Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 01:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Post: środa 25 lis 2015, 06:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11942
Lokalizacja: Mikoszewo
krisuav pisze:
Tak się zastanawiam, może firma dowiedziała się o procederze chrzestnym i spróbowała coś z tym zrobić w nowszej wersji "asystenta"

Tak właśnie się stało - zauważ że "chrzciny" zatrzymały się na pewnej wersji. I wersja ta nie potrafi odczytać ficzerów które zostały wprowadzone później co ci Pawelsky ciut wcześniej napisał.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lis 2015, 12:08 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 20:09
Posty: 51
Verid pisze:
krisuav pisze:
Tak się zastanawiam, może firma dowiedziała się o procederze chrzestnym i spróbowała coś z tym zrobić w nowszej wersji "asystenta"

Tak właśnie się stało - zauważ że "chrzciny" zatrzymały się na pewnej wersji. I wersja ta nie potrafi odczytać ficzerów które zostały wprowadzone później co ci Pawelsky ciut wcześniej napisał.


Dzięki za jasne i bezpośrednie wyjaśnienie z podaniem przyczyny leżącej w "polityce" firmy, bez rytualnego obwąchiwania i znaczenia terenu moczem.

Jednak pewna wątpliwość pozostaje, czy przypadkiem firma wykrywając sektę biednych wyznawców chrzciciela nie postanowiła zrobić im jakiegoś psikusa w nowym "asystencie". Jak już wiemy, mamy psikusa "upalania" po wgraniu 4.02?
Może jednak jest aktywowana ta funkcja, ale tylko na nastawie 150 bez możliwości zmiany?
Zatem planuje zrobić takie teściki.
1. Sprawdzić na tym co mam czy numerek się nie powtórzy.
2. Powrócić do "asystenta" 2.20 i sprawdzić co się dzieje na obecnej 4.02
3. Zrobić bierzmowanie wgrywając jeszcze raz 4.02 i użyć "asystenta" 2.20
4. Pożyczyć burżuazyjną V2 i sprawdzić jak lata na nastawie 150
Od początku podejrzewałem problem z pracą regli. Mam Emaksy 3510, które maja swoją bezwładność i bardzo nie lubią być poganiane. Na początku batożyłem je simonkami co powodowało, że mocno klikały. W końcu kopnęły tak jednego simonka, że się upalił przy starcie. Kumpel poradził mi zastosowanie regli ze statecznym standardowym softem i problemy się skończyły. Stąd moje podejrzenie czy przypadkiem nowy asystent nie spowodował jakiejś zmiany w pracy regli?

ps.
Niestety, ale bez tego plasticzka czeka mnie chyba przeróbka wszystkich mocowań silnika na poczciwe bumbloki. Dla użytkowników owych plastkiczków Tarota - moim zdaniem nie powinno się ich dokręcać nazbyt mocno do rurki, wtedy od śmigła się ślizną na rurce, a nie ukręcą. Węglowe śmigła są mega wytrzymałe na natarciu jak ugrzęzną w ziemi, w moim przypadku śmigło całe, a ukręcone mocowanie. Dwa inne śmigła pokiereszowały się od siebie po wyskoczeniu z mocowania jednego ze składanych ramion.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 13:07 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 20:09
Posty: 51
Dziwna polityka DJI co do NAZY M Lite
Dla phantoma Naza M to DJI rekomenduje chrzciny na v4.02 i "asystenta" 2.20
http://www.dji.com/product/phantom/download?www=v1
Natomiast co do NAZY M lite jest tylko 1.00
http://www.dji.com/product/naza-m-lite/download?www=v1

Naza M w phantomie to jednak coś innego elektronicznie niż Naza M lite?
Nie udało mi się w archiwum forum odszukać omówienia tej kwestii?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
krisuav pisze:
Dziwna polityka DJI co do NAZY M Lite

Dlaczego dziwna, placisz za model ekonomiczny, dostajesz firmware ekonomiczny, placisz za model 'premium' dostajesz firmware 'premium'.

krisuav pisze:
Naza M w phantomie to jednak coś innego elektronicznie niż Naza M lite?

Starsze nazy M nieco sie roznily (ale z punktu widzenia firmware to roznice nieistotne). Nowsze modele Nazy M, Nazy M v2 i Nazy Lite sa praktycznie takie same.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost ... ostcount=1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 14:23 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 20:09
Posty: 51
Dlaczego dziwna, placisz za model ekonomiczny, dostajesz firmware ekonomiczny, placisz za model 'premium' dostajesz firmware 'premium'.

Zauważyłem taką notkę dla Nazy M lite- czy to oznacza, że jednak DJI przewidywał możliwość upgrade do wyższych wersji?
* Notice:
1. You can upgrade the newest Naza Firmware via above Naza Assistant software we provided.
2. You must re-configure your Naza with Naza Assistant software after firmware upgrade.


