Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 01:59

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
Post: piątek 13 maja 2016, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
Jak go usunę to działa. co może być nie tak?

Skoro dziala to w czym problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky podpowiedz mi jak sprawdzić co się uwaliło?
po ostatniej kraksie przekładam flaki na nową ramę. W sobotę wziąłem się za telemetrię no i wszystko podłączone odpowiednio, ale teensy nie reaguje, a shield się strasznie grzeje. czyżby jakiś regulator na shieldzie?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
pawelsky podpowiedz mi jak sprawdzić co się uwaliło?
po ostatniej kraksie przekładam flaki na nową ramę. W sobotę wziąłem się za telemetrię no i wszystko podłączone odpowiednio, ale teensy nie reaguje, a shield się strasznie grzeje. czyżby jakiś regulator na shieldzie?

Obawiam sie ze nie posiadam takich mocy zeby wywrozyc co uszkodziles przy kraksie... :(

Jak sie grzeje to albo zrobiles zwarcie, albo przesadziles z zasilaniem, albo odwrotnie je podlaczyles.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
jutro spróbuję z nowym shieldem... jak nie zadziała to będę musiał kupić nowe teensy...

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
jutro spróbuję z nowym shieldem... jak nie zadziała to będę musiał kupić nowe teensy...

Sprawdzilbym najpierw samo Teensy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
poproszę podpowiedź jak to zrobić:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
poproszę podpowiedź jak to zrobić:)

Podlaczyc wgrac jakis sketch i sprawdzic czy dziala?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
taa ale mam na stałe zlutowane z shieldem.. musze najpierw to jakoś rozłączyć...

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 paź 2016, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
Niestety podłączam teensy do komputra i nic sie nie dzieje. Żadna dioda nie świeci i komp tez nic nie widzi... czyli pewnie teensy sie uwalilo.
Pawelsky znasz moze jakies niedrogie źródło zakupu? Oshpark ma tanio ale wysyłka albo za 3$ albo 20$. Za 3 to pewnie z miesiąc będę czekał..

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 paź 2016, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
Niestety podłączam teensy do komputra i nic sie nie dzieje. Żadna dioda nie świeci i komp tez nic nie widzi... czyli pewnie teensy sie uwalilo.

A nie przecinales przypadkiem pada od VUSB? Sprawdz czy masz zasilanie. Sprawdz tez bezpiecznik, moze poszedl z dymem. Jak juz sprawdzisz powyzsze sprobuj zaladowac sketch przy uzyciu przycisku.

matulekpl pisze:
Oshpark ma tanio ale wysyłka albo za 3$ albo 20$. Za 3 to pewnie z miesiąc będę czekał..

Nie znam taniej niz OSHPark. Przesylki od nich ida okolo 10 dni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 lip 2017, 20:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 212
Lokalizacja: Polska
pawelsky pisze:
Spenser pisze:
Jaki jest najlepszy sposób na pełną telemetrię? Kupiłem F450 NAZA v2 z GPS + radio Taranis x9d + odbiornik x8r.

Jak ktos ma podstawowe pojecie o arduino to moze sobie modul do telemetrii zrobic samemu korzystajac z arduino pro mini za $2 i bibliotek NazaDecoder (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1995704) i FrSkySportTelemetry (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2245978).
Gotowy przyklad mozna znalezc tutaj
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=36


Czy telemetria z GPS opisana przez Ciebie w tym poście będzie działała z D8R-II Plus i DJT? Pisałem z jednym z użytkowników forum i wiem, że na 9XR Pro nie powinno być problemu i dzięki Twojej pomocy udało mu się uruchomić dane GPS z Nazy na 9XR tylko jego odbiornik to X8R i nie wiem czy seria D nie będzie przeszkodą, a nie udaje mi się znaleźć niestety takiej informacji. Obecnie czekam na Arduino Pro Mini aby dalej ruszyć z tematem, a póki co pozostaje teoria.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 lip 2017, 21:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 cze 2016, 22:01
Posty: 16
Lokalizacja: Polska
A ja się podepne pod temat, mam naze lite soft v2 uruchomiłem telemetrie na x9er i mam widoczny zasięg, co zrobić żeby mieć jeszcze napięcie pakietu? Mam taką informację na OSD ale fajnie by było mieć to na apce

Odbiornik to X8R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 15:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 212
Lokalizacja: Polska
Posiadam już Arduino Pro Mini 5V 16MHz, podłączyłem do PC przez FTDI wgrałem kilka podstawowych programów aby sprawdzić jak to działa, zmodyfikowałem mruganie diodą według własnych upodobań ale to tylko w ramach ćwiczeń. Jak wcześniej wspomniałem interesują mnie jakiekolwiek informacje wyciągnięte z Naza Lite @V2 i wysłane przez D8R-II Plus do DJT w Turnigy 9XR Pro z najnowszą wersją ERSKY tylko właśnie czy da się to zrobić, bo nie trafiłem na informacje dokładnie z takim zestawem jak opisuję czy da się to ruszyć. Doczytałem, że do serii D należy wgrać biblioteki z tematu "FrSky (old) telemetry library", a 9XR Pro odbiera telemetrię FRSKY (wystarczyło podłączyć nadajnik dwoma przewodami do odpowiednich pinów złącza futaba na górze aparatury), tylko co dalej, jak zrobić aby odbierać dane z Nazy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 wrz 2017, 20:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 212
Lokalizacja: Polska
Może ktoś robił tą telemetrię na zestawie jaki opisałem w poprzednim poście? Co jakiś czas wracam do tego tematu i szukam informacji w sieci, ale dalej nie wiem czy zestaw, który mam będzie w ogóle działać, a nie chce uszkodzić Nazy i GPS podłączając coś nie tak jak powinno. Z tego co wyczytałem to muszę podłączyć GND z GPS do GND Adruino, tak samo +5V oraz TX z GPS do portu Arduino np. D2. Wgrać do arduino FrSkyTelemetry_20170831, a w 9XR Pro skoro działa mi obecnie fabryczna telemetria FRSKY (RX, TX i napięcia) to i ta powinna (ewentualnie zmieniając ustawienia) zacząć działać. Czy dobrze to rozumiem, czy należałoby coś w tym wszystkim zrobić inaczej lub w ogóle ten zestaw nie ma prawa odbierać kilku parametrów z Nazy Lite@V2 jak np. pozycja GPS, prędkość czy wysokość, bo na tym trzecim mi najbardziej zależy, nie musi być bardzo dokładna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.