Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 19 cze 2018, 11:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 27 maja 2017, 20:26 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 452
Lokalizacja: Kraków
Hej, mam w swojej hexie problem, którego nie było wcześniej, a latam nią od zeszłego roku - zarówno na att jak i gps nie trzyma wysokości, ale nie cały czas, tylko co kilkanaście sekund wariuje, zaczyna się obniżać, tak, że muszę dać gaz na max aby nie uderzyć w ziemię, jak to zrobię to leci szybko do góry i muszę odpuścić. Na filmiku widać akurat odwrotną sytuację - leci raczej do góry, mimo, że nie dotykam przepustnicy.
W momencie gdy się to dzieję, widzę na OSD faktyczną prędkość góra/dół, od 0.5 do nawet 2.5 m/s. Pytanie - czy pokazywana tam wartość jest zadana z nazy czy realna z odczytu?

https://youtu.be/ArHHYXZsUG4

Zaczęło się tak dziać po zmianie odbiornika, miałem wcześniej X4R-II po PPM, teraz mam RX8R po DBUS. Zakresy kanałów są skalibrowane, w NAZAM nie widać żadnych anomalii, wszystko wygląda ok, więc w ogóle nie podejrzewam, że to jest problem, ale z drugiej strony zaczęło się to dziać dzisiaj, przy pierwszych lotach na nowym odbiorniku.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 maja 2017, 15:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 wrz 2015, 09:27
Posty: 74
Lokalizacja: Rzeszów
Nie wiem czy ma związek ale w sobotę/niedzielę była dość mocna burza magnetyczna kp>8, gps i kompas mógł wariować.
Choć ja latałem w niedzielę w południe na nazie i nic się nie działo (kp=5).
Kalibracja na nowo zrobiona?

_________________
s500 - naza lite V1, emax mt3506 4S, osd, fpv, gimbal + fireflay 6S
x210 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=41934&p=526843#p526843
eachine e010, Wltoys F959 Sky King


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 maja 2017, 16:52 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 452
Lokalizacja: Kraków
Hej :) dzięki za odpowiedź, kalibracji nie robiłem przed lotem, a od tego czasu nie miałem okazji latać, ale ten sam efekt miałem w ATT który nie korzysta z gps... Wrócę chyba do poprzedniego odbiornika aby sprawdzić czy problem dalej występuje, bo nie mam innego pomysłu.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 19:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 17 maja 2012, 13:40
Posty: 30
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdź na starym odbiorniku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.