Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 06:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 468 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 sty 2015, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
Dobra, zabrałem się za MultiWii PRO do mojego samolotu. Ale już na dzień dobry napotkałem na problem, nie jestem w stanie zainstalować sterownika arduino... działam zgodnie ze wskazówkami ze strony producenta i nie działa, to znaczy sterownik się nie instaluje. Sama płytka w menedżerze urządzeń nie pojawia się jako jakiś COM, tylko na samej górze jako nieznane urządzenie USB.
Jeszcze nawet nie zacząłem, a już problem.
Zabawy z programowaniem AP i OSD robię/mam zamiar robić na starym kompie z Windowsem XP.

Może wiecie o co chodzi, albo może ktoś podesłać linki do driverów, lub wysłać same drivery na maila?

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 12 sty 2015, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 548
Lokalizacja: Kraków
Multiwii PRO ma chipset usb CP2102 -> https://www.silabs.com/products/mcu/Pag ... ivers.aspx

Łyknij te sterowniki, powinno zadziałać :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 13 sty 2015, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
Faktycznie, na tym sterowniku wszystko zadziałało. Dzięki za pomoc.

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 11:37 
Offline

Rejestracja: środa 31 lip 2013, 07:37
Posty: 23
Lokalizacja: Łask
Niedawno zamontowałem płytkę AIOPv2 w moim samolocie i dopiero zaczynam z tym zabawę wiec proszę o wyrozumiałość, teoretycznie wszystko mi działa ale lecąc pod wiatr samolot wpada w dziwne drgania w osi roll i nie mam pojęcia co może być powodem tego ? co muszę zmienić w parametrach żeby to wyeliminować ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sty 2015, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 795
Lokalizacja: Ruda Śląska
zmiejsz pidy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 sty 2015, 21:27 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Nie wiem czy tez tak macie, ale.. wgralem SW 2.27 na chip 328P i niestety zauwazylem ze ustawienia PIDow w multiwiiconf nie sa zapisywane i ciagle wracaja do poczatkowych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 25 sty 2015, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
Jak wspominałem, mam MultiWii PRO, czyli bardzo szeroką płytkę (70mm) i tak się zastanawiam, czy nie można by inaczej przypisać w sofcie akcelerometrow i żyroskopów, żeby dało się zainstalować obróconego o 90° MultiWii?

Edit: Do wiadomości dla mniej zaawansowanych użytkowników, jak ja. Miś napisał, ze można zmienić orientację czujników, podmieniając X na Y, aczkolwiek doświadczalnie trzeba sprawdzić, czy z "-", czy bez. Zmianę robimy w pliku dev.h:
#define ACC_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.accADC[ROLL] = -X; imu.accADC[PITCH] = -Y; imu.accADC[YAW] = Z;}
#define GYRO_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.gyroADC[ROLL] = Y; imu.gyroADC[PITCH] = -X; imu.gyroADC[YAW] = -Z;}
#define MAG_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.magADC[ROLL] = -X; imu.magADC[PITCH] = Y; imu.magADC[YAW] = Z;}

Jak zrobię to u siebie, podam dokładny kod.

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 sty 2015, 15:09 przez mmuchomor, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 25 sty 2015, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1479
Lokalizacja: Katowice
Cytuj:
Nie wiem czy tez tak macie, ale.. wgralem SW 2.27 na chip 328P i niestety zauwazylem ze ustawienia PIDow w multiwiiconf nie sa zapisywane i ciagle wracaja do poczatkowych


Najprawdopodobniej masz niezgodną wersję multiwiconf z wersją softu wgranego.
Też kiedyś trochę z tym walczyłem ...

