Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 05:56

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 19 wrz 2015, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
wiesiu pisze:
Wiem wiem jak to się robi, ale pozbyłem się wersje 4.04, i wgrałem 4.02, a teraz nie chce się zaktualizować do 4.04 abym mógł zresetować ustawienia.

Naza Lite bedzie dzialac z firmware od v2 TYLKO w wersji 4.02, wiec nie probuj jej aktualizowac do zadnego innego (ani 4.04, ani 4.06).

Domyslne ustawienia przywrocisz klikajac "Restore default settings" w zakladce Tools w Asystencie (oczywiscie w Asystencie od Nazy v2).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 wrz 2015, 17:10
Posty: 13
Witam
Dziękuję ale niestety musztarda po .............
wiesiu pisze:
Naza Lite bedzie dzialac z firmware od v2 TYLKO w wersji 4.02, wiec nie probuj jej aktualizowac do zadnego innego (ani 4.04, ani 4.06).

Co mogę jeszcze zrobić?
Już wiem kupić nazę V2 :(
Pozdrawiam Wiesiu
P.S pytanie nadal aktualne.

_________________
I tak kiedyś nauczę się latać:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
wiesiu pisze:
P.S pytanie nadal aktualne.


Np przeciez Ci napisalem jak przywrocic ustawienia domyslne w poprzednim poscie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 wrz 2015, 17:10
Posty: 13
Witam
Dzięki za odzew, ale:
[url][/url] tu nie wiem jak wstawić obrazek
ale mam taką informację:

Please connect to the controller!
OK

oczywiście wszystko jest podłączone.
Pozdrawiam Wiesiu

_________________
I tak kiedyś nauczę się latać:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 wrz 2015, 23:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 504
Wstaw screenshota.
I nie powiedziałeś że nie możesz połączyć się już z NAZĄ ;)
Bo chyba wygląda na to że masz problem z połączeniem tak??

_________________
DJI Inspire 1Pro X5 - RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 03:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
wiesiu pisze:
pozbyłem się wersje 4.04, i wgrałem 4.02

Moze opisz krok po kroku jak to zrobiles, bo cos czuje w kosciach ze nie masz wcale firmware 4.02 tylko Lite...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 09:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 wrz 2015, 17:10
Posty: 13
Witam

pawelsky pisze:
Moze opisz krok po kroku jak to zrobiles, bo cos czuje w kosciach ze nie masz wcale firmware 4.02 tylko Lite...


Więc od początku:
Zainstalowałem DJI NAZAM Assistant 1.00 i powoli ustawiałem i konfigurowałem mojego heksacoptera (w międzyczasie przyjechał mój syn pilot dla niego język angielski nie stanowi problemu) przekonał mnie że NAZA m lite może działać jak NAZA V2. JA niestety już wklepałem numer S/N. coś tam pomajstrował wgrał DJI NAZAM Assistant 2.20 i udało się skonfigurować i co ważniejsze polatać.

Nie doczytałem dobrze i wgrałem aktualizacje 4.06 niestety skończyło się problemami. (synowi skończył się urlop i musiał wrócić do jednostki)
Postanowiłem przejść ma oprogramowanie NAZAM Lite z problemami skonfigurowałem w Assistant 1.00 , ale niestety nie udało się uruchomić silników.
W internecie wyszukałem że gdy połączymy X1 i X2 pojedynczym kabelkiem możemy zresetować ustawienia. tak zrobiłem. Silniki startują wszystko gra, pora na lot próbny.
Po starcie ciąg silników jest tak duży, że copter od razu wznosi się z dużą prędkością ujęcie "gazu" powoduje wyłączenie silników. Takimi skokami tuż przed Ziemią udało mi się wylądować.
Przyczyną prawdopodobnie było nie zresetowane ustawienia w NAZAM Assistant 2.20. Po nieprzyjemnościach związanych z wersją 2.60 usunąłem z komputera.
Teraz wgrałem DJI NAZAM Assistant 2.20 i przy połączonych X1 i X2 chciałem zresetować ustawienia, podczas tej próby rozpoczął się proces aktualizacji do 2.60 więc przerwałem ten proces, (prawdopodobnie tu skutecznie zablokowałem NAZE.)
Teraz chciałbym powtórzyć reset, ale nie mogę tego zrobić gdyż prosi o podłączenie kontrolera, który jest podłączony.
Proszę pomóżcie
Pozdrawiam Wiesiu

_________________
I tak kiedyś nauczę się latać:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 504
Co do pracy wolantów to pewnie ich nie skalibrowałeś.
Szkoda że zabierałeś się za zmianę firmware nie znając dobrze jeszcze konfiguracji NAZY.

