Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 sty 2017, 18:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 06 lis 2016, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 666
Lokalizacja: Ruda Śląska
Mam w pełni działającą F450 w całości zbudowaną na komponentach DJI (leniwy jestem i chciałem mieć pewność, że będzie działać). Działa, furczy, fajnie chodzi itp.

Mało mi było ;)

Wziąłem 'Ducha' z tego wątku

viewtopic.php?f=43&t=22845&p=318394&hilit=duch#p318394

wyciągnąłem z niego FC Multikoptera, wsadziłem regulatory z ABC RC z softem SimonK

o te

http://abc-rc.pl/regulator-simonk-30a-2-4s-do-dronow

Podpiąłem wszystko ze sobą, płytka dystrybucyjna, diody itd. Assistant w komputerze nie pokazywał błędów, silniki odpalały na ziemi prawidłowo (obroty).
Wziąłem go przed dom. GPS ładnie załapał, kalibracja kompasu, wszystko wg instrukcji.
Odpalam silniki, standardowo do 50% tylko się kręcą, powyżej start ... jak wystrzelił łukiem w drzewo. Na szczęście, bo nie odleciał do Chin tylko uwalił śmigło i spadł z kilku m na płytki.
Duch poległ :( 3 silniki OK, jeden do śmieci.

Włożyłem FC z powrotem do ramy DJI i podniosłem ją w garażu bez problemu. Przed domem też.

Pytanie - jakie mogły być przyczyny takiego wystrzału 'Ducha'? Nie robiłem kalibracji regli SimonK bo wyszedłem z założenia, że nie trzeba. Głupi byłem?

Będę drugą ramę 'Ducha' brał bo podoba mi się ten model i chcę go ulotnić, ale regle DJI się tam nie mieszczą więc potrzebuję czegoś mniejszego i pewnego. I co tu teraz zrobic? Gdzie szukać przyczyny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 lis 2016, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 10:57
Posty: 522
Lokalizacja: Świętochlowice
Też 2 lata temu ćwiczyłem, takie same rzeczy mi się działy pomimo kalibracji...
Co zrobiłem ? Z braku czasu kupiłem inne, te : http://abc-rc.pl/ESC-Sunrise-20A-slim#axzz4PFy10iB5
Wchodzą nawet w rurę 16mm i chodzą z Nazą do dziś.
Powodzenia :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 666
Lokalizacja: Ruda Śląska
Zrobie kalibracje z nadajnika i potestuje. Jak nie dadza rady - kupie te co podales. Trudno :/

Sent from my MotoG3 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 08:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 904
Lokalizacja: Rzeszów
Pomyłka miało być PW :oops:

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Ostatnio zmieniony czwartek 17 lis 2016, 20:09 przez pilot, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 08:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 666
Lokalizacja: Ruda Śląska
No i w końcu znalazłem czas na testy. Naza Lite z softem V2 żeby już F450 nie rozbebeszać. Skalibrowałem regle z nadajnika, wszystkie jednocześnie z pomocą starego rozdzielacza sygnałów I2C od MK. Najpierw wziąłem ramę i w manualu, trzymając w ręce, sprawdziłem, jak reaguje na drążki, potem w ATTI w garażu z obawami odpaliłem. Dźwignęła się bezproblemowo. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.