Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 sty 2018, 14:34

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 06 lut 2016, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Jaki jest najlepszy sposób na pełną telemetrię? Kupiłem F450 NAZA v2 z GPS + radio Taranis x9d + odbiornik x8r. Z tego co się zorientowałem w sieci to jest kilka sposobów na pełny wgląd w dane lotu. Nigdzie nie piszą w poradnikach dla początkujących o tym, że trzeba dokupić jeszcze ekstra bonusy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Najwygodniejsze przy NAZA wydaje się Zaggometry (ciężko dostępne) lub AnySense. Są to jakieś chipy wpinane pomiędzy czujniki Nazy.
Widziałem też czujniki od FrSky, przykładowo czujnik napięcia i czujnik GPS (osobne).
Jaki jest więc najlepszy sposób i co to właściwie jest full telemetry, jakie parametry są przydatne do lotu?

Mój Taranis znajduje takie oto kanały:
Obrazek
RRSI to jakość połączenia z quadem. Czym jest RxBt bo podaje jakąś dziwną wartość.
Chciałbym mieć napięcie każdej z cel, kierunek lotu, prędkość, wysokość, tryby lotu, ilość satelit... Wszystko ładnie upakowane w skrypcie LUA, ale to już sam ogarnę ;) Co bym musiał wybrać stąd (chyba najszybciej dostępne):
http://www.frsky-rc.com/product/product ... %20Sensors
Jak to wszystko zorganizować, żeby wyszło najlżej dla nas obojga?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
dobre pytanie:) też chętnie poznam odpowiedzi:) wszystko inne mam już ogarnięte:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Wiem że masz ogarnięte, mieliśmy akurat podobne pomysły, w końcowej fazie bardzo mi pomógł twój temat.

http://www.wykop.pl/wpis/15639023/buduje-drona-ʖ-przedzieralem-sie-przez-gaszcz-now/
http://www.wykop.pl/wpis/16199281/kupil ... li-aparat/
http://www.wykop.pl/wpis/16341219/no-tr ... pizze-i-z/
http://www.wykop.pl/wpis/16430641/budow ... aniu-inst/

Mam zamiar dorzucić obraz video + gopro z gimbalem, może zwiększyć jakoś zasięg. Prawdopodobnie kiedyś kupię płytkę od TBS Disco Pro z miejscem na gimbal, F450 będzie wyglądać pokracznie z podczepioną kamerą i tymi nóżkami ;)
Póki co jestem zajarany samym lotem, a raczej jego nauką. Dzisiaj wylądowałem na 2ch drzewach:

http://www.wykop.pl/wpis/16451435/pierw ... zaliczone-ʖ-wlasciwie-to-za-p/

Sorry, za spam linkami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
No to super wszystko wygląda;)

Ja u siebie jak widziałeś dałem oświetlenie. Teraz je lekko przerobiłem. Pierwszy lot w ciemnościach masz tu: https://www.youtube.com/watch?v=vwdfDH3nQAA

A teraz wgrywam na YT filmik z dzisiejszego lotu. Uzyskałem 24 minuty lotu:)
Jak tylko się wgra to wrzucę go do mojego tematu.
Na razie dokupiłem do niego rozkładane nogi i kolejnym zakupem będzie nadajnik FPV, mo mogę go podłączyć do MOBIUSa. potem gimbal i reszta.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Dobrze to wygląda, ja zamontuję sobie 2 białe z przodu + 2 czerwone na tył. U mnie i tak nie można latać nocą, więc pasków raczej nie będę montował. Ja uzyskałem 15 minut bezpiecznego lotu na 3s 3300mAh i mam zamiar dokupić jeszcze 3 takie. Miałem mieć dzisiaj, ale pocałowałem klamkę w sklepie mimo iż google pokazywało co innego. A pod pakiety 4s trzeba coś przerabiać? Mam zestaw E305, któremu mogło by podejść bardziej 4s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 23:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
nic nie przerabiałem a też mam E305. ja te paski LED mam tak ustawione, że przełączam sobie na apce: 1) świecą po 3 ledy z przodu i po 3 ledy z tyłu na każdym ramieniu 2) świecą dwa długie paski z przodu i z tyłu na całych ramionach i sygnalizują również sygnał z nazy 3) świecą dwa długie paski na przodzie i na tyle modelu bez sygnalizacji NAZY.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 02:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5554
Lokalizacja: Polska
Spenser pisze:
Jaki jest najlepszy sposób na pełną telemetrię? Kupiłem F450 NAZA v2 z GPS + radio Taranis x9d + odbiornik x8r.

Jak ktos ma podstawowe pojecie o arduino to moze sobie modul do telemetrii zrobic samemu korzystajac z arduino pro mini za $2 i bibliotek NazaDecoder (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1995704) i FrSkySportTelemetry (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2245978).
Gotowy przyklad mozna znalezc tutaj
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=36


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 02:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky pisze:
Spenser pisze:
Jaki jest najlepszy sposób na pełną telemetrię? Kupiłem F450 NAZA v2 z GPS + radio Taranis x9d + odbiornik x8r.