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 sty 2015, 06:42 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Prono, dzieki za zainteresowanie. dodalem w kodzie delay zaraz po zapisywaniu (bo zaraz po zapisywaniu byl odczyt) i troche sie zdziwilem, ale jakby pomoglo.

mmuchomor Z nie ruszaj. tylko X z Y pozamieniaj miejscami wraz ze znakami "+" oraz "-".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lut 2015, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 lip 2014, 20:52
Posty: 469
Lokalizacja: Wrocław
Wznowiłem walkę z multiwii i od razu problem. Próbuję połączyć się z GUI i wyskakuje mi błąd: Flight control sw version missmatch. Expected: 230 got: 227.
Mam GUI 2.3pre8

_________________
Pozdrawiam,
Maciek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lut 2015, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 12:57
Posty: 34
Lokalizacja: Poznań
Też to miałem.
Musisz w pliku Multiwii_2_2.ino na samym początku zastąpić linijkę:
#define VERSION 227
na
#define VERSION 230
zapisać, wgrać do FC i "będzie Pan zadowolony" ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 lut 2015, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 548
Lokalizacja: Kraków
mmuchomor pisze:
Jak wspominałem, mam MultiWii PRO, czyli bardzo szeroką płytkę (70mm) i tak się zastanawiam, czy nie można by inaczej przypisać w sofcie akcelerometrow i żyroskopów, żeby dało się zainstalować obróconego o 90° MultiWii?

Może już sobie poradziłeś, ale w każdym razie opis jak to zrobić jest tutaj:
http://www.multiwii.com/wiki/index.php? ... rientation .

Musisz metodą prób i błędów doprowadzić do tego, żeby dla odpowiednio ACC, Gyro, MAG wskazania poszczególnych osi rosły/malały wg schematu z tego linku.


Kiedyś też obracałem to multiwii pro tak, żeby złącze usb było z tyłu. Nie jestem pewien, czy to ten konfig, ale w jednym z konfigów mam odkomentowane te definicje, więc bardzo prawdopodobne (to dla multiwii v 2.3, nie Misiowego):
Kod:
#define FORCE_ACC_ORIENTATION(X, Y, Z)  {imu.accADC[ROLL]  =  Y; imu.accADC[PITCH]  = -X; imu.accADC[YAW]  = Z;}
#define FORCE_GYRO_ORIENTATION(X, Y, Z) {imu.gyroADC[ROLL] = X; imu.gyroADC[PITCH] =  Y; imu.gyroADC[YAW] = -Z;}
#define FORCE_MAG_ORIENTATION(X, Y, Z)  {imu.magADC[ROLL]  =  X; imu.magADC[PITCH]  =  Y; imu.magADC[YAW]  = -Z;}


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lut 2015, 12:43 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Udalo mi sie uruchomic arduino nano z mpu6050 i nawet dziala jako stabilizacja w moim Wing Wing 84. Jednak mam problem z ustawieniem PID: przy wolnym locie (malo THR) stabilizacja dziala jak nalezy, znow przy wiekszym THR lotki wychylane sa za bardzo (lub za wolno) przez co machaja mocno a skrzydlo zamiast leciec prosto leci po sinusiodzie, znow jak zmiejszam P gain, to przy malych predkosciach model nie wyrabia i spada. Ktos ma na to sposob?

EDIT:
Znacznie zmniejszylem P gain i D gain za to zwiekszylem Rate i jest lepiej, aczkolwiek dalej nie jest dobrze.
z innych problemow, to zauwazylem, ze skrzydlo ma problem z trzymaniem poziomu, jak chwilke polata przechylony w ktoras strone to, to jakby zapamietywal i pozniej caly czas probuje wrocic do tej pozycji. zastanawiam sie czy to nie od drgan, ale wylaczenie silnika na 2-3 sek nie pomoglo... na jak dlugo trzeba wylaczyc silnik aby sie "oczyscil" z syfu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2015, 18:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
Obrazek

mam takie ustawienia PIDów,
pomóżcie proszę co zmienić bo w trybie ANGLE lub w trybach Position Hold i RTH moje skrzydełko zachowuje się dziwnie, czasami bardzo traci na wysokości po dodaniu gazu (w trybie passthru i stab na samych zyrach lata poprawnie tak jak je wytrymowałem - czyli delikatnie się wznosi), kalibrowałem oczywiście z zadartym dziobem do góry w różnym stopniu - bez różnicy, kompensacja wysokości w zakrętach ustawiona na 110.

jakieś sugestie, co poprawić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2015, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
pbrys pisze:
jakieś sugestie, co poprawić
Stawiam na wyważenie śmigła, bo pewnie są takie obroty przy których całość wpada w wibracje i ogłupia odczyty z akcelerometru.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 468 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.