Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Naza m lite V2 GPS problem
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=45&t=39773
Strona 1 z 1

Autor:  slimlukas [ piątek 17 lut 2017, 07:27 ]
Tytuł:  Naza m lite V2 GPS problem

Witam. Posiadam f450 z naza m lite v2 i oryginalnym gps naza. GPS zamontowany na maszcie 10cm. Po włączeniu zasilania sygnał GPS znajduje normalnie. Po niedługim czasie gubi sygnał. Testowałem w różnych miejscach i różnych warunkach pogodowych i cały czas to samo. Ktos może zna przyczynę tego?

Autor:  pawelsky [ piątek 17 lut 2017, 07:31 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Po czym poznajesz za gubi sygnal?

Autor:  volthord [ poniedziałek 15 maja 2017, 05:43 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Witam, widzę że wątek się urwał ale mam podobny problem. Naza na początku łapie sygnał dosyć szybko, jednak jak chwile polatam to zaczyna migać czerwona dioda, która oznacza zbyt małą ilość satelit. Mam naze m lite po upgrade z oryginalnym GPS. GPS jest zamontowany nieco poniżej linii śmigeł w miejscu gdzie żadne ze śmigieł na niego nie zachodzi. Posiadam quadro F450. Czy może ktoś ma jakiś pomysł? Czy to może być wina zbyt nisko zamontowanej anteny GPS czy to może oryginalny GPS nazy nie daje rady?

Autor:  pawelsky [ poniedziałek 15 maja 2017, 05:57 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

volthord pisze:
jak chwile polatam to zaczyna migać czerwona dioda

Jak czesto Ci sie to zdarza? Czy jestes pewien ze to nie sygnalizacja niskiego poziomu baterii?

Autor:  volthord [ poniedziałek 15 maja 2017, 08:03 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

To na pewno nie sygnalizacja niskiego poziomu baterii bo mam ją wyłączoną. A zdarza się to praktyczni co chwile. Kontroler nazy mam od niedawna. Niestety nie mam jeszcze danych z kontrolera na monitorze. Zauważam też że czasem w trybie GPS model po jakimś czasie zaczyna nieco uciekać i jak wyląduje to widzę parę mignięć czerwonej diody. Po wylądowaniu po jakiś 15 sekundach znowu miganie ustaje. Obstawiam że gubi sygnał z satelit i przechodzi w tryb ATTI. Jeżeli ma wystarczającą ilość satelit to trzyma pozycję super.

Autor:  pawelsky [ poniedziałek 15 maja 2017, 08:55 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

volthord pisze:
To na pewno nie sygnalizacja niskiego poziomu baterii bo mam ją wyłączoną. A zdarza się to praktyczni co chwile. Kontroler nazy mam od niedawna. Niestety nie mam jeszcze danych z kontrolera na monitorze. Zauważam też że czasem w trybie GPS model po jakimś czasie zaczyna nieco uciekać i jak wyląduje to widzę parę mignięć czerwonej diody. Po wylądowaniu po jakiś 15 sekundach znowu miganie ustaje. Obstawiam że gubi sygnał z satelit i przechodzi w tryb ATTI. Jeżeli ma wystarczającą ilość satelit to trzyma pozycję super.

Co masz jeszcze na pokladzie co mogloby zaklocac GPS? Jakas kamera? Nadajnik video? Weglowe smigla? Sprawdzales aktywnosc sloneczna w czasie kiedy latasz?

Autor:  volthord [ poniedziałek 15 maja 2017, 11:53 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Z tego co wymieniłeś to nic nie jest obecne na pokładzie. Śmigła mam plastikowe ale nie sprawdzałem tej aktywności słonecznej. Jest gdzieś np. strony nie tylko z aktualną ale również z historią takiej aktywności. Latałem np. wczoraj więc można by to było sprawdzić jeżeli istniała by jakaś historia.

Autor:  pawelsky [ poniedziałek 15 maja 2017, 12:25 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

volthord pisze:
Jest gdzieś np. strony nie tylko z aktualną ale również z historią takiej aktywności. Latałem np. wczoraj więc można by to było sprawdzić jeżeli istniała by jakaś historia.

Np. http://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index

Autor:  volthord [ poniedziałek 15 maja 2017, 13:58 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

To w czasie kiedy latałem K było 3, z tego co widzę to było zielone więc chyba nie powinno to mieć jakiegoś dużego wpływu.Pewnie będę musiał podłączyć MPU v2 oraz iOSD i obserwować ilość satelit. Może wtedy uda się coś więcej wywnioskować. Spróbuję też zmienić umiejscowienie anteny na quadro. Może podniesienie jej ponad linie śmigieł coś pomoże.

Autor:  volthord [ sobota 10 cze 2017, 10:14 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Udało mi się rozwiązać problem z GPS. Okazało się że gdy silniki zaczynały pracę to LED od nazy zaczynał migać na przemian czerwone/pomarańczowe. Jest to oznaka zbyt dużego błędu kompasu. Żadna kalibracja nie przynosiła efektu. Problemem okazał się być przewód zasilający, który był zbyt blisko anteny GPS i przy wyższych natężeniach prądu najprawdopodobniej indukowało się pole magnetyczne, które zakłócało prace kompasu. Problem zniknął po przeniesieniu anteny nieco dalej od kabla.

Autor:  Glizzda [ poniedziałek 12 mar 2018, 20:21 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Podłącze sie pod pytanie, chociaz zalozylem nowy temat zwiazany z podobnym problemem.

Problem zniknął gdy przestawiles caly maszt zdala od kabla zasilajacego tak ? Czyli po prostu przestawienie masztu rozwiazalo problem ?

Autor:  daron19675 [ sobota 30 cze 2018, 15:10 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Nie chcę zakladac nowego wątku dlatego zapytam tu.
1. Czy naza m lite może funkcjonować bez gps-a? Planuje kupic pozniej ale narazie zbudowałem quada bez.
2. Jak ustawić tryby lotu na przełączniku trójstopniowym jeżeli niemam gps. Teraz mam na pierwszej pozycji Atti na drugiej manual, trzecią zostawiłem wolną na przyszłość. Natomiast failsafe ustawilem na oddzielnym przelaczniku. Może tak być?
3. Jaki gps kupic do nazy żebyladnie to razem działało i chodziła telemetria by pawelsky?
Oryginał czy podróbke z chin?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Autor:  byzoeu [ sobota 01 gru 2018, 12:41 ]
Tytuł:  Re: Naza m lite V2 GPS problem

Komentarz: Gps pihawk
20181201_122330-1-1-1.jpg
20181201_122330-1-1-1.jpg [ 249.5 KiB | Przeglądany 220 razy ]
Odświeżę zapytanie co do Naza M lite. Czy współpracuje ona tylko z oryginalnym gps/compas czy może być np.taki jak na foto. Mam akurat wolny bodaj że od pihawk. Ale mam go w spadku po ziomku i nie bardzo wiem co i jak z nim. Chociaż by gdzie jest jego kierunek do przodu. Proszę znawców tematu o info na jego temat. Może ktoś mi jeszcze powie coś na temat podłączenia tej wtyczki bo możnza ją podpiąć w dwie strony a naza ma gdzieś ( + i - ) na wejściu anteny.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/