Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 cze 2018, 19:37


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 kwie 2016, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Jak coś bartekats to celuj w wersję CAN od pawelsky, bo ta zwykła wpinana pomiędzy GPS wysyła mało precyzyjne dane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 kwie 2016, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 gru 2015, 17:59
Posty: 15
Lokalizacja: Leżajsk
Spenser pisze:
Jak coś bartekats to celuj w wersję CAN od pawelsky, bo ta zwykła wpinana pomiędzy GPS wysyła mało precyzyjne dane.

Dzięki za inf.
Odezwę się jak będę modził z tym.
To między GPS trochę takie hardkorowe
A u CB jak się spisuje telemetria. Zadowolony jesteś czy będziesz przerabiał?

Wysłane z mojego JY-G4S przy użyciu Tapatalka

_________________
Frsky Taranis x9d, Dji naza v2, quadcopter S500/f550,Funcub-samoróbka,pioneer1400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 kwie 2016, 17:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Jeśli o mnie chodzi, to zostawiam jak jest. pawelsky pisał, że CAN jest dokładniejszy to wepnę tam OSD mini, a telemetria na aparaturze przyda się gdy obraz zniknie lub do logów Companion/Google Earth.
Nie wiem czy hardkorowe bo żadnych kabli się nie przecina, no chyba że masz na myśli sytuację gdy arduino spali GPS i quad nie wraca do domu. Na to nie wpadłem ;) oby nigdy się tak nie stało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 kwie 2016, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 gru 2015, 17:59
Posty: 15
Lokalizacja: Leżajsk
No właśnie ja ostatnio mam pecha to mógłbym coś nie tak podpiąć:-) . No ale przy pomocy wszystko da się zrobić. No może prawie wszystko :-P

Wysłane z mojego JY-G4S przy użyciu Tapatalka

_________________
Frsky Taranis x9d, Dji naza v2, quadcopter S500/f550,Funcub-samoróbka,pioneer1400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 kwie 2016, 18:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Tutaj masz mniej więcej jak to działa, log w taranisie ustawiony na 0,2s. Na wideo może być lekkie opóźnienie wynikające z mojego niedbalstwa.
Wysokość jest wskazywana jak widać, w radiu ustawiony jest auto offset i jak dron stoi na ziemi to pokazuje 0, ale jak się uniesiesz to może być 10 a może -10 :) Więc masz błędną wysokość, a na jej podstawie aparatura liczy dystans, więc też jest zły.
Więc jak chcesz mieć najdokładniejsze dane, to wpinaj się przez CAN. Pewnie będziesz mial dane obliczone przez PMU, ale ja się na tym nie znam myślę tylko palcami :)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Panowie jest postęp;)

Telemetria z Teensy 3.2 z Shield'em od kolegi pawelsky działa;)
Na razie wrzuciłem gotowca stąd: http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=29662866&postcount=36
Co pojawiło się dodatkowego to Curr, który pokazuje 0(bo tak jest zdefiniowane) i FVAS, który pokazuje napięcie baterii jakie odczytuje NAZA. Co ciekawe NAZA odczytuje napięcie niższe niż czujnik FrSky i ładowarka.
Przyda mi się to przy ustawianiu progów napięcia w NAZIE;)


To teraz Pawelsky poproszę trochę podpowiedzi jak wykonać własne OSD na tym Teensy:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
A wysokość i prędkość jest wskazywana poprawnie? W sensie tak samo jak iOsd na ekranie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
U mnie cały czas pokazuje poprawnie:)
Ale nie mam iosd wiec nie wiem jak tam pokazuje.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
U mnie na tym Arduino działa to kiepsko. Nawet już z tego nie korzystam, ale jest podpięte bo liczę że te kilka gramów odtworzy mi kiedyś ścieżkę GPS do wraku (obym nie musiał korzystać, bo wg Google Earth latam pod ziemią). W przyszłości może sprawdzę Teensy, bo pavelsky pisał że będą wskazania te same co ma Naza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Ale to nie ma opcji, ze te złe wskazania to wina arduino:) raczej cos nie tak z GPS albo cos źle połączyłeś? Pawelsky jest to możliwe?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 maja 2016, 05:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11476
Lokalizacja: Mikoszewo
Spenser pisze:
wg Google Earth latam pod ziemią

Wczoraj i przedwczoraj bardzo nieładnie się działo na słońcu.

Obrazek

Podczas niedzielnego latania jeden z dwóch Ph2 miał ustawiczne krzaki na wideo, drugi się rozbił po serii hołubców (pilot doświadczony z wielogodzinnym nalotem na różnych maszynach) a towarzyszący im Inspire miał ciągle sygnalizowane zakłócenia.
Dzisiaj słonko nieco spokojniejsze więc możesz powtórzyć testy żeby wyeliminować to źródło.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 maja 2016, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6083
Lokalizacja: Polska
Spenser pisze:
bo wg Google Earth latam pod ziemią

To akurat nic dziwnego. Odwzorowanie terenu w GE jest jedynie przyblizeniem.

matulekpl pisze:
Ale to nie ma opcji, ze te złe wskazania to wina arduino:) raczej cos nie tak z GPS albo cos źle połączyłeś? Pawelsky jest to możliwe?

Prawde mowiac to nie do konca rozumiem w czym problem, ale to raczej kwestia niezrozumienia tego jak dziala GPS i z jaka dokladnoscia jest w stanie podac dane. Wysokosc z GPS z zalozenia bedzie srednio dokladna (stad lepiej brac wysokosc barometryczna z CAN). COG bedzie pokazywal poprawne wartosci jedynie w ruchu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 maja 2016, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky pisze:
Prawde mowiac to nie do konca rozumiem w czym problem

no u kolegi dziwnie pokazuje prędkości, a co do położenia to rzeczywiście masz rację. Ale przecież w wersji bez CAN pokazuje GAlt i zwykłe Alt ?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 maja 2016, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6083
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
no u kolegi dziwnie pokazuje prędkości a co do położenia to rzeczywiście masz rację. Ale przecież w wersji bez CAN pokazuje GAlt i zwykłe Alt ?

Nic nie pisalem o polozeniu, jedynie o wysokosci. W wersji bez CAN pokazuje jedynie GAlt, bo dane ida tylko z GPSu (a GPS nie posiada barometru).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 maja 2016, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky pisze:
W wersji bez CAN pokazuje jedynie GAlt, bo dane ida tylko z GPSu (a GPS nie posiada barometru).

a to dziwne, bo u mnie pokazuje(pokazywało) i jedno i drugie;) i to różne wartości:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.