Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 wrz 2018, 00:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 15 kwie 2017, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Witam wszystkich,
Dziwny problem,
Złożyłem "nowego" kolejnego quada, i mam dosyć nieciekawy problem, którego efektem jest kret.
Silniki 3510 EMaxy, śmigła 15x45, naza v2 (po upgrade). Rama Ironman650. Luty sprawdzone, regle wykalibrowane, wszystko powinno grać ale nie gra.
Po podłączeniu baterii naza się grzeje, później widzę dwa razy zieleń nic czerwonego, czyli ponad 6 satelit i powinno wsio działać.
Drążek gazu delikatnie do góry i po wzniesieniu kret ;(
Powiedzcie mi proszę co może być przyczyną takiego zachowania?
Fakt przed lotem zrobiłem tylko podstawową kalibrację, dopiero dzisiaj zrobiłem zaawansowaną.
Czy pozycja regli na ramie ma znaczenie?
U mnie wygląda to w sposób następujący https://www.dropbox.com/sh/nm4h7matyckj0eb/AACu5J7GR_vXdYD7qWfCeQ0ca?dl=0
Regle zamocowane są pod Naza na pionowych dystansach do płytki. Powiedzcie mi proszę czy te regle EMax OneShot BlHeli 30A mogą siać cokolwiek, czego efektem jest kret?
Quad jest mega nie stabilny, podnoszę go na kilka sekund i leci w dół, całość wygląda jakby próba lotu w trybie manual gdzie w końcowej fazie tracę nad nim kompletnie kontrolę.
Załamuje mnie to trochę bo nie wiem czego się doczepić.
Dzisiaj nadłamałem górną płytkę i prawie złamałem maszt antenowy.
Pomoc mile widziana ;)
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 kwie 2017, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 942
Lokalizacja: Legnica
A Naza w ogóle obsługuje OneShot?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 kwie 2017, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Pytanie dobre, zielonego pojęcia nie mam ;)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 kwie 2017, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
Oczywiscie ze nie obsluguje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 06:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Co w takim wypadku ja biedny mogę uczynić? Da się coś w ogóle zrobić, czy wiąże się to z wymianą FC?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 942
Lokalizacja: Legnica
Blheli suite i wyłączyć OneShot. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 07:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Czyli programator niezbędny? Bo z drążka raczej nie ujadę ;)
Dzięki za pomoc.
Spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Pozdrawiam Michał


Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 280
Lokalizacja: Biała Podlasla
Czy dobrze widzę, że ekranujesz anteny Rc węglową ramą? ;-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
Baqsthc pisze:
Blheli suite i wyłączyć OneShot. :D

Oneshota nie wlacza/wylacza sie w BLHS. To kontroler decyduje czy go uzyc czy nie.

To co jednak mozna zrobic w BLHS to odpowiednio ustawic PWM freq/damping.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Ja widze ze anteny wpakowane ternokurczen w jakas dziure w ramie... Bardzo zly pomysl... Moze byc wlasnie tak ze traci Ci zasieg przez to a failsafe masz ustawiony na "kamien w wode" i dlatego kretuje. Wyciagnij te anteny z dipolami wysoko w gore... Najlepiej na sztywnych maszcikach zeby nie zawinely sie pod smigla...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6507
Lokalizacja: Polska
rafi.devtox pisze:
Moze byc wlasnie tak ze traci Ci zasieg przez to a failsafe masz ustawiony na "kamien w wode" i dlatego kretuje.

Nie moze. W Nazie nie ma failsafe "kamien w wode". Co najwyzej moze zawisnac a potem grzecznie wyladowac.

z3d pisze:
Czyli programator niezbędny?

Wystarczy zwykle Arduino (UNO, Nano)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
I tak dokładnie jest ustawiona. Wspiąć się na 25m potem lądowanie.
Czytam o tych ESC które kupiłem i sprzedający podaję pełna zgodność ze wszystkimi FC?!
Co do anten to rzeczywiście mój fake ;) przy montażu tak było mi wygodniej, a później nie zwracałem już na to uwagi. Spróbuję je rzeczywiście jakoś postawić dla próby i wystartować quadem.
Powiedzcie mi jeszcze czy takie zamocowanie ESC jak u mnie może siać czymś na FC?
Mam już obawy podnosząc go po raz kolejny po tych kretach. Przywalę w grunt tak jeszcze ze 3 razy i rama będzie do wywalenia.


Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
pawelsky pisze:
rafi.devtox pisze:
Moze byc wlasnie tak ze traci Ci zasieg przez to a failsafe masz ustawiony na "kamien w wode" i dlatego kretuje.

Nie moze. W Nazie nie ma failsafe "kamien w wode". Co najwyzej moze zawisnac a potem grzecznie wyladowac.

z3d pisze:
Czyli programator niezbędny?

Wystarczy zwykle Arduino (UNO, Nano)

Faktycznie moze tak byc.. Nazy nie mialem. Mimo to mocowanie antenek do poprawy...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 178
Lokalizacja: R-Śl
Co do Arduino mam takowe, ale nigdy nie miałem czasu go użyć ;) może teraz właśnie przyszedł na nie czas.


Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 16 kwie 2017, 14:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 124
Lokalizacja: Przechlewo
Sprawdz kierunek anteny GPS ,jesli jest z kompasem to jest na niej strzałka i musi być ustawiona w odpowiednim kierunku. Miałem podobnie z tym że z kontrolerem Tarot ZYX-M, ustawiłem odwrotnie antene i miałem same krety nie dało się normalnie wystartować. Wystarczyło kierunek odwrócić i zaczął latać.

_________________
X210
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Dom HD2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508,props 1555, 6S 5200, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.