Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 sty 2018, 14:45

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 388 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26
Autor Wiadomość
Post: czwartek 26 maja 2016, 10:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 246
Jestem ciekaw co siedzi np w phantomie 4 jezeli chodzi o strefy. Nowy sprzecik o ktorym malo wiemy. Ciekawe czy w pamieci czworeczki siedza jakies niespodzianki dla uzytkownikow ktore tylko czekaja na "wyzwolenie"

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

_________________
Phantom 3 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 cze 2016, 00:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 cze 2016, 00:09
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Dzień dobry, a raczej dobry wieczór wszystkim,
Panowie i Panie..nie wiem, czy są tu jakieś ale jako dżentelmen nie zapominam o Paniach:]
Sprawa z tym całym GEO to jakaś chora akcja, byłem w minioną sobotę w ROL 48 z planem wykonania lotu.
Sprawa mojego lotu to lot w tej strefie ale na obiekcie zamkniętym (obiekt posiada dach który nie daje możliwości wzbicia się wyżej niż on) , gdzie uzyskałem pozwolenie na lot.
Moje oprogramowanie to: App: 2.8.3, Aircraft: 1.4.00.10+, Remote Controller: 1.5.70
Jakże byłem zdziwiony kiedy mój Inspire powiedział mi że jest w strefie kontrolowanej i niestety nie wystartuje.
Oczywiście Panowie z DJI dają możliwość odblokowania sterfy ale kiedy chciałem to zrobić to mapka na stronie DJI nie posiadała ograniczeń co do tego miejsca, a co za tym idzie odblokowanie nie było możliwe- satyra jak się patrzy!
Wysłałem mejla do DJI w tej sprawie ale na razie cisza jak makiem zasiał.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie jakieś tęgie głowy bo ja już wystrzelałem się z pomysłów.
Przeczytałem dość dużo w tym wątku ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
…na myśl przychodzi mi downgrade do jakiejś starszej wersji oprogramowania ptaszka i radia ale chyba już za późno na takie rzeczy.
Proszę pomóżcie bo możliwość na zrobienie dobrego materiału przejdzie mi koło nosa.

Pzdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 11 mar 2016, 18:30
Posty: 8
Lokalizacja: Gdańsk
Juniorre pisze:
Dzień dobry, a raczej dobry wieczór wszystkim,
Panowie i Panie..nie wiem, czy są tu jakieś ale jako dżentelmen nie zapominam o Paniach:] ...

Pzdr


Podaj dokładną lokalizacje to zobaczymy jaka mogłaby być przyczyna.

Dla mnie sprawa wygląda tak - apka wysłała informacje, że ptak jest niezaktualizowany i ten nie chce wystartować.
Lub jesteś w jakiejś strefie NFZ.

A teraz moje pytanie. Czy mając GEO z firmware bety są tam też załączone NFZ czy tylko geo ? Widzę, że na razie cisza w pl z geo a potrzebuje wlecieć na zlecenie zarządzającego obiektem na teren oznaczony przez DJI jako NFZ.
W przypadku NFZ nie ma opcji aby ściągnąć blokadę (chyba, że sposobem kolegi z poprzednich postów), w przypadku geo byłaby możliwość wlecenia na teren uznany przez DJI za niebezpieczny... a nie ukrywam, że ta druga opcja tak jak w przypadku kolegi z cytowanego postu mnie interesuje.

Ktoś testował i wie jak to w praktyce wygląda ?

Z góry dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 10:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sie 2014, 09:51
Posty: 27
Lokalizacja: Leg
Krótkie pytanie. Jak wygląda sprawa lotu nab polskim wybrzeżem. Konkretnie chodzi o okolice Międzyzdrojów i zatoki. Na wstępie wiem, że na wschód od miasta jest Park Narodowy i tam jest zakaz lotów więc tam się nie wybieram. Chodzi mi o lot na styku plazy i morza powiedzmy do wys. ok 100m. Czy jest jakieś prawo które zabrania mi lecieć w kierunku morza itp. Czy ktoś wie coś i jakiś innych strefach tam w okolicy (oprócz Parku na mapie lotniczej nic nie zauważyłem ale mam z 2010roku). No widziałem kiedyś jakiś radar, chyba wojskowy, czy coś w tym stylu na klifie. Ma to jakieś odniesienie do lotu dronem? Na koniec: NIE LATAM NAD LUDŹMI TYLKO ZDJĘCIA KRAJOBRAZOWE,PRZYRODNICZE. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Lukasio pisze:
Krótkie pytanie. Jak wygląda sprawa lotu nab polskim wybrzeżem. Konkretnie chodzi o okolice Międzyzdrojów i zatoki. Na wstępie wiem, że na wschód od miasta jest Park Narodowy i tam jest zakaz lotów więc tam się nie wybieram. Chodzi mi o lot na styku plazy i morza powiedzmy do wys. ok 100m. Czy jest jakieś prawo które zabrania mi lecieć w kierunku morza itp. Czy ktoś wie coś i jakiś innych strefach tam w okolicy (oprócz Parku na mapie lotniczej nic nie zauważyłem ale mam z 2010roku).

