Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 12:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 20 lip 2013, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Przy okazji ostatnich potyczek z WKM i Nazą2, zrobiłem dodatkowy fjuczer do mojego interfejsu CAN.
A mianowicie możliwość wysyłania telemetrii z WKM/Naza2 poprzez eLeReS'a albo FrSky na ziemię.
Do tego potrzebne jest albo moje kompletne OSD, albo sam interfejs CAN do którego podłącza się zasilanie i pobiera dane dla eLeReS'a lub FrSky.
Współpraca z eLeReS'em jest sprawdzona i działa. Niestety nie mam możliwości sprawdzić czy i jak będzie to działać z FrSky.

Co jest (powinno być) wyświetlane przy FrSky:
-czas z GPS
-pozycja z GPS
-prędkość z GPS
-wysokość z Baro i z GPS
-ilość satelitów (w postaci paska FUEL... 0%=0..1sat, - 25%=2..3sat - 50%=4..5sat - 75%=6..7sat - 100%=8 i więcej sat)
-kurs z magnetometru czyli orientacja "przodu"
-variometr (jako temperatura 1 w 0.1m/s)
-napięcie baterii napędu
-tryb lotu (jako RPM - 1=GPS, 2=MANU, 3=ATTI, 4=F/S)

Przy współpracy poprzez SmartPort z odbiornikami z serii X mapowanie jest nieco inne:
RPM - średni poziom sygnału PWM wysyłanego na silniki. Zakres 1000-2000.
T1 - Tryb lotu WKM/Naza2: 1=GPS, 2=Manual, 3=ATTI, 4=Failsafe
T2 - Kurs lotu z GPS (bo na oryginalnej danej z kursem jest kurs przodu z magnetometru).
FUEL - Ilość satelit (0..15)
FAS voltage - napięcie pakietu
FAS current - prąd silników - dostępny tylko jeśli interfejs jest podłączony do OSD i do OSD podłączono czujkę prądu.
Pozostałe parametry które są na swoich miejscach: pozycja GPS, prędkość, wysokość z baro, wysokość z GPS, kurs (z MAG czyli kierunek przodu a nie lotu), wariometr, oraz ACCX, ACCY i ACCZ.

Linie RX z odbiornika FrSky podpinamy wprost pod pin 6 interfejsu CAN.

Jest ktoś kto ma FrSky z telemetrią i wyświetlaczem oraz WKM lub Naze v2 (v1 z PMU v2) mający ochotę to przetestować ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony środa 03 gru 2014, 17:28 przez miś, łącznie zmieniany 6 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 lip 2013, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 09:25
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
miś pisze:
Jest ktoś kto ma FrSky z telemetrią i wyświetlaczem oraz WKM lub Naze v2 (v1 z PMU v2) mający ochotę to przetestować ?


Bardzo chętnie ;-) Walczę właśnie z nowym nabytkiem pt. NAZA V2. WKM póki co działa. Obydwa latają na FrSky. Mam zarówno zestaw z małym wyświetlaczem na kabelku jak i combo tzn. moduł nadawczy z telewizorem w jednym flaku :-D Do tego wszystkie śmieci telemetryczne FrSky które sobie powymyślali jakby co.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 lip 2013, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 09:25
Posty: 49
Lokalizacja: Warszawa
No to pierwsze próby zrobione. Muszę się tylko przyzwyczaić do innego układu danych na wyświetlaczu :) Działa istotnie Plug&Play. Przetestowałem póki co na świeżo wyremontowanym WKM. Jedyne czego mi brakuje to zużyta energia i pobierany prąd który miałem zrealizowany na czujniku FrSky. Jutro spróbuje podłączyć tę technologię poprzez wlot cyfrowy na czujniku prądu - może nie wybuchnie ;-) - i sprawdzimy czy dane się uzupełniają.

Jedyne co mnie zastanawia to fakt że OSD nie zawsze widzi ilość satelit. Po załączeniu systemu WKM meldował że ma ich ponad 6 a OSD twierdziło że jest 0 i przy aktywacji silników wyświetlało że nie zapisało bazy. Wystarczyło jednak podnieść grata i pojawiało się 7 lub więcej satelitów. Swoja drogą to przy okazji naprawy WKM wymyśliłem modyfikację jego GPS celem poprawienia czułości. Elementy zamówione, jak dotrą będę kombinował jak to upchać do środka :roll: .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 27 lip 2013, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Witchman pisze:
Jedyne czego mi brakuje to zużyta energia i pobierany prąd który miałem zrealizowany na czujniku FrSky.
To dostaniesz na OSD jak podłączysz do OSD czujnik prądu. Ale analogowy, czyli od PitLab'a albo na ACS750, a nie cyfrowy. Ten od FrSky nie będzie działać. No i niestety, ale prądu i mAh nie będzie na wyświetlaczu FrSky :-( Chociaż, jak cała reszta będzie już dopracowana na tip-top, to być może pokuszę się o wysyłanie prądu i zużytych mAh z OSD do interfejsu CAN, skąd będą mogły być przekazywane telemetrią FrSky na ziemię.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 30 lip 2013, 23:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Witchman. I co robiłeś jakieś testy. Bo z Twoich fotek to na razie wiem że jakaś telemetria idzie, i prawidłowy jest czas z GPS.
Witchman pisze:
Jedyne co mnie zastanawia to fakt że OSD nie zawsze widzi ilość satelit. Po załączeniu systemu WKM meldował że ma ich ponad 6 a OSD twierdziło że jest 0
Hmmm, zaraz po załączeniu to niemożliwe aby WKM widział 6. No chyba że to był ów czas kiedy wszystkie GPS'y świrowały.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 14 sie 2013, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Wyczarowałem nowy soft (v2.10) do interfejsu. Już nie trzeba inwertera danych do podłączenia telemetrii w FrSky.
Tyle że nikt mi na razie nie raportował czy na wyświetlaczu od FrSky pokazywane są prawidłowe dane, tak więc zawieszam dalsze prace i sprawę uważam na razie za zamkniętą i w dalszym ciągu nieprzetestowaną.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 25 sty 2014, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Podłączenie interfejsu CAN z eleresem / frsky :
Obrazek
Sygnał RX podłączamy albo do pinu RX w eleresie, a w konfiguratorze eleresa załączamy "MultiWii Parser", lub do pinu RX telemetrii FrSky.

