Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 26 lut 2017, 06:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
no niestety muszę w to uwierzyć... Tylko co w takim wypadku mam zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Na próbę użyć softu Miś'ia (który później usuniesz) dedykowanego do współpracy z eLeReS'em AP. Ten soft ma w sobie jako jeden z nielicznych zaszyty algorytm sprawdzania czy MAX przyjął czcionki.
To co trzeba jest tutaj viewtopic.php?p=435018#p435018

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
i po podłączeniu minim'a przez interfejs ISP i kliknięciu w konfiguratorze misia powinien się normalnie połączyć?niestety nie chce. Wyskakuje błąd komunikacji. Napięcie z USB to 4,73V...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jakie ISP...

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
no chodziło mi o ten konwerter FTDI...o taki: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... earch=FTDI

edit:
po podaniu 5,2V z zewnętrznego UBEC'a i próbie połączenia OsdCfg misia z minimOSD, niestety COmmunication ERROR :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
zamień druty TX/RX

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1743
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Tutaj masz opis rozwiązania, które zadziałało mi na trochę innej wersji minima ( w witespyquads )
Różni ono się tylko wlutowanymi fabrycznie zworami i wbudowanym dzielnikiem napięcia.
Dopiero ten sposób ( dostałem go od kogoś z rcgroups ) pomógł:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=295528#p295528

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 23:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
niestety nic to nie pomogło :/

tzn to tyczyło się rurka propozycji. Jutro sprawdzę twój sposób


przejrzałem na szybko ten twój opis i... piszesz że do wgrywania MUSI być RÓWNO 5V. Będzie ciężko :/
Myślisz że na tym regulowanym zasilaczu, po podłaczeniu już minima, podnieść napięcie do 5V? wtedy po odłączeniu minima będzie ok6V na zasilaczu, czy nie upalę nic jak takie napięcie zagości na wejściu UART?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2016, 00:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
maxxxior, przepraszam Cię bardzo, ale co Ty chcesz robić z minim OSD przy pomocy mojego "OsdCfg" ?
Masz do tego minima wgrany soft który współpracuje z eLeReS AutoPilot czy z Multiwii ? Bo jeśli to pierwsze to piszesz w niewłaściwym wątku, a jeśli to drugie, to nie ma prawa zadziałać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2016, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Miś, to jest koncepcja "awaryjna" bo Twój soft sprawdza czy jest komunikacja z minimem (a przede wszystkim z MAXem w temacie wgrywania czcionek). Więc tylko na próbę jest to używane - bez nawiązywania łączności z FC (czy też eLeReS AP)
Póki co w ogóle nic koledze nie działa.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2016, 22:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
niestety pomysł misiekkk nie pomógł. Dalej to samo. Po podłączeniu wszystkiego widnieje szary/czarny ekran, po wciśnięciu RESET'u na minimOSD pojawia się na chwilę obraz z kamerki, znika, pojawia się szary/czarny obraz z kawałkiem (1cm x 1cm) obrazu z kamerki i ten kawałek znika i zostaje już na stałe czarne tło :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2016, 22:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
Udało się! Zrobiłem krok po kroku jeszczeraz instrukcję od misiekkk i zadziałało! Dzięki!

ale mam kolejny problem: Jak mam ustawić RSSI? Jak np ustawię apkę obok odbiornika, i w polu ACTUAL_RSSI w menu OSD będzie np wartość 100, to taką wartość mam ustawić zamiast RSSI_MAX=255???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 lut 2016, 14:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1008
Lokalizacja: Łódź
halo, pomoże ktoś? czy dobrze ustawiłem RSSI? a ustawiłem tak: wszedłem w OSD w zakładkę z RSSI, przepisałem wartość z pola RSSI_ADC do RSSI_MAX, i ok jest 99/100% przy włączonej apce ale jak wyłącze aparaturę to wartość RSSI na osd spada bardzo wolno (nie gwałtownie jak w OSD dla APM), ok 7-10sekund potrzeba żeby RSSI spadło do ok 2%.

Czy tak ma być? czy dobrze "skalibrowałem" RSSI?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 cze 2016, 11:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 31 gru 2015, 14:28
Posty: 4
Nie sprawdzałem jak to jest w minimOSD, ale w minNazaOSD jest zrobione wygładzenie wartości RRSI i napięcia baterii wg wzoru:

Cytuj:
RSSI = pomiar * 0,2 + RRSI * 0,8


Kod:
osd_rssi = analogRead(RSSI_PIN) * .2  / 4 + osd_rssi * .8;


Według tego wzoru wartość od 100 do 1 spada po 22 próbkach, takie uproszczenie algorytmu, a wartości nie skaczą przy zakłóceniach pojedyńczej próbki sygnału RRSI czy napięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sie 2016, 21:58 
Offline

Rejestracja: środa 13 sty 2016, 20:04
Posty: 53
Czy ktoś mi pomoże w programowaniu OSD?
Najlepiej na priv, nie chcę tu niepotrzebnych konwersacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.