Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 10:16

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 lut 2016, 05:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Przeszukiwałem ostatnio internety na temat tych konkretnych OSD - myślę że warto by miały osobny wątek na forum, a którym mam nadzieję niebawem pochwalę się działaniem swojego - jak tylko przyjdzie. W skrócie: Chyba najtańsze N1 ma GLB na Ali http://www.aliexpress.com/item/FPV-Flig ... d9b23294af



Tylko podstawowe parametry bez wodotrysków, ale jaka pyszna cena :roll:

N2 http://www.goodluckbuy.com/fpv-flight-c ... e-gps.html (Na Aliexpress 2 dolce taniej też od GLB, tylko że ostatnio były wyprzedane) posiada już sztuczny horyzont (z wyjść gimbala F1, F2) i min. pokazuje wartość kanału Thr co na początku wydało mi się fanaberią, ale tak po zastanowieniu to może być super dodatek do latania w manualu :)

Nowe firmware: https://drive.google.com/file/d/0B1s1A9 ... sp=sharing

a tutaj Pan Chinczyk pokazuje co i jak:



W zagranicznych internetach sporo jest o N1, o N2 niestety o wiele mniej, a szkoda bo wydaje mi się że warto wydać te kilka dodatkowych USD ;)

O N3, za wiele nie wiem jeśli ktoś ma to chwalcie się :)

Postaram się zdać relację jak dojdzie moje N2.

Na koniec proszę o nie robienie śmietnika - temat dotyczy tylko tych 3 konkretnych OSD, inne OSD mają swoje wątki na forum.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Ostatnio zmieniony wtorek 23 lut 2016, 11:03 przez Głuś, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Tytul watka moze byc troche mylacy bo N3 jest podlaczane przez CAN bus i akurat wymaga PMU.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki za spostrzeżenie - tytuł poprawiony, akurat o N3 nie za wiele doczytałem, a i za bardzo nie szukałem bo jego cena jest już mało atrakcyjna szczególnie przy obecnym kursie $ :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Dzięki za spostrzeżenie - tytuł poprawiony, akurat o N3 nie za wiele doczytałem, a i za bardzo nie szukałem bo jego cena jest już mało atrakcyjna szczególnie przy obecnym kursie $ :-)

Za to ma troche wiecej (spojnych) danych bo bierze je wprost z kontrolera. No i podlaczenie/konfiguracja jest latwiejsza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 04:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Dokatulało się moje N2 w końcu. Na początku miałem problem ze zmuszeniem go do pracy po angielsku - momo że w pierwszym ustawieniu było EN to dziad i tak same domki wyświetlał, ale zmieniłem na chiński i z powrotem na EN - zaskoczył uff...

Firmware to 1.4, a więc to które już obsługuje dwie templaty w pełni po angielsku - w sumie dostajemy 3:

1.Custom - moim zdaniem najciekawsza bo (jak nazwa wskazuje) można w niej wszystko ustawić w dowolnym miejscu, aczkolwiek trochę trzeba się na klikać bo jest tylko jeden guzik. Z drugiej strony fajnie że można coś zmienić bez kompa.

Obrazek

Obrazek

2. DJI style (czy jakoś tak) - niestety nie można zmienić w nim nic (no chyba żeby jakiś magik przeprogramował).

Obrazek

3. Nazywa się CN i jak nazwa wskazuje jest:

Obrazek

:lol: :lol: :lol:

Podłączenie niby proste jak budowa cepa, ale bez palnika i noża do tapet się nie obyło - gniazdo od strony Nazy wcale do niej wejść nie chciało, a od strony GPS jest luźnie że wtyczka wylata więc dostało na łeb koszulkę termokurczliwą :-P Muszę jeszcze dostroić sztuczny horyzont bo na razie jest za bardzo czuły, ale to już formalność. Gadżet, który wskazuje położenie drążka gazu akurat w Nazie może okazać się przydany - zobaczymy. Z opcji pokazującej tryby lotu musiałem zrezygnować bo mam Naze z odbiornikiem połączoną przez S-BUS i jakimś przedziwnym cudem 6 kanałowy OrangeXr w nazie ma 7 kanałów :D na nieszczęście tryby lotu są na ostatnim, ale to mała strata bo i tak pewnie docelowo bym wyłączył - nie lubię jak jest za dużo rzeczy na OSD bo nie wiem na co mam patrzeć, a Naza ma tyle trybów lotu że.... no własnie :mrgreen:

RSSI jest, ale nie działa z moim odbiornikiem bo RX nie ma wyjścia RSSI :-(, próbowałem patent z kondensatorkiem i opornikiem żeby wyciągnąć różnice napięć na pinie sygnałowym i coś niby trybi bo na włączonej apce jest 12%, a jak wyłączę jest 6%, ale co z tego jak kalibracja cały czas failed, a próbowałem ze 30 razy. Jak by ktoś miał jakiś pomysł jak to ugryźć to będę wdzięczny.