A jak mamy całe OSD do WKM/Naza2 i chcemy podłączyć telemetrię, to pin RX z odbiornika eLeReS'a albo FrSky podłączamy w to miejsce na płytce OSD:
Obrazek

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 02 gru 2014, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Nadchodzi nowość.
Mam już prawie gotowe oprogramowanie do interfejsu CAN które umożliwia wysyłanie telemetrii FrSky w protokole SmartPort. Tak więc będzie można podłączyć interfejs CAN do odbiorników z serii X czyli X4R, X8R ect. No i bez problemu telemetria będzie działać np na Taranisie.
Podłączenie banalne. Żadnych inwerterów. Opisany pin interfejsu CAN wprost do pinu "S" na porcie "Smart Port" z odbiornika FrSky.
Interfejs CAN ma autorozpoznanie do jakiego odbiornika został podłączony, tak więc działa już z trzema wersjami: eLeReS, FrSky z serii "D" (stare) oraz z FrSky z serii "X" (nowe z SmartPort).
Myślę że na mikołaja już będzie dostępne. Jak się pojawi to dam info i opis.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 gru 2014, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
No i jest nowe oprogramowanie dla interfejsu CAN z obsługą telemetrii SmartPort:
Firmware dla interfejsu CAN wersja 2.20

Sposób upgrade interfejsu CAN dla WKM/Naza2 podany jest w instrukcji obsługi mojego OSD ( http://members.upcpoczta.pl/r.bialy6/MK ... a_v0_9.pdf ).

Opis mapowania danych:
RPM - średni poziom sygnału PWM wysyłanego na silniki. Zakres 1000-2000.
T1 - Tryb lotu WKM/Naza2: 1=GPS, 2=Manual, 3=ATTI, 4=Failsafe
T2 - Kurs lotu z GPS (bo na oryginalnej danej z kursem jest kurs przodu z magnetometru).
FUEL - Ilość satelit (0..15)
FAS voltage - napięcie pakietu
FAS current - prąd silników - dostępny tylko jeśli interfejs jest podłączony do OSD i do OSD podłączono czujkę prądu.

Pozostałe parametry które są na swoich miejscach:
pozycja GPS, prędkość, wysokość z baro, wysokość z GPS, kurs (z MAG czyli kierunek przodu a nie lotu), wariometr, oraz ACCX, ACCY i ACCZ.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 03 gru 2014, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
To super! :-) W sobotę spróbuję przetestować ale na starym DJT :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 04 gru 2014, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Jak ktoś pobierał ten soft do interfejsu to proszę pobrać jeszcze raz. Wewnątrz zipa jest poprawiony plik o nazwie "wk2osd_v220a.hex". Poprzednia wersja może mieć problemy z rozpoznaniem rodzaju telemetrii i czasami włącza tryb eLeReS'a przy podłączonym FrSky, co powoduje że telemetria FrSky nie działa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: djt i x8r
Post: niedziela 21 gru 2014, 23:32 
Offline

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 13:12
Posty: 23
Lokalizacja: Poznań
mooseman pisze:
To super! :-) W sobotę spróbuję przetestować ale na starym DJT :mrgreen:

Witam czy testowales i w jakiej konfiguracji. Powiadam tg9xr z djt i telemetria przez bluetootha, w sprzęcie nazav2 pmuv2 Can misia i X8r. Wszystko podłączone ale niestety widzę tylko rssi z telemetrii. Nie mam możliwości sprawdzenia na innym nadajniku wersji X.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 22 gru 2014, 07:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Moja konfiguracja to MisOSD podłączone do odbiornika D8R-XP, a na ziemi aparatura 9XR z softem er9x z modem do telemetrii. Telemetria działa prawidłowo, tylko nie mogę znaleźć takich pozycji jak: FAS voltage i FAS current. Prawdopodobnie w er9X nie są wyświetlane (pobierane?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 22 gru 2014, 13:13 
Offline

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 13:12
Posty: 23
Lokalizacja: Poznań
Dzięki za odpowiedź. Nic pozostaje mi dziś wywalić X8R i spawdzić na D8R-II.
Po testach dam znać. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 14:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
Witam, mam takie pytanie trochę otwarte ale związane z tematem

Jest jakaś możliwość aby do eLeReS'a podpiąć np arduino/jakiś microcontroller do którego miał bym podpięte jakieś czujniki np 6 czuników temperatury - jak kolwiek. i żeby eleres przesłał to na ziemie i aby dało się to odebrać?
Chodzi mi o możliwość przesyłania telemetrią dowolnych danych w jakimś ustandaryzowanym formacie tak jak np Spektrum opublikowało swoją specyfikację dla czujników (https://www.spektrumrc.com/ProdInfo/Fil ... _Specs.pdf) nie wiem czy coś podobnego istnieje dla eleresa.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.