Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 paź 2017, 08:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Czesc. Natrafiłem na kolejny problem podczas przebudowy Phantoma 2 (Naza lite V2, frsky, fpv itd) ...
Tym razem kiedy już wszystko złożyłem do kupy okazało się że moje N3 osd z CAN do nazy , nie wyświetla napięcia baterii :/
Ciagle jest 0.0v. Problem wyglada identycznie jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=FreyNT5vJ4Y
OSD to tzw N3 z interfejsem CAN. Myślałem że wszystkie dane łącznie z napięciem będzie pobierał z Nazy.
Samo OSD wygląda tak http://www.goodluckbuy.com/ffosd-n3-v2- ... -mini.html

Próba kalibracji w menu osd kończy się "feil".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
Czy przez CAN idzie napięcie zasilania ? Na pewno tak bo np. iOSD mini podpinane jest jedynie przez CAN i napięcie jest pokazywane. Może jakiś błąd w sofcie i źle odczytywane są dane w N3.
Rozwiązanie to zastosowanie iOSD mini i zniknie problem :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
:) no wlasnie jakis czas temu mialem iosd mini ale spalilo mi sie na stole bo niestety bardzo sie grzeje. Pozniej juz go nie chcialem i kupilem to chinskie o polowe tansze. Wszystko jest cacy tylko nie mam odczytu napiecia z baterii a to jest w sumie najwazniejsze :/
Moze powodem jest phantomowa "inteligencja" czyli kabelek z plyty glownej ktory szedl do 2ch stykow przy oryginalnym zlaczu baterii.
Teraz mam to odlaczone. Ale w asystencie v2 napiecie odczytywane jest prawidlowo.
Jak widac na filmie z youtuba nie tylko ja mam taki problem. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 lis 2016, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
Tylko na filmie gość podpina N1, a tam nie ma CAN. Napięcie musi być odczytywane w inny sposób. Mam mieć Ph1 z N1 i zobaczymy czy da się to odpalić i czy pokaże poprawnie dane OSD.
Chyba każde OSD z dedykowanym układem będzie się grzało, czy N..., czy Remzibiego, czy Minim. Przynajmniej te, które widziałem grzały się całkiem sporo.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
No i sprawa rozwiązana :)
Tak więc , żeby N3 lub inne N-xx OSD wyświetlało napięcie pakietu trzeba zrobić tak jak jest napisane poniżej :)

To get the OSD to display the flight pack voltage you have to connect the RED wire (from the Video out lead) to the positive of the flight pack, than go into the setup menu 1 and change the voltage calibration value to the same value as the flight pack (I actually dropped mine by 0.2v, it doesn't really matter as the display is quite accurate)

I zmienić w menu OSD voltage z CAN na VCC.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 09:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
baxter321 pisze:
...Tak więc , żeby N3 lub inne N-xx OSD wyświetlało napięcie pakietu trzeba zrobić tak jak jest napisane poniżej :)...

Czyli chyba jednak coś nie tak z softem w N.. OSD. DJI OSD czyta napięcie bez dodatkowych zabiegów, a tu wymagane jest podpięcie z pakietu. Sama Naza dostaje info o napięciu pakietu i na pewno wysyła je przez CAN.
Fajnie, że dało się odpalić i teraz jest komplet informacji :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Ano dziwne ale prawdziste :/

Dobrze że wogóle znalazł się jakiś pomysł bo poziom naładowania baterii to w sumie najważniejsze wskazanie.
Najlepsze to by było misiowe osd które mam w zwykłym quadzie 450 i już dawno stwierdziłem że jest zaje,kurna,biste :) ale do fajtoma nie wlezie a teraz to mam wszystko upakowane pod pokrywką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.