A kiedy planujesz tam latac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 10:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1232
Lokalizacja: Warszawa
https://droneradar.eu/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 12:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sie 2014, 09:51
Posty: 27
Lokalizacja: Leg
[/quote]
A kiedy planujesz tam latac?[/quote]
Między 01-14 sierpnia.na stronce ai.pansa.pl/dron widzę kawał wyspy Wolin na czerwoni ale na zachód od miasta i ma plaży i nad morzem nie ma zaznaczonych żadnych ograniczeń. Pytanie tylko na ile te dane są aktualne u czy w zwiazku z Ś Dniami Młodzieży nie ma dodatkowo ograniczeń. Nigdzie takiej informacji znaleźć nie mogę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Lukasio pisze:
Między 01-14 sierpnia.na stronce ai.pansa.pl/dron widzę kawał wyspy Wolin na czerwoni ale na zachód od miasta i ma plaży i nad morzem nie ma zaznaczonych żadnych ograniczeń. Pytanie tylko na ile te dane są aktualne u czy w zwiazku z Ś Dniami Młodzieży nie ma dodatkowo ograniczeń. Nigdzie takiej informacji znaleźć nie mogę.

To na czerwono na wschod to Strefa R nad Wolinskim Parkiem Narodowy, to na zolto na zachod to CTR - w obu strefach nie latamy bez zezwolenia.
Do 6 sierpnia (miedzy 10:00 a 18:00) jest tez aktywna strefa Niemieckich Zawodow Szybowcowych - uwaga na ew. szybowce.

Szczegoly z latwostrawnej postaci znajdziesz na stronce (lub uzywajac aplikacji) droneradar podanej wczesniej, ew. mozesz posilkowac sie rowniez
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... M&hl=en_US


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 13:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sie 2014, 09:51
Posty: 27
Lokalizacja: Leg
@pawelsky
Dzięki za link. Solidny. Po 6serpnia zatem spróbuję latać. W ogóle mam wrażenie, że moje latanie z racji fotografowania tylko dzikiej przyrody do wys maks 100m i zasięgu 150-200m jest mało inwazyjne. Wiem, wiem, prawo jest prawem, łamać nie chcę ale podejrzewam, że kilkuminutowy lot do nad klifami zostałby pewnie niezauwazony przez nikogo. I myśl na koniec : obecnie widok latajacego drona pewnie nad morzem nie jest niczym niecodziennym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
Lukasio pisze:
Po 6serpnia zatem spróbuję latać.

Mozesz latac i przez 6 sierpnia ale ze swiadomoscia ze ktos moze intensywnie uzywac tej przestrzeni.

Lukasio pisze:
W ogóle mam wrażenie, że moje latanie z racji fotografowania tylko dzikiej przyrody do wys maks 100m i zasięgu 150-200m jest mało inwazyjne.

Nie ma czegos takiego jak inwazyjnosc - albo latasz zgodnie z prawem albo nie.

A tak przy okazji to chyba nie jest najlepszy watek do tego rodzaju dyskusji...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 lip 2016, 10:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sie 2014, 09:51
Posty: 27
Lokalizacja: Leg
Jasne, dzięki za link. Latajmy z głową.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 18:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 lip 2017, 22:50
Posty: 1
Witam.
Pomijając przepisy 500 m ...
Mieszkam w miejscu gdzie szczyty przekraczają 1000 m i często chmury są poniżej . Tu nic nie lata tylko ptaki. Choć przepisy głupio ta strefę ograniczają.
Mój mavic nie chce lecieć wyżej niż 500 m.
Dalej idąc zabrałem drona na górę. Polatał trochę. Po czym zawrócił do miejsca startu, bo system uświadomił mu że, jest wyżej niż 500m.
Skoro ja tam mogę być to i samolotów się nie spodziewam.
Zadam pytanie wprost. Jak obejść ograniczenia by móc jednak polatac powyżej 500 m.
Pozdrawiam racjonalnych w temacie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 07 lis 2014, 22:20
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Marekgc pisze:
Witam.
Pomijając przepisy 500 m ...
Mieszkam w miejscu gdzie szczyty przekraczają 1000 m i często chmury są poniżej . Tu nic nie lata tylko ptaki. Choć przepisy głupio ta strefę ograniczają.
Mój mavic nie chce lecieć wyżej niż 500 m.
Dalej idąc zabrałem drona na górę. Polatał trochę. Po czym zawrócił do miejsca startu, bo system uświadomił mu że, jest wyżej niż 500m.
Skoro ja tam mogę być to i samolotów się nie spodziewam.
Zadam pytanie wprost. Jak obejść ograniczenia by móc jednak polatac powyżej 500 m.
Pozdrawiam racjonalnych w temacie


500m od miejsca startu a nie n.p.m. Wiec dlaczego zawrocil?

Phantomem 3, dało się latać wyżej z jakimś starym firmware i apka. Mavica pewnie zblokowali na dzień dobry.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

_________________
https://www.youtube.com/JacekBiardzki
Zapraszam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 388 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.