Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 sie 2017, 18:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: cc3d bluetooth
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 07:06 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 37
Lokalizacja: ruda śląska
czy jesli posiadam cc3d ( op ) to moge zakupic bluetootha wpiac od razu do FC czy najpierw musze to zaprogramowac np. przez progrmator FTDI> pytanie temu, bo zamówiłem bluetooth a niemam programatora :D dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 08:48 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Dużo zależy od tego co zamówiłeś. Jeśli parametry połączenia po stronie BT będą odpowiednie i będziesz takie mógł ustawić po stronie CC3D to zadziała.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 09:48 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 37
Lokalizacja: ruda śląska
dokladnie hc-06 dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 09:57 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Wydaje się ze nie zadziała.

Cytuj:
No matter which hardware configuration you choose, the Bluetooth module’s configuration procedure is basically the same. HC-05 and HC-06 Bluetooth modules are factory configured to 9600 baud rate, 8 data bit, 1 stop bit and no parity serial connection. The baud rate must be increased to 38400 to match with that of the OPLink. Alternatively, 57600 baud can be used if you are connecting the Bluetooth module directly to the flight controller, or if you use 57600 baud with OPLink.


http://opwiki.readthedocs.io/en/latest/user_manual/oplink/bluetooth.html

Moduł BT ma standardowo ustawioną prędkość 9600, gdy librepilot potrzebuje 38400. Nie dogadają się. (PS w CF da się ustawić dla portu dowolną prędkość wiec tu akurat by zadziałało)

Ale idąc dalej za wiki można ustawić moduł BT do odpowiedniej prędkości bez adaptera FTDI/UART z pomocą samego kontrolera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 10:16 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 37
Lokalizacja: ruda śląska
dzieki za pomoc , jak ino dojdzie bedem walczyc . hej

ps. ten link ogladalem co zapodales , myslalem ze jeszcze trzeba cos wczesniej potraktowac ftdi. dzieki :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 10:34 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
USB na CC3D jest podłączony przez "wirtualny port COM" i może prawdopodobnie stanowić mostek pomiędzy 1 portem a USB... Działa to jak adaptery UART.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 11:29 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 37
Lokalizacja: ruda śląska
jesli mi to zasmiga , to pykne jakies małe how to dla mniej doswiadczonych jak ja :D dzieki qemay

EDIT - scalenie

a wiec tak , ustawiłem w libre jak instrukcja mowi , no i niestety nie gada, w systemie pieknie sterownik sie zainstalowal , putty sie ladnie polaczylo , pc zapytal o pin , czyli komunikacja pc - cc3d - hc-06 do tego momentu ok, ale w putty jak wbijam komendy to nic nie widac jak pisze, poprostu kursor stoi w miejscu, jak w opcjach wrzuce echo , to widac jak pisze komendy ale hc-06 nie odpowiada. wiadomo tx z rx , rx z tx , inne zasilanie zewnetrzne , ale nic nie zmienia . w tle tez puszczalem libre i wtedy putty ale efekt ten sam. zamowilem konwerter ftdi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.