Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 18 gru 2018, 16:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 09 sie 2013, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 lut 2013, 20:28
Posty: 294
Lokalizacja: Warszawa
Witam :-)
Przejrzałem wszystkie tematy dot. F550, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na kilka pytań, a jako że jestem na etapie planowania złożenia F550 (rama już jest, Naza też jest ;-) ), to chciałbym poznać opinię innych użytkowników :-)

Co jest:
-F550 + Esc + silniki DJI
-Naza v1 + GPS + OSD Misio
-Nóżki

Co ma jeszcze być:
-Aparatura - JR? Turnigy?
-Zasilanie: 3S? 4S?
-śmigła: 10"
-Gimbal - ma wejść aparat klasy Micro 4/3, coś wielkości Olympusa EPL3, czy Pentaxa Q
-Videolink

Konkretne pytania:
1. 3s czy 4s? Jakie są różnice przy tych dwóch rodzajach pakietów? Co kto poleca? Widziałem, że czasy lotu bardzo się różnią u poszczególnych userów... Czy opłaca się pakować np. 10Ah w 2 pakietach na pokład, czy przez ciężar nie podniesie to zbytnio osiągów? Z poprzednich podobnych wątków wywnioskowałem, że warto raczej zakładać śmigła 10"

2. Na jaki gimbal się zdecydować? Ja trafiłem na 2 ciekawe propozycje:
a. http://www.rctimer.com/product_912.html
b. http://www.rctimer.com/product_705.html
atrakcyjne przede wszystkim cenowo.
Docelowo hexa ma latać głównie do zdjęć, ale również do krótkich filmików na własne potrzeby, więc dobry roll by się przydał.
RC Timer proponuje do gimbali coś takiego:
http://www.rctimer.com/product_884.html
ale nie wiem, czy to będzie wiele lepsze niż Naza?

Może macie jakieś inne sprawdzone gimbale w przyzwoitych cenach pod ten system?

_________________
Archaeology - Never stop exploring!
W służbie: S800+WKM+AV200+Canon5d/Olympus E-PL3/FLIR E50 thermo cam
DJI F550+Naza V1 GPS na sprzedaż!
DJI Phantom 1 - papa!
Zenmuse H3-2D - na sprzedaż!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 17:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 wrz 2010, 16:41
Posty: 859
Lokalizacja: Kołobrzeg
Poszukaj na forum takich pytań było masa, nie licz na to, że ktoś ci poda złoty środek . Hexa według mnie na tych silnikach jest za słaba na taki gimbal z aparatem , jeśli czhesz robić zdjęcia to się skup na zdjęciach, będziesz chciał robić filmy zrobisz platformę pod filmy . Jak coś jest do wszystkiego do zazwyczaj do niczego :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 18:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Witaj,
Sam jestem ciekaw odpowiedzi i nie rozumiem dlaczego ktos mialby NIE dzielic sie swoimi doswiadczeniami.

Moja konfiguracja :
rama f550
Naza M V.1 + PMU V.2 + LED V.1
GPS NAZA
smigla 10" miekkie - zmieniam na sztywne GF (nylon + carbon)
silniki i regle z zestawu DJI
FrySky + Turningy 9X
Video link Fox 800 1,2Ghz + Li-Pol 800mA 3s
FPV gogle Cinemizer Plus
kamera Keychain - na razie na sztywno
dodatkowa polka na baterie + podwozie (zamysl odnizenia sr. ciezkosci)
misiOSD - w najblizszym planie

codziennie 'wylatuje' kilka pakietow i tak na ;
1 x 4450mA 3s = 9 min
2 x 4450mA 3s = 15 min
1 x 5000mA 3s = 11 min (czekam na drugi pakiet zeby latac w parze)
1 x 4450mA 4s = 10 min (rozwazam przejscie na x 2)

PIDY
170 160 150 140
150 150
na w/w zestawach i PID'ach reakcja na dragi wrecz nerwowa, nie mam jeszcze OSD ale odczucie jest takie ze "Heniek" zasuwa jak powalony, wznosi sie z radoscia :-) jedynie szybkie opadanie stwarza problemy - tzw. gibanie

na STANDARDOWYCH PIDach
100 100 100
100 100
''Heniek" latal jak zamulony

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 03 lut 2013, 21:34
Posty: 387
Lokalizacja: Świdwin
Prawda jest taka ze nikt sie nie podzieli.

Ale ja ci podpowiem tyle ze odpusc sobie F550 bo waga jest spora. (do nauki oki)
Silniki dji slabe.
Jak smigla 10" to do tego 4S, motorki T-motor, sunnysky,turnigy 9x, link 5,8 foxtecha, plytka do gimbala alexa,


Ostatnio zmieniony piątek 09 sie 2013, 22:06 przez saku, łącznie zmieniany 5 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
saku pisze:
Prawda jest taka ze nikt sie nie podzieli. ;-)


Dziwne, ja z innej szkoly jestem...