Kolejnym błędem i to w każdym urządzeniu jest przerwanie trwającego aktualizacji lub zmiany oprogramowania.
Często kończy się to uwaleniem urządzenia i konieczne jest programowanie przy użyciu programatora i stacji lutowniczej ;)

_________________
DJI Inspire 1Pro X5 - RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 12:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 maja 2015, 19:43
Posty: 70
Lokalizacja: Koło
Witam.
Po resecie podłącz kontroler do DJI NAZAM Assistant 1.00 (naza lite) pobierz i zainstaluj soft od nazy lite.
Następnie:
-reset kontrolera i kalibracja
-ustawienia aparatury (drążków, przełączników) i inne
-przed lotem naza dance
zobacz tu: http://naza-upgrade.com/
- jest napisane dla resetu zwieramy F1 i F2 a następnie Assistant 1.00, wgrywamy firmware od lite i po wgraniu wszystko rozłączamy
- od tej chwili ustawienia i konfiguracja pod DJI NAZAM Assistant 1.00 (naza lite)
Pozostań przy wersji lite, przyjedzie syn to zrobicie przejście na wersję v2.

_________________
Pozdrawiam zbyk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 13:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
wiesiu pisze:
Teraz wgrałem DJI NAZAM Assistant 2.20 i przy połączonych X1 i X2 chciałem zresetować ustawienia, podczas tej próby rozpoczął się proces aktualizacji do 2.60 więc przerwałem ten proces, (prawdopodobnie tu skutecznie zablokowałem NAZE.)

Czyli tak jak myslalem nie masz firmware 4.02 :)

Zwarcie F1 i F2 to nie reset ustawien tylko usuniecie firmware. Po tej operacji musisz ponownie wgrac firmware do Lite (przy pomocy asystenta Lite 1.00). Potem mozesz zrobic aktualizacje (nadal uzywajac asystenta Lite 1.00) do 4.02 przy pomocy http://naza-upgrade.com/.

Jesli zrobiles aktualizacje do firmware v2 (4.02)- uzywasz Asystenta 2.20
Jesli nie zrobiles i masz firmware Lite - uzywazsz asystenta 1.00.

Reset ustawien robi sie tak jak Ci pisalem wczesniej - w Asystencie, a nie przy pomocy zwierania F1/F2

Pamietaj tez ze firmware Lite i v2 inaczej zachowuja sie przy ruszaniu drazkiem gazu. v2 startuje automatycznie dopiero po przekroczeniu polowy. W Lite to Ty kontrolujesz start powoli zwiekszajac gaz, wiec moglo Ci sie wydawac ze ciag silnikow jest wiekszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 15:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 maja 2015, 19:43
Posty: 70
Lokalizacja: Koło
pawelsky pisze:
Zwarcie F1 i F2 to nie reset ustawien tylko usuniecie firmware.

Masz rację, źle się wyraziłem ale po tym zbiegu mamy kontroler z ustawieniami fabrycznymi.
Druga część mojej wypowiedzi zakłada uszkodzenie kontrolera w przypadku przerwania aktualizacji o której pisał Wiesiu.

_________________
Pozdrawiam zbyk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 wrz 2015, 17:10
Posty: 13
Witam
Dziękuję za dotychczasową pomoc (chętnie bym się odwdzięczył, ale moja wiedza dotyczy pojęcia stosowanego u Was jako "KRET")
Więc :
1 włączyć aparaturę (HITEC OPTIC 6 SPORT)
2 włączyć zasilanie coptera (MULTISTAR Li-pol 3s 4000mAh)
3 uruchomić Assistant 1.00
Obrazek

1 włączyć aparaturę
2 zewrzeć F1 i F2
2 włączyć zasilanie coptera
3 uruchomić Assistant 1.00

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyli teraz to już zupełnie nie wiem co mogę zrobić.
Pozdrawiam Wiesiu

_________________
I tak kiedyś nauczę się latać:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
zbyk pisze:
po tym zbiegu mamy kontroler z ustawieniami fabrycznymi.

Nie mamy. Ponowne wgranie firmware NIE POWODUJE przywrocenia ustawien fabrycznych.

wiesiu pisze:
Czyli teraz to już zupełnie nie wiem co mogę zrobić.

Sprobowac jeszcze raz.

Potem skonfigurowac calosc po bozemu i zrobic kalibracje TX w Asystencie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 16:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 maja 2015, 19:43
Posty: 70
Lokalizacja: Koło
Ja przy powrocie do lite utraciłem wszystkie ustawienia łącznie z pozycją gps w modelu

_________________
Pozdrawiam zbyk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 wrz 2015, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5549
Lokalizacja: Polska
zbyk pisze:
Ja przy powrocie do lite utraciłem wszystkie ustawienia łącznie z pozycją gps w modelu

Ja zmienialem firmware dziesiatki razy, ustawienia pozostaly.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.