Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 wrz 2018, 05:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 17 sty 2016, 18:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sty 2016, 17:55
Posty: 5
Lokalizacja: Glasgow
Nie startuje mi dron (Tarot 250) - silniki się nie załączają i nie ma reakcji na wychylenia drążka (aparatura Flysky FS-i6).
CCD3 jest zaktualizowany, radio podpięte wg. instrukcji z wcześniejszych tematów. Open Pilot pokazuje dwa komunikaty:
Obrazek
Obrazek

Gdzie popełniłem błąd? Czy problem tkwi w połaczeniach? Czy problem do rozwiązania w Open Pilot?

(to mój pierwszy dron w życiu, proszę o wyrozumiałość :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
A podczas konfiguracji setup wizard załączają się? może coś źle robisz podczas pierwszej konfiguracji open pilota...
https://www.youtube.com/watch?v=eYtkGfBE3Hs

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 22:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 315
Lokalizacja: Kaszuby
Czy wykonałeś:

1. Bindowanie odbiornika z aparaturą ?
2. Czy skalibrowałeś odbiornik w GCS (wizard)
3. Czy masz ustawiony właściwy typ komunikacji między cc3d a odbiornikiem ?
4. Czy zasilanie pojawia się na odbiorniku ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 23:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sty 2016, 17:55
Posty: 5
Lokalizacja: Glasgow
leonbubu
Podczas kalibracji nie załączają się. Moją uwagę zwróciły czerwone ostrzeżenia z Open Pilota :) Wg. mnie powinno to wszystko hulac :)

wrepinski
1. Radio już poprawnie zbindowane (widoczne w aparaturze) - ciągle świeci dioda (istnieje połączenie)
2. Kalibracji nie udało się dokończyć, krzyczał o manualne wgranie firmware, co też zrobiłem.
Spróbuję jeszcze raz przejść wizard.
3. Tzn.? Z tym zagadnieniem nie zetknąłem się na tutorialach z youtube.
4. Zasilanie pojawia się (inaczej dioda by nie świeciła).

Jestem o krok od wylutowania wszystkich połączeń z ramy PCB i przerobienie na wtyczki do CC3D :D stąd moje pytanie.

Jak z konfiguracją kabli w nadajniku? Bazować na schemacie (co zrobiłem) czy opinii np. z abc-rc.pl gdzie zalecają przepięcie 3 żyłowego kabla z CC3D na 3 kanał FS-i6b.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 sty 2016, 23:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 315
Lokalizacja: Kaszuby
Najpierw trzeba zlikwidować błąd/ostrzeżenie o problemie z odbiornikiem .... Ja na swoim cc3d juz jakiś czas wywaliłem OpenPilot/GCS na rzecz CleanFlight (miałem dziwne resetowania kalibracji ESC w czasie lotu co gwarantowało kreta ....na CleanFlight nie mam tego problemu). W związku że nie mam pod ręką czystego cc3d to nie pomogę od ręki .... Jak chcesz to może któregoś wieczoru via TeamViewer ale to na PW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 lut 2016, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 19 paź 2015, 19:13
Posty: 46
Lokalizacja: Poznań
yops-info pisze:
...
CCD3 jest zaktualizowany...

Przy mojej pierwszej konfiguracji w CC3D użyłem tylko opcji "Upgrade" i teraz nie pamiętam ale pojawiły mi się jakieś problemy z działaniem.
Pomogło gdy usunąłem soft i wgrałem go jeszcze raz.

Silniki przez chwilę też mi się nie załączały ale na tutkach video które oglądałem nie było pokazane, że "trzeba" podpiąć lipo podczas konfiguracji dwukrotnie... a trzeba :) później już działało wszystko :)

_________________
Nauka In Progress... :)
ZMR 250 - CC3D, EMAX 1806
Turnigy 9XR + FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 mar 2016, 09:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sty 2016, 17:55
Posty: 5
Lokalizacja: Glasgow
Spróbuję jeszcze raz na sofcie, który jeszcze jest zainstalowany... Jak to nic nie da, wgram wg. rad nowy i mam nadzieje, że zadziała.
Jak nie to dam znać :) i przy okazji dziękuję za pomoc a nie wyśmiewanie się. Niestety hejterstwo czasami pojawia się zbyt często.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 mar 2016, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
komunikat w GCSie wskazuje na problem w linku RC.
sprawdź:
a) fizyczne połacznie odbiornika z CC3D - w Twoim odbiorniku każdy kanał to oddzielna linia sygnałowa PWM
b) konfiguracja w GCS linku t.j. tryb połączenia ->PWM oraz ustawienie / przypisanie fizycznych kanałów do logiki tzn. który kanał do Roll/Pitch/etc
Jak będziesz mieć dalej problem to zrzuć screeny to wyjdzie co możesz mieć nie tak ustawione.

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.