Ale tutaj na forum widocznie jestem "za mlody"

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 21:15 
Offline

Rejestracja: środa 03 lip 2013, 12:09
Posty: 357
Lokalizacja: Polska
Jeśli będziesz latać na śmigłach 10" to do tego używaj Lipola 3S. Co do łączenia dwóch pakietów to sam się przekonałem że dużo lepiej znaleźć większy pojedynczy bo zazwyczaj przy łączeniu dodatkowa masa sprawia że mamy słabszy stosunek pojemności do masy (w porównaniu do pojedynczego akumulatora).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Mam odwrotne odczucia na 2 x 4450mA - oczywiscie nie jest to wprost razy 2 ale juz niezle

jaki jest najwiekszy pakiet 3s lub 4s dostepny na rynku ?
nie spotkalem sie z wiekszym niz 5000mA

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 21:34 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1332
Lokalizacja: Cieszyn
Nano-techy i Zippy są po 8000mAh np. takie

edit. Pomyłka nano-techy są tylko 5-6S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 03 lut 2013, 21:34
Posty: 387
Lokalizacja: Świdwin
Nie wiem czy najwiekszy ale spory:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _Pack.html ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sie 2013, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 03 lut 2013, 21:34
Posty: 387
Lokalizacja: Świdwin
Rekic pisze:
Jeśli będziesz latać na śmigłach 10" to do tego używaj Lipola 3S.


A dlaczego nie 4S?? :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sie 2013, 06:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 21 wrz 2012, 14:49
Posty: 69
Lokalizacja: Grajewo
Piszu, zgadzam się z przedmówcami. Zmień przede wszystkim ramę i silniki. Proponuje zakupić http://www.rctigermotor.com/show.php?contentid=143 (MT2216-12 800kv) do tego śmigła z małym skokiem coś w stylu tych.

Pakiet
Nie wiem dlaczego ktoś sugeruje pakiety 3s przecież z tym setupem który podał piszu nie oderwałby się od ziemi, według mnie koniecznością jest 4s.

Regle
Wnioskuje że masz stockowe DJI 30A jeśli tak to ujdzie.

Apka
Polecam turnigy 9xr do tego pakiet zasilający.

Gimbal
Jeśli ma być do zdjęć zastanowiłbym się nad lekka konstrukcją (na serwo a nie silniki) podłączoną pod Naze. Mniejsze koszty a efekt ten sam dodatkowo zyskasz na wadze przynajmniej jakieś 200g.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sie 2013, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 lut 2013, 20:28
Posty: 294
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za odpowiedzi!
Więc na początek wyjaśnie: F550 to będzie trzeci system. Poza nim mam już Phantoma (raczej rekreacyjnie + służył do nauki) ale także S800 + gimbal AV200 + apka Aurora. Tam wieszam Canona 5D albo kamerę termowizyjną.

Pierwsza rzecz nad którą myślałem to dokupienie RX od Aurory i zamontowanie go na F550, ale apka fizycznie jest jedna, a czasem zdarza się tak, że trzeba być w dwóch miejscach na raz i warto wtedy mieć dwie apy. Do tego koszt RX'a jest prawie taki sam jak koszt Turnigy 9X z tx/rx :lol: A do tego kumpel ma rozwalonego Gaui i ma tam chyba apę JR ale nie wiem jaką i ile kanałów, ale jak więcej niż 6, to po prostu po kosztach użyjemy jego apy ;-)

Faktycznie, nie zależy mi na filmach dobrej jakości. To co napisałem: co najwyżej krótkie scenki na własny użytek, ale to można robić nawet phantomem bez gimbala z Gopro, więc...

JacekV: Do delty X8 mamy bodaj 4S 5800 jeśli chodzi o pojemność. Zippy z HK.

Czyli raczej iść w pakiety 4S?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... P_30C.html
Znalazłem coś takiego. Propozycja wydaje się być niegłupia, tylko ta masa... prawie 1kg.
No i muszę sprawdzić wymiary czy w ogóle wszedłby mi na półeczkę

Gimbal: a wobec tego ta konstrukcja na serwach:
http://www.rctimer.com/product_705.html :?:
Chodzi mi też o stosunek cena/jakość, z tego co się orientowałem ciężko trafić coś w tej cenie (do 200 PLN) razem z serwami. Wymiary ma OK, podejdą pod Olympusa.
Chyba, że macie ciekawe kontrpropozycje ;-)

_________________
Archaeology - Never stop exploring!
W służbie: S800+WKM+AV200+Canon5d/Olympus E-PL3/FLIR E50 thermo cam
DJI F550+Naza V1 GPS na sprzedaż!
DJI Phantom 1 - papa!
Zenmuse H3-2D - na sprzedaż!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sie 2013, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2243
Lokalizacja: Warszawa
Daj sobie spokój z taką pojemnością pakietów. Do tej wielkości modeli używam 4S 3000-5000mAh, na tym 5000 czas lotu jakoś specjalnie się nie wydłuża bo waga jest sporo większa.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sie 2013, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 lut 2013, 20:28
Posty: 294
Lokalizacja: Warszawa
Chyba ten 8ah i tak by nie podszedł z uwagi na gabaryt, więc poeksperymentuję może w tych przedziałach właśnie.

_________________
Archaeology - Never stop exploring!
W służbie: S800+WKM+AV200+Canon5d/Olympus E-PL3/FLIR E50 thermo cam
DJI F550+Naza V1 GPS na sprzedaż!
DJI Phantom 1 - papa!
Zenmuse H3-2D - na sprzedaż!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 10 sie 2013, 19:48 
Offline

Rejestracja: środa 03 lip 2013, 12:09
Posty: 357
Lokalizacja: Polska
jacekV pisze:
jaki jest najwiekszy pakiet 3s lub 4s dostepny na rynku ?
nie spotkalem sie z wiekszym niz 5000mA


Z tych łatwiej dostępnych to chyba 8400mAh (3S i 4S), choć jeśli ktoś by szukał i chciał sprowadzać to można znaleźć i 12000mAh:
http://www.maxamps.com/Lipo-12000XL-111-Pack.htm
http://www.maxamps.com/Lipo-12000XL-148-Pack.htm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.