Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 28 maja 2017, 17:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 743 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 lis 2015, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 547
Lokalizacja: Kraków
Prośba, czy może ktoś dopisać w pierwszym poście,
dużymi literami (dla debili - jak ja) że minim MUSI być zasilany napięciem > 4.9 V, żeby cokolwiek pokazało się na ekranie?

Oczywiście znowu zmarnowałem 3h na debugowanie czemu nic nie wyświetla,
a oczywiście zasilałem go z ftdi, który daje 4.2V.
Kiedyś miałem ten sam problem zasilając go z Multiwii Pro, które na złączu uart daje też 4.2 V :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 17:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
Witam
miał ktoś problem z uruchomieniem GUI na win7 x64? jak klikam na ikonke, to pokazuje się klepsydra i nic się nie pojawia :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 21 lis 2011, 01:53
Posty: 367
Lokalizacja: Pszczółki / Skowarcz
Maxxxior. Miałem taki problem więc użyłem Windows xp mode.

pisane z tel.

_________________
CX450 V2, DJI F330 FPV,(Sold) Beta 1400 (trenerek), @TBS under co..,ZMR250@F3FC V2, RR210 Custom
JR X2720 Sytneza +FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 07:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
Przez wirtualna maszyne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 21 lis 2011, 01:53
Posty: 367
Lokalizacja: Pszczółki / Skowarcz
Tak. http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/install-and-use-windows-xp-mode-in-windows-7

pisane z tel.

_________________
CX450 V2, DJI F330 FPV,(Sold) Beta 1400 (trenerek), @TBS under co..,ZMR250@F3FC V2, RR210 Custom
JR X2720 Sytneza +FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 22:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
no i d..a. Zainstalowałem ten Virtual PC, odpaliłem Win XP, w nim wszedłem do folderu z KV_Team_OSD_GUI, odpalam GUI, i co? i wyskoczył error z javaw :/

edit:
śćiągnąłem wersję devr280 i tam było GUI pod win64 i zadziałało. Tylko czy teraz będzie to dobrze banglać z najnowszym softem 2.2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 17:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
niestety mam problem z wgraniem softu/uruchomieniem OSD :/ Opiszę co robię po kolei:
1. Podłączam minimOSD do programtorka ISP 5 kabelkami (razem z GRN-DTR) żeby nie wciskać resetu podczas wgrywania
2. Czyszczę EEPROM
2/3. Próbowałem pomiędzy tymi operacjami wciskać reset na minimie ale nic to nie dało
3. Wgrywam soft KV_TEAM
4. Odpalam GUI i klikam upload Fonts
5. podpinam OSD do MW i d..a, obraz jest, ale nic się nie pokazuje :/

Pomoże ktoś? Ja już nie mam siły... :/
P.S. Na minimOSD są 3 diody, jedna od transmisji (zielona migająca bardzo szybko po wgraniu softu), oraz dwie świecą na czerwono. Tak powinno być?
kamerka to jakiś SONY ale raczej nie Super HAD 700TVL, Na scalaku pisze SONY CXD3142B


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1807
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Jakie napięcie zasila Minima ?
Ale zmierzone a nie odczytane z instrukcji ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
4,86V


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1807
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
volender pisze:
Prośba, czy może ktoś dopisać w pierwszym poście,
dużymi literami (dla debili - jak ja) że minim MUSI być zasilany napięciem > 4.9 V, żeby cokolwiek pokazało się na ekranie?

Oczywiście znowu zmarnowałem 3h na debugowanie czemu nic nie wyświetla,
a oczywiście zasilałem go z ftdi, który daje 4.2V.
Kiedyś miałem ten sam problem zasilając go z Multiwii Pro, które na złączu uart daje też 4.2 V :/

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 19:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
podpiąłem zasilanie minimOSD z oddzielnego UBEC'a ale to nic nie dało... ale przy okazji zorientowałem się że system FPV i MW zasilam z różnych lipoli (wszystko na stole w bajzlu) i zapomniałem połączyć masy... i teraz po podłączeniu mas, obraz znika, i pojawia się szare tło. Co to oznacza?

a jeszcze teraz zauważyłem że po drugiej stronie minim'a mam też 2 zworki do zlutowania. Jedna to PAL a druga ...? mam je obie może zalutować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 547
Lokalizacja: Kraków
te zworki to chyba zaszłość - jedyne które Cię interesują to zworki od masy i Vcc.
Szare tło - masz czcionki wgrane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 19:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1807
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Bez prawidłowego 5V nie wgra czcionek.
A te zworki z tyłu mogą być od połączenia zasilań - 12V ze stabilizatorem i 5V wejściowe - jeżeli je zewrzesz i podasz oba napięcia uwolnisz magiczny dym...
Jaką masz dokładnie wersję minima ?

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1016
Lokalizacja: Łódź
napięcie wynosi 4,91V. Wgrało czcionki, bo przecież one są wgrywane podpięte pod 5V USB... i po wgraniu wyskoczył komunikat że wgrano z powodzeniem. Nadal ekran szary. jak odłącze mase FPV od minima to pokazuje się obraz z kamerki ale oczywiście bez OSD.
versja minim to chyba v.1.1 (identyczne jak tu: http://www.rcfair.com/en/product/794123/)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1664
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
maxxxior pisze:
Wgrało czcionki, bo przecież one są wgrywane podpięte pod 5V USB... i po wgraniu wyskoczył komunikat że wgrano z powodzeniem.

Dałbyś wiarę, że to o niczym nie świadczy?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 743 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.