Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 wrz 2017, 18:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 06 paź 2016, 18:40 
Offline

Rejestracja: sobota 17 wrz 2016, 07:30
Posty: 14
Lokalizacja: Poznań
Do tej pory używałem Librepilota i tam próg startu każdego silnika można było ustawić osobno dla każdego silnika.
Wartości wynosiły odpowiednio 1172,1070,1170,1178.
Nie były równe a jeden odstawał znacząco, ale po takim ustawieniu wszystko ładnie latało.

Przesiadłem się na CleanFlight i od wczoraj walczę z konfiguracją :(
Przeprowadzam kalibrację silników tak jak jest we wszystkich poradnikach i niestety nie startują równo :(, a nawet jak już się uruchomią wszystkie, to widać duże różnice w obrotach :(
Nie mam pojęcia co mogę z tym zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 07:02 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Tylko... czy na pewno chodzi nam o to by silniku startowały równo. Silniki mają w ostatecznym rozrachunku stabilizować model. Jeśli tak się dzieje - to kwestia kiedy startują nie ma znaczenia. No chyba, że dla naszego komfortu.

Inną sprawą jest to kiedy te silniki równo nie pracują. Podczas pracy w trybach stabilizacji - zwłaszcza bez śmigieł - nie widzę w tym nic nienormalnego.

Jeśli jest to podczas testu silników, 3 razy skalibruj regulatory - jeśli nie pomoże zrób to 4 raz, a jak nie pomoże to je wymień ;)

W teście kontroler podaje do każdego regulatora silnika identyczne wartości, co powinno kończyć się co najmniej podobną pracą silników. Jeśli odchyły są duże - u Ciebie jest to nawet 10% - a to już sporo, to konfiguracja regulatorów nie jest prawidłowa.

Ostatecznie należało by się upewnić czy konfiguracja regulatorów jest identyczna, a wręcz czy mają wgrane to samo oprogramowanie. Jeśli będzie różne, to zachowanie ich może być inne. Ostatecznie kontroler sobie z tym pewnie poradzi, niemniej jednak dobrze by było żeby nie musiał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 09:07 
Offline

Rejestracja: sobota 17 wrz 2016, 07:30
Posty: 14
Lokalizacja: Poznań
regulatory jakie posiadam to najprostsze:
http://abc-rc.pl/esc-simonk-12a-regulator#axzz4MNtkKbIE

czy sugerujesz ich wymianę na coś lepszego ? jeśli tak to na co ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2968
Lokalizacja: Olsztyn
krissgren pisze:
regulatory jakie posiadam to najprostsze:
http://abc-rc.pl/esc-simonk-12a-regulator#axzz4MNtkKbIE

Słabo się nadają do cleanfligta...
krissgren pisze:
czy sugerujesz ich wymianę na coś lepszego ? jeśli tak to na co ?

Te powinny działać bez problemu http://abc-rc.pl/regulator-esc-little-b ... z4MOLePku6

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 17:52 
Offline

Rejestracja: sobota 17 wrz 2016, 07:30
Posty: 14
Lokalizacja: Poznań
Założyłem śmigła i wykonałem lot testowy. Dron jest stabilny ale jak chce unieść go wyżej to zaczyna się unosić skokami a w pewnym momencie jakby brakowało mu mocy :( przy lądowaniu zachowuje się podobnie. Raczej wymienię te regle. A może aktualizacja softu na reglach by pomogła ? O ile w nich się da ? Na librepilocie nie miałem z nimi problemow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
mialem identyczny przypadek raz.... okazalo sie ze tryb baro byl zalaczony. objawy byly bardzo podobne. po wylaczeniu baro wszystko wrocilo do normy....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 paź 2016, 19:21 
Offline

Rejestracja: sobota 17 wrz 2016, 07:30
Posty: 14
Lokalizacja: Poznań
używam cc3d bez baro.

EDIT - scalenie

czy jest mi ktoś w stanie pomóc ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 paź 2016, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7078
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wymieniłeś regle? Jak nie, to może nie współpracują dobrze w tej konfiguracji.
Może to kwestia cf? Próbowałeś na innym gui? Jest jeszcze betaflight, na którym można spr. Chociaż, nie sądzę, że to coś pomoże, ale nic nie płacisz za to. Jak nie da rady, to kup lepsze regle.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.