Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 07:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 02 lut 2016, 08:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
Witam

Jak ktoś ma problem z uruchomieniem Nazy pod Widows 10 to musi wykonać następujące czynności.


1) ściągamy DJI WIN DRIVERS i NAZA ASSISTANT

2) Po ściągnięciu plików wykonujemy następujące czynności przed instalacją

3) Klikamy / START / USTAWIENIA / AKTUALIZACJA I ZABEZPIECZENIA / ODZYSKIWANIE / URUCHAMIANIE ZAAWANSOWANE – URUCHOM TERAZ

4) klikamy na / ROZWIĄŻ PROBLEMY / OPCJE ZAAWANSOWANE / USTAWIENIA URUCHAMIANIA / URUCHOM PONOWNIE / NACISKAMY KLAWISZ F7 (WYŁĄCZ WYMUSZANIE PODPISÓW STEROWNIKÓW)

5) Jak się uruchomi Windows 10 to instalujemy DJI WIN drivers + NAZA ASSISTANT

6) Działa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 22:14 
Offline

Rejestracja: sobota 20 lut 2016, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Kraków
Próbowałem według opisu powyżej, ale nadal nie mogę się skomunikować z kontrolerem. Aparatura załączona zasilanie modelu podłączone port USB podłączony. Sterowniki instaluje - mam status "niepotrzebne- brak urządzenia. Próbowałem uruchomić w trybie zgodności z XP Win7 i nic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lut 2016, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Czyli coś robisz źle.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 21:17 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 10:14
Posty: 46
@ matulekpl: Z pewnością wszyscy użytkownicy dziękują za tak wiele wnoszący post. Dziękuję w imieniu ludzkości.

@ MarBut: Czy jak podłączasz nazę do komputera, to pokazuje się "jakieś" urządzenie w zakładce porty com i LPT? Jeśli tak, to ręcznie wymuś tam zainstalowanie odpowiedniego sterownika.
Z innego forum w langłydżu:
Kod:
3)Right click your COM device, click 'update driver Software', then click 'Browse my computer for driver software'
4) then click 'let me pick from a list'.
5)Click 'have disk' then browse to the location the DJI driver software put the drivers (generally 'C:/Program Files (x86)/DJI Product/DJI Driver vx.xx' or similar. In this folder will be a 3 source folders, you will need to open the Source64 folder then select the .inf file and click open
6) The device driver box should now have DJI USB Virtual COM or similar in, click this then click next. This should successfully install the device driver and allow the software to now see your Naza. If at the last stage you get an error saying the driver could not be installed, you may not have completed step 1 correctly and disabled driver signing, or the driver may be corrupted. In the latter, uninstall the device drivers from the Remove Programs section of control panel, reboot, then install the driver package again from DJI.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 wrz 2015, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Leszno
NAZA M Lite V2
-windows 10
-podpisywanie sterowników wyłączone
soft:
-DJI Driver Instaler
-Naza-M v2 Assistant Softwarev2.40
pobrane tutaj http://www.dji.com/product/naza-m-v2/download

Naza i rxTG 9X8c v2 - podłączone cztery kanały, zasilanie oraz led/usb

- instalacja driver
- podczas instalacji włączona Naza i radio
driver zainstalował się

- instalacja Assistant
powiodła się, po włączeniu programu zielona dioda Nazy rozjaśniła się

Brak łączności programu z Nazą.

Widać Nazę w Menadżerze urzadzeń:
Porty (COM i LPT) > DJI USB Virtual COM (COM5)

Co robię nie tak?

Naza gdy nie jest podłączona do USB po włączeniu mruga szybko - czerwony, zielony, pomarańczowy, czerwony, zielony, pomarańczowy, czerwony, pauza, 3x zielony, pauza, pomarańczowy pulsujacy.
Po podłączeniu do USB zielony ciągły.

W Assistant w zakładce info jestem zalogowany, jest też miejsce na License "input your new S/N" nie mam tu nic, skąd mam wziąć ten numer jeśli jest potrzebny?

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=wAkFeQpdif0


Ostatnio zmieniony środa 24 lut 2016, 22:16 przez darnur, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3246
Lokalizacja: Olsztyn
darnur, na moją wiedzę i to sprawdziłem parę minut temu naza v2 nie chce gadać z windowsem 10, ludzie radzą sobie wirtualną maszyną z windowsem 7 albo xp.
Na szczęście mam jeszcze lapka z win 7...

