Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 lip 2017, 01:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 02 paź 2016, 01:16 
Offline

Rejestracja: piątek 09 wrz 2016, 16:42
Posty: 5
Witam
Poskładałem sobie hexę S550 Naza m lite zaktualizowana na v2. Aparatura Turnigy 9x z nadajnikiem FrSky, zaaktualizowana na er9x.
Problem w tym, że nie mogę uzbroić silnków. Wychylam drążki do skrajnych pozycji i nic. Naza assistent pokazuje wartości 900, 1000, 950, 1000.
Nie wiem czy problem leży po stronie nazy czy po stronie apki. na podstawowym sofcie było tak samo. Ewentualnie jak ustawić uzbrojenie na switchu bo to nie jest racer że musi być 1000 w każdą stronę tylko majestatyczna hexa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 02:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


skalibruj sobie wychylenie drążków w Asystencie NAZY. wtedy Naza zapamięta ich maksymalne wychylenie jako 1000 w każdym kierunku i nie będzie już problemu.

W aparaturze możesz to "poprawić" korzystając z krzywych sygnału. Ustawić je tak aby od 90 do 100 podawało, że jest 100. Ale to jest marginalne rozwiązanie. Stosowane głównie jak błąd jest kilku punktowy a nie kilkudziesięcio...

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 13:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 172
A jak migają diody od nazy?? Bo może jest w trybie "warming up" i dopóki nie skończy nie da się odpalić silników.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 13:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5226
Lokalizacja: Polska
Lekaj pisze:
Wychylam drążki do skrajnych pozycji i nic. Naza assistent pokazuje wartości 900, 1000, 950, 1000.

A do ktorych skrajnych pozycji wychylasz bo widze same dodatnie wartosci? Przy uzbrajaniu E i T powinny miec wartosci ujemne, wiec albo wykonujesz niewlasciwa kombinacje CSC badz nie masz zle ustawione REV dla T i E.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 15:55 
Offline

Rejestracja: piątek 09 wrz 2016, 16:42
Posty: 5
matulekpl pisze:
skalibruj sobie wychylenie drążków w Asystencie NAZY. wtedy Naza zapamięta ich maksymalne wychylenie jako 1000 w każdym kierunku i nie będzie już problemu.

W aparaturze możesz to "poprawić" korzystając z krzywych sygnału. Ustawić je tak aby od 90 do 100 podawało, że jest 100. Ale to jest marginalne rozwiązanie. Stosowane głównie jak błąd jest kilku punktowy a nie kilkudziesięcio...

Skalibrowałem w nazie i w apce jeszcze raz, tym razem zadziałało. teraz brakuje kilku punktów, np. A -994
Bouli_wro pisze:
A jak migają diody od nazy?? Bo może jest w trybie "warming up" i dopóki nie skończy nie da się odpalić silników.

Znalazłem na forum coś takiego: http://imgur.com/a/YsN8G Obrazek
W ostatniej linijce jest pare razy czerwony zielone żółty a potem same zielone.
Natomiast u mnie jest tylko czerwony-zielony-żółty, nawet jak poczekam pare minut.

pawelsky pisze:
Lekaj pisze:
Wychylam drążki do skrajnych pozycji i nic. Naza assistent pokazuje wartości 900, 1000, 950, 1000.

A do ktorych skrajnych pozycji wychylasz bo widze same dodatnie wartosci? Przy uzbrajaniu E i T powinny miec wartosci ujemne, wiec albo wykonujesz niewlasciwa kombinacje CSC badz nie masz zle ustawione REV dla T i E.

