma wejść analogowych (I, U1, U2, RSSI)

Wieczorem wrzucę hex'a i fonty

Używa się tego genialnie prosto, pobieramy GUI (CT Tool) od minimOSD extra, wgrywamy hex'a i fonty, ustawiamy layout i tyle.

https://code.google.com/p/minimosd-extra/downloads/list

Mamy 2 różne widoki + czysty ekran, przełączanie może być przez przełącznik sekwencyjny więc nie trzeba 3 pozycyjnego.

Używam tego w samolotach i jest super wygodne

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 kwie 2014, 11:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 412
Lokalizacja: Śląsk
Dawaj, dawaj.
Super fajnie - soft KV_Team jest nieco irytujący.
Wejścia analogowe nie są niezbędne.
Ważne aby dane z FC przechodziły płynnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 kwie 2014, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Dobra tutaj jest hex

Wszystko powinno być ok (to co na emulatorze sprawdziłem)

Nie działa upload fontów z prostej przyczyny, CT Tool używa innej prędkości UARTa niż wersja dla MW. Ale go wrzucę przy najbliższej okazji.

Poproszę o testy :)
Życzenia też da się spełniać ponieważ dość dobrze znam kod minimOSD.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 19 kwie 2014, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Dorzuciłem brakujący plik z fontami i chyba wydłubię program do wgrywania fontów, więc nie trzeba będzie nowego buildu CT Tools

EDIT: FontUpload też dodałem, należy go załadować z configa, zrobić upload fontów, a potem załadować hex'a minima

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 maja 2014, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Dzisiaj spiąłem minimOSD z powyższym softem z Multiwii and Megapirate AIO Flight Controller w/FTDI (ATmega 2560) V2.0

Poszło jak należy ale:
- strasznie lata mi AH -> trzyma poziom ale po lekkim przechyleniu skrzydła (10 stopni może trochę więcej) już ucieka prawie z ekranu, a przy większym wychyleniu na boki lub pochylając dziób ucieka z ekranu całkowice
- nie mogę skumać, jak realizowane jest RSSI (FrSky przez Mieciowy dynks pomiarowy) i pomiar baterii silnika -> czy podlutowuje się bezpośrednio do ATMEGI czy wprowadza pomiar do AIO?
(do atmegi tak jak TU NA PRZYKŁAD )
W toolu od minima który zapodałeś mam ustawione RSSI chanel: Mavlink RSSI, odznaczone RSSI Enable Raw. Ponieważ nie widzę nigdzie aby dało się w toolu ustawiać współczynniki dla RSSI i pomiaru napięcia to wnioskuję, ze jednak pomiar lipo motoru musi jakość iść przez AIO.
Pewnie tak jak tu:

Obrazek

Nie mam eLeReSa więc pytanie jak zrealizować RSSI w tym wypadku do FrSky?
Tak jak na schemacie czyli bezpośrednio do atmegi.

Próbowałem podawać wartości na nogi oznaczone na zdjęciu (mam tak polutowane kynarki jak do minimOSD w MatrixPilot) i pomiary (RSSI, bateria) nie drgnęły.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 17 maja 2014, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
AH poprawię (zmniejszę czułość)
RSSI może się da wydłubać z MW bo FrSky go wysyła.

EDIT: Nowy hex, AH powinien być mniej czuły, pomiar RSSI na pin 3 (tak jak RSSI na obrazku https://code.google.com/p/rush-osd-deve ... dware_Mods )

RSSI musi być ustawione na MAVLINK, na początek najlepiej włączyć Raw i zobaczyć co przychodzi

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 24 maja 2014, 00:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Pierwsze testy, niestety odkręciło się śmigło na początku więc za dużo nie ma tego ale kąty wyglądają ok, teraz tylko muszę zmienić wznoszenie z m/minutę na bardziej normalne m/s


_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 26 maja 2014, 22:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Super. Spróbuję to wgrać do swojego minima :-)
Wygląda obiecująco !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 26 maja 2014, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
I działa bardzo dobrze :)
Testowałem a Piotr na bieżąco robił poprawki.
Ostatniej wersji nie testowałem bo X-5 już się do latania nie nadaje a będę składał Prząśniczkę od Boro to pójdzie właśnie do niej razem z MW AIO V2 z HK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 29 cze 2014, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Latam już trochę z aktualną wersją i wydaje się ok, na razie nie ma włączone odczytu danych analogowych ponieważ to wymaga zmiany GUI (kod jest na miejscu, jeśli ktoś potrzebuje mogę wygenerować wersję z odczytem analogowym)

Aktualnie wygląda to tak

Rozbrojony na ziemi
Obrazek

Acro mode + włączone wszytko oprócz RSSI (bo go nie mam)
Obrazek

Lot w angle z załączonym baro (B po nazwie trybu)
Obrazek

Ostrzeżenie
Obrazek

Podsumowanie lotu
Obrazek

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 06 sie 2014, 14:18 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Dobrze czytam ze ejst to pod Multiwii?
Skad mozna pobrac ostatnia wersje?
jesli to z https://code.google.com/p/minimosd-extra/downloads/list to ktory to plik/i?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 06 sie 2014, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1777
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Poszukaj MWOSD - coś podobnego, gotowe, dobrze działa.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 sie 2014, 18:19 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
probuje wgrac hex, ale otrzymuje blad: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

reinstal driverow nie pomaga, ale wgrac zwykly .ino moge..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 12 sie 2014, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
xDigYx pisze:
probuje wgrac hex, ale otrzymuje blad: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

reinstal driverow nie pomaga, ale wgrac zwykly .ino moge..


Czym to wgrywasz? Masz coś źle podłączone sprawdź cyz możesz cokolwiek wgrać za pomocą Arduino.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 13 sie 2014, 05:31 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
uzylem CT i avrdude. przez Arduino moge wgrac ale hex chyba sie nie da?
jak probuje wgrac hex przez avrdude to mam:
avrdude: verifying ...
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x7800
0x0a != 0x0c
avrdude: verification error; content mismatch

avrdude: safemode: Fuses OK

avrdude done. Thank you.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.