Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 gru 2018, 18:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 05 paź 2014, 20:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 kwie 2012, 19:16
Posty: 127
Lokalizacja: Wejherowo
Panowie...
Jak w temacie - ratujcie, bo nerwy puszczą. Naza V2 z oryginalnym gps z zestawu latała ponad pół roku bez żadnych zastrzeżeń z softem 4.02. Trzy dni temu lot bez żadnych problemów w gps att, żadnych crashów, twardych lądowań ani nawet delikatnego uderzenia na ziemi w antenkę gps - słownie nic! Dziś podłączam pakiety, patrzę, a tu mi iosd wyświetla, że nie widzi satelit. Dioda miga na pomarańczowo sygnalizując tryb atti i nic. Szybka kontrola wszystkich wtyczek - dalej nic. Downgrade softu do 3.14 - nic, ponowna aktualizacja do 4.02 - dalej nic. Asystent oczywiście w ogóle nie widzi modułu gps. Gdzieś na rcgroups znalazłem identyczny problem sprzed miesiąca czy dwóch, ale odpowiedzi brak. Trzecia naza v2 i taka wtopa pierwszy raz. Miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy szukać przyczyny w gps czy w samym fc. Może jakieś sugestie, zanim zacznę ciąć kable i wygrzewać zimne luty w piekarniku ;) Dodam tylko, że wszystkie inne gadżety (datalink, iosd) działają bez zarzutów - problem jedynie z gps. Ponowna kalibracja nic nie pomaga. Taka sytuacja...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 06 paź 2014, 06:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4239
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Wszystko może się kiedyś popsuć... nawet samo z siebie... niestety.
Jedyna 100% weryfikacja, to "zapożyczenie" od kogoś płytki GPS/MAG.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 06 paź 2014, 11:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 lis 2012, 22:40
Posty: 78
Lokalizacja: kuj-pom
Miałem podobny przypadek, ale z z V1. Piszę podobny, bo u mnie nie pokazywało gpsa od nowości :-/ Po podłączeniu dwóch innych anten dalej było to samo, a naza kolegi widziała mojego gpsa,także definitywnie coś było z FC, odesłałem do żółtych i po prawie 3 miesiącach przysłali sprawne fc.
Jak napisał, Kowal jeśli masz możliwość podłącz inną antenę gps,albo swoją antenę do innej nazy.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 paź 2014, 14:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 kwie 2012, 19:16
Posty: 127
Lokalizacja: Wejherowo
Właśnie to jest najgorsze - wszystkie informacje, jakie znalazłem na ten temat w necie prowadzą raczej w stronę usterki samego Fc, nie modułu gps... a to już jest podejrzane. W przyszłym tygodniu będę testował z innymi antenkami i zobaczymy co wyjdzie... Coraz bardziej przeraża mnie ta awaryjność dji... A już chciałem zamawiać cały set z S900.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 08 paź 2014, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9174
Lokalizacja: Bytom
Przy V2 będzie trochę inaczej. Bo to PMU gada z FC i jest translatorem dla GPS'a. Więc jeśli OSD działa to znaczy że jest komunikacja pomiędzy FC i PMU.
Uszkodzony może być PMU albo sam GPS.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 09 paź 2014, 15:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 kwie 2012, 19:16
Posty: 127
Lokalizacja: Wejherowo
Tak właśnie myślałem - dzięki za potwierdzenie Miś. Jak tylko uda mi się zdobyć więcej informacji, na pewno się podzielę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 gru 2015, 17:59
Posty: 15
Lokalizacja: Leżajsk
Witam.
Jak rozwiązałes ten problem ?
Pytam bo mam taki sam. A gwarancja minęła miesiąc temu. Chyba że jest dłużej niż rok.

_________________
Frsky Taranis x9d, Dji naza v2, quadcopter S500/f550,Funcub-samoróbka,pioneer1400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 mar 2016, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
jedyny sposób - sprawdzenie z innym FC lub z innym modułem GPS.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 mar 2016, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 gru 2015, 17:59
Posty: 15
Lokalizacja: Leżajsk
Sprawą wygląda bardziej skomplikowana niż myślałem.
A mianowicie podczas zmiany ramy z s500 na f550 źle podlaczylem PMU (pomylilem biegunowosc) Podlaczylem akumulator a tu nic. Po przeanalizowaniu problemu przelutowalem kabelki i ok. Dopiero później podczas konfiguracji zauwazylem brak GPS. Rozkrecilem PMU nic szczególnego nie zauwazylem. Dopiero w głównym kontrolerze MC zauwazylem przepalony slupek. I co wziąłem zlutowalem sprawdzilem ścieżki i ok.
No ale dalej lipa. Pewnie poszło gdzieś dalej w układ.
W wolnym czasie wezme cały zestaw do kolegi który bardziej siedzi w elektronice. Nóż widelec może się uda coś z tego jeszcze uratować.

Zastanawialem się jeszcze czy wydać oprogramowanie jeszcze raz. Może coś pomoże. Jeśli nie to wezme nowy zestaw. Przynajmniej będę miał na zapas pozostałe prepitety :)

Czy może naza lite będzie lepszą? Chodzi mi o to czy np. Antena GPS w razie "w" podejście do lite z v2?
Czy po pracy złączeniu PMU uzyskam to samo co V2?
Różnicy w opisie jest duzo. Choćby nawet taki że w V2 odświeżanie regulatorów jest do 400hz.
Zależy mi na kamerowaniu i fotografii na ramie f550.

EDIT

matulekpl pisze:
jedyny sposób - sprawdzenie z innym FC lub z innym modułem GPS.



Dobrze by było. Ale czy jest ktoś z okolicy Leżajska czy Rzeszowa kto mógłby służyć pomocą?

_________________
Frsky Taranis x9d, Dji naza v2, quadcopter S500/f550,Funcub-samoróbka,pioneer1400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sie 2016, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 maja 2015, 12:16
Posty: 141
Panowie nie wiem czy wątek nie był poruszany ale zapytam..rama f450 920kv waga całości z gimbalem 1.5kg około. Naza mlite v2 upgrade. Chodzi o to ze mam problem ze schodzeniem w dół pionowo gdyż strasznie go rzuca i wpada w turbulencje gaz max a on spada. Wiem ze tak nie powinno się schodzić ale chodzi mi o delikatne i tu jest klops. Mam instrukcje nazy.moje pytanie czy ktoś może mnie naprowadzic czy to wina słabych gainow i ewentualnie których?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.