Zapomniałem o minusach. Teraz po skalibrowaniu w apce i nazie skrajne pozycje przy uzbrajaniu wypadają tak: A1000 E-1000 T -999 R-1000 przy czwartej pozycji z tego schematu Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 17:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 172
http://dl.djicdn.com/downloads/nazam-v2/en/NAZA-M_Quick_Start_Guide_v1.28_en.pdf

strona 29, podpunkt 3
zrobiłeś kalibrację IMU??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 17:16 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 142
Lokalizacja: Warszawa
polska instrukcja

https://www.dropbox.com/s/z2l8ume1xttuc ... 1%2C04.pdf

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5226
Lokalizacja: Polska
Lekaj pisze:
Zapomniałem o minusach. Teraz po skalibrowaniu w apce i nazie skrajne pozycje przy uzbrajaniu wypadają tak: A1000 E-1000 T -999 R-1000 przy czwartej pozycji z tego schematu Obrazek

Jesli przez 4 pozycje rozumiesz te z drazkami skierowanymi do srodka, to musisz ustawic rewersy na A i R, bo powinienes miec A, T i E ujemne, R dodatnie. No chyba ze masz aparature w mode 3 lub 4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 01:30 
Offline

Rejestracja: piątek 09 wrz 2016, 16:42
Posty: 5
Rewersy ustawiłem, nie działa.
Z aparaturą nic nie ma, próbowałem na cc3d kolegi, wszystko działało
Robiłem kalibrację imu. W idealnych warunkach tzn. zimno równo i otwarta przestrzeń. Niestety nie chciał skalibrować GPS i kompasu. Nie weim czemu. Może ma na to wpływ to, że ta naza była kupiona jako lite a potem zaaktualizowana do v2 tak jak pisali na jednym z tematów tutaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5226
Lokalizacja: Polska
Lekaj pisze:
Rewersy ustawiłem, nie działa.
Z aparaturą nic nie ma, próbowałem na cc3d kolegi, wszystko działało
Robiłem kalibrację imu. W idealnych warunkach tzn. zimno równo i otwarta przestrzeń. Niestety nie chciał skalibrować GPS i kompasu. Nie weim czemu. Może ma na to wpływ to, że ta naza była kupiona jako lite a potem zaaktualizowana do v2 tak jak pisali na jednym z tematów tutaj.

Sorry ale piszesz bardzo chaotycznie. Raz piszesz ze dziala, raz ze nie. To jak w koncu jest?

Co do kalibracji to GPSu sie nie kalibruje, jedynie kompas. I tez nie wiemy czemu nie chcial bo nie podales zadnych szczegolow jak probujesz to robic. Mysle ze po prostu powinienes nagrac filmik i pokazac dokladnie co i jak robisz i z jakim efektem.

Fakt przerobki Lite na v2 nie ma wplywu na problemy ktore opisujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2857
Lokalizacja: Olsztyn
Problem z tym że Naza nie chce się uzbroić bardzo często wynika z błędu magnetometru i przeważnie wystarcza kalibracja o ile masz prawidłowo ustawioną, podłączoną i skalibrowaną aparaturę w nazie.
Miałem już kilka przypadków z Nazą v2 i wystarczała kalibracja magnetometru wg instrukcji...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 466
Myśle trzeba też zwrócić uwagę na ustawienie Motor Idle Speed. Zbyt niska wartoś do niskiego KV i też silniki mogą nieodpalić.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 17:01 
Offline

Rejestracja: piątek 09 wrz 2016, 16:42
Posty: 5
PiotrSz pisze:
Problem z tym że Naza nie chce się uzbroić bardzo często wynika z błędu magnetometru i przeważnie wystarcza kalibracja o ile masz prawidłowo ustawioną, podłączoną i skalibrowaną aparaturę w nazie.
Miałem już kilka przypadków z Nazą v2 i wystarczała kalibracja magnetometru wg instrukcji...

Racja zapomniałem o tym. hexa już działaja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sty 2017, 12:57 
Offline

Rejestracja: piątek 14 paź 2016, 22:41
Posty: 65
Jeśli w trybie Manual nie migają diody Nazy, wyczytałem że tak powinno być, po czym zorientować się że uzbroiem silniki ? Próbuję wszystkich 4 kombinacji i nie mogę uzbroić silników


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sty 2017, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 466
ardjan pisze:
Jeśli w trybie Manual nie migają diody Nazy, wyczytałem że tak powinno być, po czym zorientować się że uzbroiem silniki ? Próbuję wszystkich 4 kombinacji i nie mogę uzbroić silników



Lepiej nie próbuj startować i latać w manualu puki nie ogarniesz latania w w trybie GPS i ATT.

Co to odpalenia silników...sprawdź czy dobrze masz skalibrowane wolanty.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.