Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 lip 2017, 01:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 743 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 08 kwie 2015, 19:30
Posty: 180
pawellukasz pisze:
Czy ktoś mi pomoże w programowaniu OSD?
Najlepiej na priv, nie chcę tu niepotrzebnych konwersacji.

Tu masz wszystko :
https://www.youtube.com/watch?v=NdkBmqbV-7I


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 gru 2016, 21:51 
Offline

Rejestracja: środa 13 sty 2016, 20:04
Posty: 77
Wszystko przerobiłem, programowanie i podłączanie.
Rady z forum.
Temat niby prosty, ale działa to licho.
Mianowicie:
1. wszystkie cyferki i literki nałożone na obraz z kamerki pulsują.
może tak ma być, nie wiem.
2. jak się podnosi model (nawet ręką, niekoniecznie lot) to obraz czasem skacze, czasem nie. Nie wiadomo czemu.
3. zlutowanie 2 padów na płytce osd (opisane na początku forum) i niezasilanie napięciem 12V od strony pinów kamerki i nadajnika video...załatwiło osd.
Chyba że załatwiło się samo w tym samym czasie, no ale tego nie wiem.
4. bez zlutowanych padów osd działa "dobrze", podając tylko 5V od strony telemetrii, a 12V nie jest podane od strony kamerki i nadajnika video,
czyli odwrotnie niż opisane to jest na początku wątku. Działa "dobrze" z uwagami jak wyżej i niżej.
5. mimo zaprogramowania pewnych funkcji programatorem, co jest sprawdzone, odczytując wielokrotnie soft z osd widać, że te fun. są "wgrane",
nie wyświetlają się one wszystkie na ekranie.
Wniosek: nawet idąc do roboty przy układaniu kostki brukowej za 15-20zł/h, biorąc pod uwagę ilość godz. przesiedzianych nad APM jak również
to, że układanie kostki to ciężka i mało atrakcyjna robota, można za gotówkę kupić dużo lepszy sprzęt, gwarantujący bezawaryjne działanie bez niespodzianek.
I spokojny sen po dniu pełnym wysiłku fizycznego;P.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 13:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1017
Lokalizacja: Łódź
pawellukasz pisze:
1. wszystkie cyferki i literki nałożone na obraz z kamerki pulsują.
może tak ma być, nie wiem.

jaką masz kamere? minimOSD nie działa z Sony Super Had II 700TVL - tzn zachowuje się tak jak napisałeś

pawellukasz pisze:
2. jak się podnosi model (nawet ręką, niekoniecznie lot) to obraz czasem skacze, czasem nie. Nie wiadomo czemu.


może coś nie styka?

pawellukasz pisze:
3. zlutowanie 2 padów na płytce osd (opisane na początku forum) i niezasilanie napięciem 12V od strony pinów kamerki i nadajnika video...załatwiło osd.
Chyba że załatwiło się samo w tym samym czasie, no ale tego nie wiem.

od 5V Ci się spaliło OSD? niee


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 21:47 
Offline

Rejestracja: środa 13 sty 2016, 20:04
Posty: 77
kamerkę mam: Eachine 1000TVL CCD...z aliexpress...zaletą jej jest że jest malutka.
coś tam lepiej to osd działa niż opisane w paru pkt wyżej...ale...
- mam zaprogramowane tryby lotu, a na ekranie nie ma ich...
- niektóre funkcje pulsują,
- niekiedy osd się wyłącza i...trzeba odpiąć kabelki od osd i ponownie podpiąć, poczekać aż się załaduje i na nowo...coś tam działa, coś nie...
Czy można/jest dostępny jakiś inny "sprzęt" osd do APM/Pixhawk???....niż te małe płytki po 6-8 USD z ali..???

EDIT - scalenie

Jeszcze jedno...jeden znajomy od dronów mi powiedział (ale nie wiem skąd posiadł taką "wiedzę"), że
to osd (mała płytka za te 6-8 USD, opisana na pierwszej str. tego wątku) działa jak działa (obraz skacze)
ale z APM, zaś z Pixhawkiem nie ma takich problemów.
Ja nie mam pixhawk, ale zamawiam teraz. Ktoś to może potwierdzić?

EDIT - scalenie. Edytuj posty

speakerman pisze:

Po ściągnieciu plików, w katalogu:
MW_OSD_GUI
nie mam katalogów tak jak na filmiku, a jedynie plik:
MWOSD GUI R1.6.crx
i za cholerę nie mogę go otworzyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6726
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie pisz postów, pod własnym postem, jest opcja "zmień" w poście którym napisałeś.
W regulaminie jest o tym mowa.

pawellukasz pisze:
Eachine 1000TVL CCD

To się nie dziw, że źle działa. Kup 600 to będzie ok.

Są wyjątki, min owl plus, ale Twoja zapewne się do nich nie zalicza.

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 kwie 2017, 22:30 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 20:34 
Offline

Rejestracja: środa 13 sty 2016, 20:04
Posty: 77
Próbuję cały czas programować osd tak jak jest to napisane w pierwszym wpisie tego postu.
Mianowicie:

"Przed wgraniem softu, należy wyczyścić EEPROM czyli wybrać w arduino Plik->Przykłady->EEPROM->eeprom_clear. Wgrywamy to na płytkę i restartujemy ją. Jest gotowa do wrzucenia softu OSD.

1.Wgrywamy soft z folderu KV_Team_OSD na płytkę poprzez FTDI i program Arduino
2.Uruchamiamy GUI (z folderu KV_Team_OSD_GUI)..."

Ale....nie uruchamia mi się GUI....
i jest ZONK.
Wymazałem eeprom, wgrałem soft z folderu KV_Team_OSD i...dalej nie idzie.

No ok, powróciłem do innej metody programowania osd, której używałem dotychczas..mianowicie do małej aplikacji: OSD_config
No i o ile wcześniej programowanie takie przynosiło jakieś efekty (pomijając pulsowanie, nie wyświetlanie wszystkiego), to po wymazywaniu eeprom tak jak wyżej
i ponowne programowanie OSD-config-iem...nic już nie daje...na ekranie jest zero inf....nic się nie wyświetla...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 kwie 2017, 17:57 
Offline

Rejestracja: środa 13 sty 2016, 20:04
Posty: 77
speakerman pisze:
pawellukasz pisze:
Czy ktoś mi pomoże w programowaniu OSD?
Najlepiej na priv, nie chcę tu niepotrzebnych konwersacji.

Tu masz wszystko :
https://www.youtube.com/watch?v=NdkBmqbV-7I


Czy ktoś mi ..odsprzeda zaprogramowane OSD???
Mogę wysłaś screen z funkcjami jakie chcę mieć...nie jest ich wiele.
To bez sensu siedzieć nad tym....to nie jest tak z tym programowaniem jak jest to opisane na początku, nie tak prosto.
Przynajmniej dla osób, które nie są programistami/elektronikami.
Nie działa to tak, jak to jest tam opisane. GUI się nie otwiera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 kwie 2017, 17:48 
Offline

Rejestracja: sobota 24 paź 2015, 21:02
Posty: 19
czy bez FTDI ale za pomocą Arduino mogę przeflashować osd ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 743 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.