Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 sty 2017, 05:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 30 cze 2016, 09:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 cze 2016, 19:54
Posty: 4
Lokalizacja: Gdynia
Cześć,

na wstępie muszę zaznaczyć, że jestem nowicjuszem, jeżeli chodzi o drony. Mam problem z kalibracją ESC. Starałem się znaleźć rozwiązanie, ale nigdzie nie natrafiłem na temat, lub opis odpowiadający mojemu przypadkowi. Może ktoś z Was będzie wiedział w czym problem i pomoże.

Po ostatnim krecie jeden z silników przestał się kręcić. Jednak po podłączeniu go do innego kontrolera działał poprawnie. Postawiłem więc na uszkodzenie ESC. Zakupiłem ten JEDEN nowy kontroler:

http://abc-rc.pl/ABC-Power-ESC-12A

O pozostałych 3 wiem tylko że również są 12A i pracują na oprogramowaniu SimonK.

Po wymianie kontrolera, wszystkie 4 silniki pracują, jednak ten podpięty pod nowy ESC działał zauważalnie wolniej, przez co, gdy cały dron próbuje wznieść się do góry on "trzyma" go na dole z jednej strony i kończy się to fikołkiem. Dodatkowo, wcześniej, wszystkie kontrolery grały dźwięki startowe równo, obecnie nowy ESC gra ok 1 - 2 s przed pozostałymi. Podpiąłem wszystko ponownie do kompa i przeszedłem jeszcze raz przez cały proces ustawień przy pomocy wizarda w GCS. Efekt zawsze był dokładnie taki sam.

Znalazłem gdzieś informację o tym, by skalibrować wszystkie ESC razem, przy pomocy CC3D. Kierowałem się instrukcjami stąd:https://www.youtube.com/watch?v=--OSokHSzC8.
Dźwięki z moich kontrolerów, nie odpowiadają jednak tym, które słychać na tym filmie. U mnie wygląda to tak:

https://goo.gl/photos/YefygT5h53GWzr389

Czy ma ktoś jakiś pomysł? Planuję już zakupienie kolejnych 3 ESC, tej samej firmy i wymiany wszystkich, ale być może jest to kwestia konfiguracji?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 18:54 
Offline

Rejestracja: sobota 13 gru 2014, 17:36
Posty: 31
Lokalizacja: ruda śląska
tez jestem początkującym ale z tego co czytałem to WSZYSTKIE esc muszą być takie same .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 797
Lokalizacja: UK - West Sussex
A po co wymieniać trzy, jeżeli możesz kupić ten jeden walnięty?
Oczywiście, że wszystkie ESC mają być takie same i mieć identyczny software i setup. Inaczej nigdy nie dojdziesz z tym do ładu.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.