Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 maja 2017, 11:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 468 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 25 mar 2015, 21:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
pewnie tak jest bo silnik 2000kv śmigło 8x7 i troche drży - ale MW na na rzepie myślałem że sobie poradzi, muszę spróbować jeszcze wyważyć napęd,

a jakieś silniejsze filtry na ACC ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 kwie 2015, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
wibracji sie pozbyłem i dobrze nie jest,

zapakuje narazie do skrzydła CC3D - zobaczymy czy da rade,

MWC wyślę w odpowiednie miejsce, może MIŚ będziesz miał kiedyś czas zerknąć :roll: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 17:29 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Dzis zauwazylem dziwna rzezcz: w FW 2.27 jak tylko zmieniam w config.h z quadx na airplane (bez zmiany innych parametrow), to mam bledy I2C... zmieniam spowrotem na QUADX i znow jest komunikacja OK. ktos ma pomysly czemu tak sie dzieje/jak z tym walczyc?
Uzywam tlyko MPU6050 (GPS off).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 20:11 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8811
Lokalizacja: Bytom
Pewnie masz włączone baro w configu. A w trybie samolotowym dla małych płytek na 328p baro jest blokowane.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 20:59 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
No wlasnie nie mam... z trybow mam tlyko ARM,ANGLE,HORIZON,PASSTHRU i tlyko ACC podswietlone (na zielono w MWConfig Toolu). Dla pewnosci wszystko co w opisie mialo "baro" tez zakomentowalem i nadal to samo...

Nie mam zdefiniowanej zadnej plytki, tlyko sam MPU (z odpowiednim ustawieniem osi roll/pitch).
Co jeszcze zauwazylem, to to ze LED szybko b. mryga (szybciej niz zwykle), a cycletime 6500-7000.

EDIT:
Problem rozwiazany.
Jak doszedlem i co bylo:
mialem druga plytke 328p z MPU (Nano), po wgraniu z conf na quada chodzilo OK, po wgraniu z conf na samolot tez... wiec zaczalem sprawdzac HW i roznice. Roznica okazala sie prozaiczna. Kiedys uzywalem pierwszej plytki (Pro Mni) do quada i podlaczylem HW wg tego schematu:
http://static.rcgroups.net/forums/attac ... 1291037190
Przyczyna byl D12... :-|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 paź 2015, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 547
Lokalizacja: Kraków
Jak podpinacie RFM22B do MWI - w sensie, czy w bezpośredniej bliskości płytki, np. podklejacie od spodu, czy wyprowadzacie hen daleko, żeby nie narażać się na zakłócenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 paź 2015, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 792
Lokalizacja: Ruda Śląska
wszystko zależy jak masz miejsce.
zawsze lepiej dać dłuższy sygnałowy kabel a antenowy krótki i zawsze lepiej odsunąć jeśli będziesz telemetrie nadawał, bo jeśli telemetrii nie włączasz to w zasadzie nie ma różnicy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 paź 2015, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 547
Lokalizacja: Kraków
No w sumie racja z tym krótkim antenowym :) - a lutujesz najpierw moduł do jakiejś pcb, czy bezpośrednio na pajączka (np. masa jest rozprowadzana wg schematu do chyba 3 czy 4 pinów, kilka zworek między pinami), i czy ekranujesz jakoś go? (np. termokurczka -> folia aluminiowa -> termokurczka ) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 paź 2015, 23:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 792
Lokalizacja: Ruda Śląska
na pająka raz lutowałem i mi z rfm'a pady się wyrwały... także drugi był już na małym pcb a całość po prostu w termokurczce bez żadnych ekranowań, ale całość była też odsunięta od reszty elektrowni o jakies 50cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2015, 07:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1366
Lokalizacja: Mielec
Nie, samego rfm22 to jak najbliżej płytki się lutuje. Tam jest komunikacja, która została przewidziana raczej do krótkiej odległości.
To oddalenie można stosować jak się ma odbiornik eleresa i wszystko po sygnałach pwm.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2015, 09:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 997
Lokalizacja: szczecin
Cebulator dobrze prawi, 5cm max dla połączeń SPI, inaczej zbiera zakłócenia i bez powodu FS'a łapie

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 paź 2015, 12:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 547
Lokalizacja: Kraków
Dzięks :) Właśnie się przesiadam na eleresa (autopilot do samolotów mnie już ostatecznie przekonał), do starego latadła założę RFMa.

Może to nie najwłaściwszy wątek (viewtopic.php?t=10002 jest zamknięty ;) ), ale:

Można gdzieś kupić rfm22b z kwarcem SMD w małej obudowie, tak jak w eleresie? bo szukając na ebaju znajduję tylko z kwarcem w obudowie HC49SM, prawie jak THT ;-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 paź 2015, 14:01 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8811
Lokalizacja: Bytom
Można w Maritexie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lis 2015, 22:19 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Hey,
mam pytanie do misia lub posiadaczy multiwii ez3.0:
probuje znalesc jak podlaczyc serwa do w/w kontroleta, niestety nie mmoge znalesc odpowiednich wyjsc dla WING1 ouraz WING2 (silnik idzie na D8, Ele D7, Rud D6). Gdzie przylaczane sa serwa skrzydel?

EDIT:
Jako ze nikt nie chcial/potrafil pomoc w temacie, to powalczylem sam. Znalazlem na pinach 11 oraz 12. Niestety dla tej plytki lokalizacja tych pinow jest srednio przyjemna (nie spodziewalbym sie ze tam w ogole moga byc wyjscia serw), wiec fajnie byloby je przeniesc na piny d2-d10 (troche mi to zajelo, ale jest sukces).
Zatem dla MWProez3.0 (jak pewnie i poprzednich MW Pro) procedura jest taka:
w pliku config.h komentujemy:
Cytuj:
//#define MEGA_HW_PWM_SERVOS

natomiast w def.h zmieniamy z
Cytuj:
#define SERVO_4_PINMODE pinMode (37, OUTPUT); // new - alt TILT_ROLL
#define SERVO_4_PIN_HIGH PORTC |= 1<<0;
#define SERVO_4_PIN_LOW PORTC &= ~(1<<0);

na
Cytuj:
#define SERVO_4_PINMODE pinMode (7, OUTPUT); // new - alt TILT_ROLL
#define SERVO_4_PIN_HIGH PORTH |= 1<<4;
#define SERVO_4_PIN_LOW PORTH &= ~(1<<4);


W ten sposob mamy:
Skrzydla 1/2: piny D6/D7
Elev(pitch) D5
THR D3
Rud(Yaw) D2

Powodzenia

Jedynie, czego nie jestem pewien, to czy w ten sposob bedzie HW PWM czy softwear'owy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 547
Lokalizacja: Kraków
miś, ciekawi mnie to, jak rozwiązałeś połączenie RFM'a do MultiWii.

Otóż linie wejściowe do RFMa podłączone są szeregowo przez rezystor 1k. Rozumiem, że chodzi o to że RFM pracuje w 3V3, a atmega w 5V, ale czemu wystarczy szeregowy rezystor, zamiast dzielnika napięcia?

Rezystancja wejścia rfma robi z tym 1k dzielnik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 468 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.