Jak ktos ma podstawowe pojecie o arduino to moze sobie modul do telemetrii zrobic samemu korzystajac z arduino pro mini za $2 i bibliotek NazaDecoder (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1995704) i FrSkySportTelemetry (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2245978).
Gotowy przyklad mozna znalezc tutaj
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=36

O! I to jest cos dla mnie:) jutro zabieram sie za lekturę:)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Serio, nikt nic? :-o

Ja tam o Arduino nic nie wiem :( Chyba że wyglądało by to podobnie do flashowania telefonu, w sensie że miałbym wrzucić jakiegoś gotowca na płytkę i delikatnie skonfigurować, bez nauki całej struktury itp.
Dobra, przejrzałem te linki i jest to do zrobienia, tylko potrzeba masę kabli, przejściówek i innych pierdół. Trzeba duuużo czytać, czyli tracić masę czasu (mam na myśli siebie), wybiorę więc gotowe rozwiązanie. Tylko które?

-

Chciałbym dowiedzieć się od kogoś kto ma obycie w temacie i posiadał już kilka sensorów;
Czy czujniki FrSky GPS i FrSky Lipo (oba na smart port) dadzą mi te same wyniki na liście sensorów (w Taranis), co takie Zaggometry?
http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=126
http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=125

Takie Zaggometry pobiera dane z samego GPS, sensor FrSky ma chyba antenę wbudowaną. Które rozwiązanie będzie lepsze? Czy wpinanie się pomiędzy części kontrolera lotu, nie wpłyną negatywnie na jego pracę?

http://anysense.org/products/anysense-telemetry-module/
http://www.fpv1.de/lng/en/fpv1-zaggomet ... apter.html

Jaki wy macie setup? Latacie bez telemetrii?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5554
Lokalizacja: Polska
Spenser pisze:
Czy czujniki FrSky GPS i FrSky Lipo (oba na smart port) dadzą mi te same wyniki na liście sensorów (w Taranis), co takie Zaggometry?
http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=126
http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=125

W porownaniu z Zaggometry FrSky GPS nie zwraca informacji o liczbie satelitow i rodzaju fiksa oraz kursie magnetycznym (choc nie jetem pewien czy Zaggometry go zwraca i czy zwraca go poprawnie). Do tego wozisz ze soba dodatkowy GPS.
Frsky FLVSS zwraca napiecia poszczegolnych cel baterii podczas gdy Zaggometry tylko napiecie calkowite.

Spenser pisze:
Czy wpinanie się pomiędzy części kontrolera lotu, nie wpłyną negatywnie na jego pracę?

O ile nie sa uszkodzone - nie wplyna.

Spenser pisze:
Jaki wy macie setup? Latacie bez telemetrii?

Moj sposob na telemetrie juz znasz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2016, 21:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky: zakupiłem Arduino pro mini. Na początku zgłupiałem bo nie było portu USB zintegrowanego:) ale dokupiłem takie cuś : Zobacz ofertę: Konwerter Przejściówka USB UART CP2102 ARDUINO AVR
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5901579416
Bedzie dobrze?:)
Masz moze polską wersje instrukcji co i jak?:)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2016, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5554
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
Konwerter Przejściówka USB UART CP2102 ARDUINO AVR
Bedzie dobrze?:)

Bedzie dobrze - tylko przypadkiem z rozpedu nie podlacz pinu 3V3 do BLK (ktore z kolei jest zwarte do masy)

matulekpl pisze:
Masz moze polską wersje instrukcji co i jak?:)

Nie masz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2016, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 20:44
Posty: 97
Lokalizacja: NL
Ja zamówiłem FrSky LiPo FLVSS i będzie jutro. Jeśli chodzi o resztę to o ile nic się w temacie nie zmieni, wybiorę AdSense - bo ma wszystko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2016, 23:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2179
Lokalizacja: Wejherowo
pawelsky pisze:
matulekpl pisze:
Konwerter Przejściówka USB UART CP2102 ARDUINO AVR
Bedzie dobrze?:)

Bedzie dobrze - tylko przypadkiem z rozpedu nie podlacz pinu 3V3 do BLK (ktore z kolei jest zwarte do masy)

matulekpl pisze:
Masz moze polską wersje instrukcji co i jak?:)

Nie masz

to jeszcze podpowiedz gdzie w PL kupić to złącze "MOLEX 4-pin 2.54mm..." ?
To jest takie samo złącze jak przy module LED? bo jeśli tak to już jedną przejściówkę sam robiłem, więc z drugą nie powinno być problemów;)
Które przewody mnie interesują? Rozumiem, że GND i TX. A po co 5V z modułu GPS? w ten sposób będzie zasilone Arduino? bo sygnał to pewnie TX.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lut 2016, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5554
Lokalizacja: Polska
matulekpl pisze:
to jeszcze podpowiedz gdzie w PL kupić to złącze "MOLEX 4-pin 2.54mm..." ?

Wystarczy zwykle zlacze goldpin. Tylko nie pomyl i nie podlacz odwrotnie bo usmazysz GPS/Arduino.

matulekpl pisze:
To jest takie samo złącze jak przy module LED?

Tak

matulekpl pisze:
A po co 5V z modułu GPS? w ten sposób będzie zasilone Arduino?

Tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.