Co do phantoma 1 na Nazie M czy zalecają najwyższą wersje "asystenta" tylko do wersji 2.20, czy też po prostu zapomnieli zaktualizować download do wersji 2.40?
Pytam bo moje podejrzenia są takie, że "asystent 2.40" może coś mieszać w wersji firmware 4.O2 na Nazie M ?
Analogicznie, czy mają w DJI taki bajzel, że zapomnieli do phantoma 1 na Nazie M dodać linka do firmware 4.O6, czy też są ku temu inne przyczyny by tego nie robić?
Dla V2 są linki do najnowszych aktualizacji?
http://www.dji.com/product/naza-m-v2/download?www=v1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
krisuav pisze:
Zauważyłem taką notkę dla Nazy M lite- czy to oznacza, że jednak DJI przewidywał możliwość upgrade do wyższych wersji?

Oczywiscie, jak w kazdym kontrolerze (gdyby byla np. potrzeba naprawienie jakichs problemow).

krisuav pisze:
Co do phantoma 1 na Nazie M czy zalecają najwyższą wersje "asystenta" tylko do wersji 2.20, czy też po prostu zapomnieli zaktualizować download do wersji 2.40?

Ph1 to model pare generacji wstecz, nie oczekiwalbym ze beda przykladac zbyt duza wage do jego aktualizacji (szczegolnie jesli nie sa krytyczne). Pomijam juz fakt ze Assystent powinien sam poinformowac Cie o fakcie dostepnosci nowszej wersji Asystenta poprzez Newsletter.

P.S. Uzywaj prosze BBCode quote przy cytowaniu, bo ciezko sie to czyta gdy cytujesz bez.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 15:08 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 20:09
Posty: 51
Sorki
ok. Włączyłem BBCode
Czyli sądzisz, że to tylko bajzelek :-/
Tak się przyglądałem tym fotkom porównawczym czerwoniaka i żółtka i wydaje mi się, że na oko układ centralny ma jednak inną obudowę choć tej samej wielkości. W V2 mogli zastosować nowszy układ na tej samej "podstawce". Jeśli tak to możliwe są jednak problemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 15:34 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 20:09
Posty: 51
Oglądnąłem dokładnie ścieżki i drobne elementy na płytkach i wygląda na to, że M lite i V2 mają odmienne płytki, a układy scalone odmienne aplikacje i "podstawki". Jestem niemal pewny, że V2 to inny, a nie ten sam procek co w Lite.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 16:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
krisuav pisze:
Oglądnąłem dokładnie ścieżki i drobne elementy na płytkach i wygląda na to, że M lite i V2 mają odmienne płytki, a układy scalone odmienne aplikacje i "podstawki". Jestem niemal pewny, że V2 to inny, a nie ten sam procek co w Lite.

Obawiam sie ze troche wrozyzsz teraz z fusow...

EDIT: tak przy okazji - w Lite siedzi procek LPC1768. Zdjec z czytelnym opisem proca v2 nie widzialem, a swojej nie chce mi sie wybebeszac zeby to sprawdzac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 gru 2015, 18:28 
Offline

Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 20:09
Posty: 51
Też szukałem jakiejś wyraźniej fotki, gdzieś tam była wzmianka o 1769, ale to raczej pomyłka? Poza tym procesor o tym samym symbolu może mieć różne wersje wydajności, dlatego trzeba porównać wszystkie oznaczenia procesora. Ale tak się zastanawiam, skoro chcieli zaoszczędzić, to po co zmieniali aplikacje i płytkę. To przecież kosztuje. Może zmieniono w aplikacji części na bardziej wydajne, albo stabilniejsze? Może zmniejszono w ten sposób temperaturę, albo inne parametry? Jakiś tego powód i poniesionych kosztów musiał być. Ten procek to już ponad 10 letnia technologia, ale z drugiej strony w kosmosie używa się mega wiekowych układów, bo elementy są duże, a przez to odporne na promieniowanie. Wydawało mi się, że NAZA jest tak bardzo popularna, ale w necie jest bardzo mało na temat jej bebeszków :(

Tak dla ciekawskich
http://dl.btc.pl/btc_dl/stm32wp_rozdz1.pdf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 lip 2016, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 08 kwie 2015, 19:30
Posty: 180
Mam pytanie odnośnie nowej opcji: max angular rate, z tego co rozumiem to max prędkość kątowa. Tylko jak to ma się w rzeczywistości. Czy jeżeli dron jest masywniejsz ma większe silniki to mam tą opcji zmniejszać? Jak dron zachowuje się po zwiększeniu tej opcji. Niech mnie ktoś olśni. Jak mam silniki tarot 4006 śmigła 1355 i regle hobbywing 40A to ta opcja powinna być mniejsza? czy jak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 lip 2016, 23:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
A suitable angular rate can ensure the aircraft's stability and assistant in control. Setting this value too low may compromise the agility of the aircraft; setting this value too high may make it difficult to control the aircraft.

Czyli za niskie spowoduje problemy ze stabilnością, a za wysokie problemy z kontrolowaniem, czyli bedzie za dziki:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.