Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 02:13

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 maja 2016, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
a to dziwne, bo u mnie pokazuje(pokazywało) i jedno i drugie;)

Bo pewnie tak mu kazales (ale to wciaz wysokosc z GPS)

matulekpl pisze:
gps.setData(NazaDecoder.getLat(), NazaDecoder.getLon(),
NazaDecoder.getGpsAlt(), NazaDecoder.getSpeed(), NazaDecoder.getCog(),
NazaDecoder.getYear(), NazaDecoder.getMonth(), NazaDecoder.getDay(),
NazaDecoder.getHour(), NazaDecoder.getMinute(), NazaDecoder.getSecond());
...
vario.setData(NazaDecoder.getGpsAlt(), NazaDecoder.getGpsVsi());



matulekpl pisze:
i to różne wartości:)

Jestes pewny ze to rozne wartosci a nie po prostu rozne jednostki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky jest szansa na jakąś podpowiedź odnośnie wykorzystania teensy z telemetrią do zrobienia OSD?
zastanawiałem się nad wykorzystaniem bibliotek Aduino TVOUT. Tylko pytanie jak wejść z sygnałem i dalej z nim wyjść?:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
pawelsky jest szansa na jakąś podpowiedź odnośnie wykorzystania teensy z telemetrią do zrobienia OSD?
zastanawiałem się nad wykorzystaniem bibliotek Aduino TVOUT. Tylko pytanie jak wejść z sygnałem i dalej z nim wyjść?:)

Przypiac micro MinimOSD i nakarmic je danymi z Nazy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
bardziej chodziło mi o opcję podłączenia wejścia video do teensy i potem skorzystanie z bibliotek tv out jako wyjście.

samo wygenerowanie obrazu jest bardzo łatwe. gorzej z nadpisaniem go na inny obraz;)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 12:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
dobra namówiłeś mnie;) zamawiam minimOSD:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 maja 2016, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
bardziej chodziło mi o opcję podłączenia wejścia video do teensy i potem skorzystanie z bibliotek tv out jako wyjście.

Nie zajmowalem sie tym, bo dokladnie to wlasnie zadanie wykonuje MAX7456 na Minimie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
micro minimOSD zakupione.
teraz kilka pytań. Wgrać MWOSD? wiesz, że w MWOSD 1.6 są Twoje biblioteki NazaDecoder?:)
no i tu kolejne pytanie: NazaDecoder to bez CAN. Co muszę zmienić, aby korzystać z NazaCanDecoder? Czy wybrać inną wersję MWOSD? a może wywalić z MWOSD całkowicie informacje o NAZIE i tylko w Teensy dać biblioteki NazaCanDecoder?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
micro minimOSD zakupione.
teraz kilka pytań. Wgrać MWOSD?

Wgrywasz taki firmware jaki zrozumie "jezyk" w jakim chcesz gadac miedzy teensy a Minimem. Sam musisz zdecydowac jak to oprogramujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky pisze:
Wgrywasz taki firmware jaki zrozumie "jezyk" w jakim chcesz gadac miedzy teensy a Minimem. Sam musisz zdecydowac jak to oprogramujesz.

no tyle to wiem;) MavLink. Ale MWOSD to MavLink? tego nie wiem.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 14:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
Ale MWOSD to MavLink?

https://github.com/ShikOfTheRa/scarab-o ... TRACKER.md


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky pisze:
https://github.com/ShikOfTheRa/scarab-o ... TRACKER.md

czyli jeszcze nie. dopiero od 1.7 będzie obsługiwać. teraz sprawdzam minimosd-extra

EDIT - scalenie

hmm niby działa. tzn. pokazuje ekran powitalny, ale potem nakłada mi tylko info: No GPS Fix. jak złapie fixa, to znika i nic nie pokazuje. a mam ustawione, aby pokazywało wszystko...
???

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 18:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky, to jak? mogę liczyć na Twoją pomoc?
w tej chwili korzystam z MinimOSD-Extra. Ale RSSI nie działa. Muszę zrobić filtr dolnoporzepustowy?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
pawelsky, to jak? mogę liczyć na Twoją pomoc?

Jak bedziesz mial jakis naprawde powazny problem to tak...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 maja 2016, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
no dla mnie poważnym problemem jest znalezienie jakiegoś sensownego firmware do minimOSD współpracującego z MAVlink i aktualnego. Bo większość jest sprzed 4 lat.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 maja 2016, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky, pomocy:D

połączyłem dwa skrypty: FrSkyTelemetry i NAZA_MinimOSD_Adapter.

Kod:
 #ifdef __NAZA_CAN_DECODER_LIB_H__
    DECODER.begin();
  #else
    Serial.begin(115200);
  #endif


ten kod powyżej powoduje, że nie działa telemetria. Jak go usunę to działa. co może być nie tak?
co najdziwniejsze bez niego działa i telemetria i OSD:D

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Ostatnio zmieniony piątek 13 maja 2016, 16:45 przez matulekpl, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.