Na razie za oknem leje więc z oblotem muszę jeszcze trochę poczekać. Nie wiem co z tego wyjdzie bo to mały model, ledwo udało mi się to wszystko upchać do środka i efekt jest taki że po odpaleniu silników zapierniczają paski przez ekran poziomo, na nie odpalonych też są ale tak pod kątem 45stopni sobie lecą (z lewego górnego rogu jak dobrze pamiętam), ale te są prawie niewidoczne więc można je olać bo widać je tylko na czarnym tle, natomiast te po odpaleniu już są deko irytujące i nie wiem czy mi się po 10m wideo nie skończy :-P . Próbowałem zasilać z osobnego pakietu, ale efekt jest ten sam więc podejrzewam jako winowajcę to iż 2cm od ESC jest OSD i pęk kabli, ale inaczej się zwyczajnie nie da w tym modelu upchać.
Na razie to wygląda tak:

Macie jakiś sposób na te paski?

PS. Dodam jeszcze że (jak dało się zauważyć) to OSD umie generować obraz bez kamery co jest wielkim plusem, ale minusem jest jego wielkość, jest niemal identyczne jak Naza tyle że dużo cieńsze.
PS2. Nie kupujecie na GLB bo nie mają na stanie i nawet jaśnie pany nie raczą napisać, czekałem dwa tygodnie i nic, paczka nie wysłana, jak bym do nich sam nie napisał to nie wiem czy by kase raczyli oddać - pewnie nie. Już ten sklep mnie tak w***a ostatnio że kupuje tam tylko jak już nigdzie indziej czegoś nie ma. Na Ali są takie same i nawet kilka $ taniej, można dopytać o firmware 1.4, a jak by nawet było starsze to na YT jest filmik jak wgrać 1.4 ;-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 08:34 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 10:14
Posty: 48
Już jest normalnie dostępny 1.5 i ponoć 1.6 - jeśli lubisz ryzyko, to tutaj masz:
http://www.phantompilots.com/threads/n1 ... fcs.43926/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
niestety nie można zmienić w nim nic (no chyba żeby jakiś magik przeprogramował).

No przeciez juz jakis magik "przeprogramowal" i nazywa sie to "Custom" :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Kerth, na razie oblatam na 1.4 bo już nie chce mi się klikać, rozkręcać skręcać itp., a w ogóle to coś nie mogę zassać tego firmware - chciałem na razie zobaczyć czy N2 też jest.

pawelsky, miałem na myśli alternatywny soft, jak np. w przypadku mini OSD z HK.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
pawelsky, miałem na myśli alternatywny soft, jak np. w przypadku mini OSD z HK.

Napisales to w odniesieniu do ekranu DJI Style a nie calego OSD, wiec obawiam sie ze nie nadazam troche za tokiem myslowym...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 17:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
A nie mógł by powstać alternatywny soft, w którym np. DJI było by edytowalne, a CN zangielszczone? Teoretycznie by mógł. Ja to napisałem "na marginesie" wolna myśl o 5 nad ranem, a Ty się uczepiłeś jak by to było najważniejsze :lol: :lol: :lol:
Lepiej powiedz jaki filtr zmontować żeby się tych pasków pozbyć :-P

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 kwie 2016, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
A nie mógł by powstać alternatywny soft, w którym np. DJI było by edytowalne

No przeciez jest edytowalne w oryginalnym sofcie - od tego masz opcje Custom... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 kwie 2016, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
W custom troszku inaczej pokazuje kierunek do domu niż w DJI, trochę szkoda że nie można mieć custom i właśnie ten kierunek do bazy zapożyczony z DJI, ale to tylko spostrzeżenie, a nie jakiś problem :-)

Na razie pogoda psia więc z testu w warunkach bojowych nici.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 kwie 2016, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
W custom troszku inaczej pokazuje kierunek do domu niż w DJI

Kumam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lut 2017, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Nie wiecie co w tym sofcie 1.5, 1.6 się zmieniło? Najbardziej brakuje automatycznego, albo zdalnego zerowania zegara przed startem. Zastanawiam się czy do tego guzika tranzystora nie dolutować tak żeby można było przełącznikiem trenera "klikać" :roll:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 maja 2017, 13:58 
Offline

Rejestracja: środa 04 lis 2015, 11:51
Posty: 16
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wersja N1 tego OSD jest wg. mnie taka sobie,
jezyk EN i custom można ustawić i OK wszystko pięknie.
Lecz ustawienia losowo się resetują do fabrycznych i wracają chińskie krzaczki, ustawiam na nowo i tak w kółko.
Resetuje się chyba podczas rozłączania lub podłączania zasilania-pakietu.

Czy używa ktoś wersji N2 lub N3 i czy trzymają te wersje ustawienia ?

pozdrawiam,
Tomek

_________________
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.