Edit: właśnie sobie uświadomiłem że w zeszłym tygodniu konfigurowałem Phantoma 2 pod windows 10 bez problemu się podłączyłem ... nie wiem o co biega że naza v2 nie gada z win10

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Naza gada z win10. Sam korzystam. Nawet zrobiłem update z lite do v2. A wszystko dzięki Google:) teraz pisze z telefonu, ale jak usiądę do kompa to napisze co i jak robiłem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 lut 2016, 23:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
A zobacz jednak wystarczy poszukać. Ja sam pisałem i tym na tym forum: viewtopic.php?f=45&t=32402&start=45#p438652


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lut 2016, 00:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 wrz 2015, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Leszno
matulekpl, szukałem, robiłem, w pierwszym poście opisałem, że podpisy wyłączone, sterowniki wymuszone, naza podłączana i rozłaczana z PC na różne sposoby, z RC i bez... restarty kompa, reinstalki softu... nie wiem gdzie byka robię :(
I co to ten tajemniczy S/N do wpisania w zakładce "Info" w Assistance?

Do Nazy nie mam podłączonych ESC i silników ale to chyba nie wpływa na połączenie z Assistance?

edit: tajemniczy S/N pobiera się sam po skomunikowaniu się Nazy z Assistantem

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=wAkFeQpdif0


Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 lut 2016, 10:14 przez darnur, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lut 2016, 07:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Ale PMU czy jaki tam masz z NAZA moduł zasilania podłączyłeś ?

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lut 2016, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 wrz 2015, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Leszno
Tak, Naza zasilana z PMU. PMU zasilone z 3s, 11,26V. W Naza wpięty moduł LED/USB oraz w A,E,T,R kolejne kanały 1,2,3,4 odbiornika 9X8C_v2. Odbiornik zasilony z BEC 5.0V, Apka TGY9xv2 ustawiona fabrycznie, wybrany model3 [heli] (bo tam nie grzebałem) Dla sprawdzenia w odbiornik wpinałem serwo, i wajhy (A,E,T,R) zgadzają się.
Bez podłączenia do USB kompa Naza mruga diodami kolorowo, następnie przerwa, 3x zielono, przerwa i pomarańczowe migające czyli sygnalizuje brak podłączenia do apki, czy tak powinno być?

matulekpl, a Tobie to działa na windows10 / x86 czy 64bity?

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=wAkFeQpdif0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lut 2016, 18:27 
Offline

Rejestracja: sobota 20 lut 2016, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Kraków
matulekpl pisze:
A zobacz jednak wystarczy poszukać. Ja sam pisałem i tym na tym forum: viewtopic.php?f=45&t=32402&start=45#p438652


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

matulekpl proszę napisz jak chłop krowie na rowie krok po kroku jak sobie poradzić z tymi sterownikami bo mój projekt leży i kwiczy. To znaczy lata. Zrobiłem próby w garażu. Chciałem skomunikować się z NAZA i zmienić tryby lotu na GPS/Atti/Manual bo nie mogę wejść w tryb kalibracji magnetometr. Myślę, że moje obecne ustawienia GPS/Atti/ Fail safe blokują tryb kalibracji. Moja bestia goniła mnie w garażu i wylądowała po zderzeniu z bramą "kołami do góry". Twarda sztuka nie widać śladów uszkodzeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 lut 2016, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 wrz 2015, 18:38
Posty: 25
Lokalizacja: Leszno
Koledzy dziekuję Wam wszystkim za cenne porady, dzięki Waszej pomocy po długich bojach i przebojach problem został rozwiązany.
Na wirtualce win7 poszło bez zająknięcia, ale nie tu był błąd. Teraz śmiga też na win10/64bit

Miałem zainstalowany Naza-M v2 Assistant Softwarev2.40, on nie jest do Naza m Lite, nie zauważyłem tego i straciłem kupę czasu, o nerwach nie wspomnę, cóż... :)

Właściwy jest Naza-M Lite Assistant Software v1.00 pobrany stąd - http://www.dji.com/product/naza-m-lite/download

A kto wiedział nie powiedział będzie za to w kozie siedział.

Teraz czekam na ESC Obrazek i frrruuuuu!

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=wAkFeQpdif0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 lut 2016, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Wojtasw pisze:
matulekpl proszę napisz jak chłop krowie na rowie krok po kroku jak sobie poradzić z tymi sterownikami bo mój projekt leży i kwiczy. To znaczy lata. Zrobiłem próby w garażu. Chciałem skomunikować się z NAZA i zmienić tryby lotu na GPS/Atti/Manual bo nie mogę wejść w tryb kalibracji magnetometr. Myślę, że moje obecne ustawienia GPS/Atti/ Fail safe blokują tryb kalibracji. Moja bestia goniła mnie w garażu i wylądowała po zderzeniu z bramą "kołami do góry". Twarda sztuka nie widać śladów uszkodzeń.


nawet jak uruchomisz komputer "bez wymuszania podpisów sterowników) to i tak komputer sam zainstaluje najlepszy według niego sterownik.
wtedy musisz odnaleźć to nieznane urządzenie w "Manager Urządzeń" i tam zaktualizować sterowniki wybierając katalog c:\Program Files (x86)\DJI Product\DJI driver2.02\source64\

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 lut 2016, 20:03 
Offline

Rejestracja: sobota 20 lut 2016, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Kraków
Dzięki za cierpliwość. Właśnie nawiązałem łączność z moim kontrolerem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.