Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Zestaw CC3D EVO + OP GPS, Return to home, da się ?
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=44&t=38789
Strona 1 z 1

Autor:  kube_k [ piątek 02 gru 2016, 23:25 ]
Tytuł:  Zestaw CC3D EVO + OP GPS, Return to home, da się ?

Hej :)
Ostatnio miałem dość nieprzyjemną sytuację z moim dronem, ponieważ z jakichś niewyjaśnionych przyczyn stracił zasięg, przepiął się na fail-safe i zaczął mi zwiewać. Na szczęście stało się to tam gdzie nie było ludzi ani domostw ani ogólnie niczego, ale cała ta sytuacja dała mi dość dobrą nauczkę i postanowiłem, że to już pora i czas żeby wyposażyć moją 250-tkę w jakieś systemy bezpieczeństwa.

W tym momencie mam zamontowany odbiornik FrSky v8fr-II i płytkę CC3D starszego typu. Rozumiem że na tym zestawie nie poszaleję, bo na OSD mogły by się wyświetlać dane telemetryczne, ale to i tak nie pomoże mi za bardzo gdy mój dron znów będzie chciał się pobawić w uciekiniera.

Podjąłem w związku z tym decyzję, że chcę sobie zamontować taki zestaw, żeby w razie odpalenia trybu fail-safe wrócił do punktu startu. Nie zależy mi aż tak bardzo na barometrze, oby tylko się kierował w moją stronę to ten zasięg kiedyś odzyska i będę mógł go sprowadzić na ziemię albo latać dalej.

W związku z powyższym bardzo Was proszę o ocenę czy zestaw:
http://www.banggood.com/New-Version-Ope ... rmmds=cart
+
http://www.banggood.com/OP-GPS-for-Open ... mds=search
mi to umożliwi.

Do tego mam plan dołączyć do zestawu eLeReS'a produkcji kolegi z forum i myślę, że będę odpowiednio ubezpieczony, bo dron dronem, ale nie chcę żeby komuś coś zobić ... bo po co ;)
Pozdrawiam.

Autor:  amarecki1987 [ poniedziałek 05 gru 2016, 19:04 ]
Tytuł:  Re: Zestaw CC3D EVO + OP GPS, Return to home, da się ?

Hej. Z tego co widzę masz ten sam kontroler co ja. Jak dobrze wiem to tutaj podpinajac GPS możesz tylko wyświetlić pozycje na OSD. Dopiero w skrzydłach można włączyć coś podobnego do RTH bardziej trafne określenie tego to było by TTH "TURN TO HOME" Dopiero ostatnia wersja Revolution da radę z quadem, baro i magnetometr już tam jest. A jak chcesz to naze32 ponoć potrafi wersja 10dof chyba rev6 wersja ma już baro i mag.
A jak miałeś failsafe ustawione że zaczął Ci uciekać? Nie napisałeś na jakim oprogramowaniu latasz? LibrePilot czy Cleanflight? Ja na LibrePilot w wersji 16.02rc jest opcja failsafe i tam ustawiłem tryb pierwszy alttitude, kanały pich roll yaw na 0 a ciąg na -100% czyli definitywnie przyspieszenie ziemskie:) lepiej zbierać co zostało jak szukać nie wiadomo gdzie.

EDIT - scalenie

A i jeszcze dodam uwagę, za każdym lotem sprawdzam działanie failsafe, uruchamiam swoją 250 i trzymając w ręku delikatnie daje gazu i wyłączam aparaturę jak się wyłączą silniki to działa i ponowne uzbrojenie i dopiero startuje.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Autor:  Bulkake [ czwartek 12 sty 2017, 10:07 ]
Tytuł:  Re: Zestaw CC3D EVO + OP GPS, Return to home, da się ?

Na cc3d da się ustawić RTH ale musisz mieć linka z FS. Ja RTH uzyskałem na cleanflight i gps.


P.S. nie doczytałem że masz EVO ja na tym nie dałem rady odpalić CF. Mam zwykłe CC3d.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/