Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 sty 2017, 05:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 14:48 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sie 2016, 01:54
Posty: 5
Witam,

Zbudowałem drona na CC3D, z początku skonfigurowałem go używając OpenPilot, jednak miałem problem polegający na tym, że dron nie był w stanie latać niżej, niż powiedzmy 20m. Po wzbiciu się, na minimalnym gazie dron wciąż leciał do góry, zamiast w dół. Jedyna możliwością lądowania było odcięcie gazu do zera.

Zmieniłem oprogramowanie na CleanFlight, ustawiłem wszystko, skalibrowałem ESC, tutaj problem okazał się troszkę mniejszy, ale wciąż, nie mam możliwości lądowania dronem. Jedyny sposób w jaki mogę zmniejszyć jego wysokość to gwałtowne manewry prawym drążkiem ( Pitch, Roll ), lub odcięcie gazu do 0. Już przy 5% drążka dron po prostu leci wyżej i wyżej. Proszę o pomoc, bo o ile latanie jest fajne, to po pół minuty, kiedy dron jest 20 metrów nade mną, a ja nie bardzo już widzę co się z nim dzieje, przestaje być to zabawą, a zmienia się w walkę o życie :D Tym do czego dążę jest dron, którym mogę latać powiedzmy 5m nad ziemią i lądować po zmniejszeniu gazu...

Silniki : Emax 2216
Śmigła : 1045

Rama 450 wszystko ma masę ok. 1,4kg z pakietem ( 3S )

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 17:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 230
Lokalizacja: Kaszuby
1. Dorzuć cegłówkę do ramy ...
2. Mniejsze śmigiełka

A tak na poważnie to screeny z konfiguracji, parametry aparatury ... Może nie masz ustawionego działania liniowo gazu... Może w konfiguracji FC masz zbyt wysoko ustawiony start silników ... A jeśli masz baro to może ono powoduje problem ...


[wysłane mobilnie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sie 2016, 01:54
Posty: 5
Start silników jest na poziomie, na którym dopiero zaczynaja sie kręcić, gaz jest ustawiony w formie hiperboli, na dole długo niski, pózniej dopiero na końcówce wysoko, nie ma baro


Sent from my iPhone using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 230
Lokalizacja: Kaszuby
A sprawdzałeś jak FC widzi ruchy drążkiem i jaki output daje w silniki ?


A może po prostu masz zbyt lekkiego drona ...


[wysłane mobilnie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sie 2016, 01:54
Posty: 5
Widzi ruchy drążków tak jak powinien, więc nie w tym problem.

Wziąłem pod uwagę, że może być, że za mocne silniki ( ok 3,6kg ciągu ), ale liczyłem, że może jest jakiś sposób na ograniczenie obrotów silnika. No i też jest tak, że jeśli na manualnym trybie lotu dam mały gaz, to nie odlatuje, dopiero przy stabilizowanym przy 5% FC wciąż ciągnie go do góry, więc chyba jednak wina software.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 230
Lokalizacja: Kaszuby
Raczej ustawienie ... Jakbyś puścił screeny ustawień może by ktoś wypatrzył w czym rzecz.


[wysłane mobilnie]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sie 2016, 12:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sie 2016, 01:54
Posty: 5
Wrzucam screeny :


http://imgur.com/a/AJRXr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 sie 2016, 14:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 283
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
No to tak, z dziwnych rzeczy:

- min command 1135 ?? A czemu nie default 1000? I czemu jest wyższe od min_throttle?
- Skąd ty masz takie PIDy? I = 255 dla roll i pitch? P roll wyższe od P pitch ? Reset do domyślnych, ale już!

Kto wie ile jeszcze kwiatków masz w konfiguracji? Na Twoim miejscu bym zrobił reset do domyślnych i zobaczył co się dzieje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sie 2016, 08:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 651
Lokalizacja: Łódź
Zresetuj ustawienia do zera, ustaw tylko min throttle tak żeby silniki się kręciły jak uzbroisz, i nie włączaj motor stop ;] pozostałe rzeczy w tej zakładce nie ruszaj (chyba ze max throttle na 2000 ustaw ewentualnie).
napisałeś ze "Start silników jest na poziomie, na którym dopiero zaczynają się kręcić" znaczy to ze zrobiłeś to źle ;] tym bardziej z aktywnym motor stop ;]

Poza tym dlaczego w trybach masz właściwie zawsze uzbrojony copter?? ustawiając uzbrojenie poniżej 1500 podczas gdy kanał jest domyślnie na 1500 właściwie uzbrajasz go zawsze...

Podsumowując -> do domyślnych (wgraj od zera cleanflight może?) i ustaw tylko podstawowe rzeczy.

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.